תמונה: מאדאם דה פומפדור פילגשו של מלך צרפת לואי ה-15. ציור משנת 1750 לערך מעשה ידי הצייר פרנסואה בושה, ויקישיתוף
“וַיִּקַּח הַמֶּלֶךְ אֵת עֶשֶׂר נָשִׁים פִּלַגְשִׁים אֲשֶׁר הִנִּיחַ לִשְׁמֹר הַבַּיִת וַיִּתְּנֵם בֵּית מִשְׁמֶרֶת וַיְכַלְכְּלֵם, וַאֲלֵיהֶם לֹא בָא; וַתִּהְיֶינָה צְרֻרוֹת עַד יוֹם מֻתָן, אַלְמְנוּת חַיּוּת.
“אלמנות חיות”, ככה הוא קרא לנו. לא רק דוד, כל הארמון, כולם דיברו על הפילגשים שאבשלום שכב איתן. יש כאלה שאפילו אמרו “שכב אותן”. אז לא, תרשום, זה חשוב – הוא שכב אתנו. אנחנו בנות אדם, לא חפץ.
לקריאה נוספת בנושא:
פעם, כשנשים היו חפץ
תהיי אישה ותתמרני
מאד הפריע לי, בטח הפריע לי, אני אלמנה? הלוואי הייתי אלמנה! אם הייתי אלמנה הייתי חופשייה, משוחררת, הייתי יכולה לחזור הביתה, אולי אפילו למצוא לי חתן, ללדת ילדים. לא, אני לא אלמנה. אני כלי שאין בו חפץ, קישוט שנרטב בסוכה, צרורה עד יום מותי.
בכלל אף פעם לא הבנתי את הביטוי הזה “אלמנה חיה” – הרי כל אלמנה חיה, לא? זה האיש שלה שמת, לא היא. אלא אם כן חושבים שאישה שהאיש שלה מת אין לה יותר חיים, וזו תפיסה שמאד מעליבה אותי. בטח.
בכל אופן, אנחנו לא רק שאנחנו לא אלמנות, אנחנו אף פעם לא היינו נשואות, פילגשים אתה יודע, פילגשות אולי, לא יודעת איך אומרים, בחיי שכבר עדיף היה להיות אלמנה.
אפרת גרבר-ארן היא מנחת סדנאות כתיבה, עוסקת במחקר מדרש ומגדר ופעילה חברתית
Aug 14, 2017 0
Dec 08, 2019 0
Dec 07, 2019 0
Dec 07, 2019 0
Dec 07, 2019 0
Jul 31, 2019 0
Jul 31, 2019 0
Jul 31, 2019 0
Jul 31, 2019 0
נורברט וולטר-בורג’נס וססקיה אסקן, שרצו יחד והבטיחו לבחון מחדש את הישיבה בקואליציה, גברו בפער גדול על יריבם העיקרי, שר האוצר. הם דורשים שהשמרנים יסכימו להעלאת שכר המינימום ומדיניות סביבתית, ואם לא – הם עשויים לפרוש ולגרום להקדמת הבחירות
יפרשו מהממשלה עם מרקל? הסוציאל-דמוקרטים בגרמניה פנו שמאלה
מקרון אמר כי “קריאת ההשכמה” שלו בנוגע לגסיסתה של נאט”ו בגלל המדיניות הלא הצפויה תחת טראמפ, זכתה לגיבוי מצב מדינות אירופה
לואיס לאקאז’ה פו, בנו של נשיא לשעבר, ניצח בתום קרב צמוד את מועמד מפלגת השלטון. הוא מבטיח לפרוס שוטרים נוספים ברחובות ולבטל חלק מהמדיניות הסוציאלית של הממשלים הקודמים. המהפך במדינה מגיעה בזמן של טלטלות פוליטיות וחברתיות בכל רחבי היבשת
לאקאז’ה, בן 46, שאביו היה נשיא בעצמו, ייכנס לתפקידו ב-1 במרץ. הוא נבחר לראשונה לקונגרס בגיל 26 בלבד, והתמודד ללא הצלחה בבחירות הקודמות ב-2014, כשהפסיד למועמד מפלגת השלטון והנשיא הנוכחי והיוצא, טברה ואסקס.
נשיא טורקיה אמר כי האזהרה של נשיא צרפת ולפיה הברית גוססת משקפת הבנה “חולה ורדודה”. ימים לפני פסגת נאט”ו המתוחה, אמר ארדואן למקרון, שמוביל את הביקורת על המתקפה נגד הכורדים בסוריה: “אתה צריך לבדוק קודם כל אם אתה במוות מוחי”. פריז זימנה את השגריר הטורקי
מקרון אמר בראיון לפני כשלושה שבועות שקיים חוסר תיאום אסטרטגי בין חברות נאט”ו האירופיות מצד אחד, לבין ארצות הברית וטורקיה מצד שני. הוא גם ביכה על חוסר יכולתה של נאט”ו להגיב למתקפה “המטורפת” של טורקיה בסוריה. גורמים בצרפת אמרו אתמול כי הם מצפים להבהרות משמעותיות מארדואן ולא למלחמת מילים.
ראש ממשלת בריטניה סירב לענות לשאלת עיתונאים על מספר ילדיו ועל תכניותיו לגבי האפשרות שיביא ילדים נוספים לעולם. לדבריו, הוא אוהב אותם מאוד – אך הם אינם חלק מהמועמדים בבחירות
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג’ונסון סירב אמש (שישי) לחשוף כמה ילדים יש לו. זאת, לאחר שאמר שהוא לא “מתכוון להפוך אותם לנושא פומבי” לקראת הבחירות הכלליות בממלכה המאוחדת שייערכו ב-12 בדצמבר. “אני אוהב מאוד את ילדיי, אבל הם לא מועמדים בבחירות האלה”, אמר. לאחר שנשאל אם הוא מתכוון להביא ילדים נוספים, אמר ראש הממשלה כי הוא לא מתכוון להיכנס לדיונים בנושא.
שרת החוץ של האיחוד האירופי הייתה כוח מניע מאחורי הסכם הגרעין עם איראן וביקרה בחריפות את ישראל • מחליפה:פוליטיקאי ספרדי משורות השמאל
פדריקה מוגריני, הנציגה העליונה ליחסי חוץ של האיחוד האירופי, ואחד הכוחות המובילים בדרך לגיבוש הסכם הגרעין עם איראן, עזבה היום את תפקידה כמתוכנן.
מוגריני, שניהלה את שיחות הגרעין בין איראן לששת המעצמות בשנת 2015, נילחמה ללא לאות למען שמירת אירופה בהסכם המקורי גם לאחר פרישתה של ארצות הברית ממנו בשנת 2018.
מוגריני, פוליטיקאית איטלקיה משורות השמאל, נכנסה לתפקידה בשנת 2014 והכריזה כי תפעל לקדם ערכים של זכויות אדם והידברות ברחבי העולם. אך הגישה הרכה שגילתה כלפי מדינות טוטאליטריות כמו רוסיה ואיראן זיכתה אותה בביקורת נוקבת.
ג’ונסון מבטיח להקשיח את עונשי המאסר למורשעים בטרור, אחרי שאסיר משוחרר רצח שני בני אדם. עם זאת, בלייבור ובמשפחה של אחד ההרוגים זועמים על הפוליטיזציה שהוא עושה לטרגדיה: “לא לנקמה”. המתקפה הזניחה את העיסוק בפרישה מהאיחוד, פחות משבועיים לבחירות
יריביו של ראש ממשלת בריטניה בוריס ג’ונסון מאשימים אותו בניצול הפיגוע בלונדון למטרות פוליטיות, לקראת הבחירות שיתקיימו בעוד פחות משבועיים. זאת אחרי שאתמול (ראשון) הוא אמר כי הורה לשירותי הביטחון להגביר את הפיקוח על פעילי טרור שזכו לשחרור מוקדם מהכלא, לאור העובדה שהמחבל שרצח ביום שישי שני בני אדם שר לונדון שוחרר בטרם ריצה את מלוא עונשו.
הפשע המאורגן בארה”ב תמיד יצר סביבו תיאוריות קונספירציה, כמו שרצח קנדי היה נקמה של המאפיה על שלא מילא את חלקו בעסקה. בין תעלומת מותו של ג’ימי הופה לסדרת החיסול של פרנק שירן, “האירי” סיפק הצצה לעידן ההוא, רווי הסיפורים והאגדות
יש מציאות, ויש מציאות חלופית. יש היסטוריה – ויש את ההיסטוריה “האמיתית”. יש גרסה רשמית – ויש תיאוריות קונספירציה. תמיד היו: הפרוטוקולים של זקני ציון היא תיאוריית הקונספירציה המצליחה, והנפוצה מכולן והיא מתפתחת מדור לדור. כיום, משפיענית אינסטגרם אחת מצליחה יכולה לשכנע מדינה לא להתחסן לחצבת במחיר עשרות מתים מהמחלה, שהרי מי הם אלפי רופאים ומדענים לעומת הרשת החברתית.
בתחקיר בניו יורק טיימס דווח כי עד 450 איש נהרגו במחאה האלימה ביותר מאז המהפכה האסלאמית ב-1979. בעיר בדרום המדינה, שבה חי המיעוט הערבי, כותרו עשרות מפגינים בידי משמרות המהפכה, שריססו אותם. טנקים נפרסו ברחובות, והגופות הוחזרו בתנאי שלא יהיו הלוויות
משמרות המהפכה באיראן ירו למוות ב-40 עד מאה מפגינים בשדה שבו הסתתרו ליד העיר בנדר מאהשאר – כך פורסם היום (שני) בתחקיר של ה”ניו יורק טיימס” על גל המחאה במדינה והאלימות מצד המשטר. מהתחקיר עולה כי לוחמי המשטר פתחו באש לעבר קבוצת המפגינים הצעירים, על אף שלא היו חמושים.
כ-200 אלף איש השתתפו במחאה. המחאה בפראג, אמש (צילום: רויטרס)
250fאלף איש מחו בבירת צ’כיה נגד מנהיגי המדינה, ביום השנה למהפכת הקטיפה. הם קראו לראש הממשלה לנתק את קשריו מעסקיו העומדים בניגוד עניינים – או להתפטר. הנשיא אמר כי “כמות המפגינים קטנה ביחס למי שהצביעו עבורנו”
רבע מיליון מתושבי צ’כיה הפגינו אמש (שבת) בבירה פראג נגד הנשיא וראש הממשלה, בטענה שהם מערערים את הדמוקרטיה בתוך האומה המשוסעת, שציינה 30 שנים למהפכת הקטיפה במדינה.
מפגינים מרחבי המדינה, המונה כ-10.7 מיליון תושבים, התארגנו בפארק לטנה כשהם מנופפים בדגל המדינה ודגל האיחוד האירופי. זאת, כסמל למאבק שהתרחש בנובמבר 1989, כשהקומוניסטים שעד אז שלטו במדינה איבדו את השלטון לאחר נפילת חומת ברלין. בין הקריאות, נשמע “אנחנו כאן”.
מארגני המחאה קראו לראש הממשלה אנדריי באביש לנתק קשרים מעסקיו המבטאים ניגוד אינטרסים, או להתפטר עד סוף השנה. “חלק מהפוליטיקאים לא מבינים למה אנחנו כאן”, אמר סגן יו”ר ארגון “מיליון רגעי דמוקרטיה”, שעומד בראש המחאה והוסיף כי “המאבק לחופש ולדמוקרטיה לעולם לא ייגמר”.
עם המשך גל המחאה נגד השלטון שמואשם במשבר הכלכלי, מנעו המפגינים בביירות את התכנסות המחוקקים לראשונה זה חודשיים. “נמשיך עד שנשיג את המטרות שלנו”
מפגינים בלבנון מנעו היום (שלישי) מהפרלמנט להתכנס לראשונה אחרי חודשיים, עם המשך גל המחאה נגד השלטון שמואשם במשבר הכלכלי. הדיון נדחה למועד לא ידוע בשל נוכחות לא מספקת של המחוקקים.
במקביל, הבנקים נפתחו היום מחדש אחרי כשבוע, תחת אבטחה משטרתית ומגבלות על משיכות כספים ועסקאות בחו”ל.בכמה מהסניפים הלקוחות נורשו למשוך רק 300 דולר, אולם איגוד הבנקים הסכים אתמול למכסה שבועית של אלף דולר מחשבונות של דולרים.
ההפגנות פרצו ב-17 באוקטובר, במקור בשל מס שבוטל מאז על שיחות ווטסאפ, והמצב הפוליטי נותר ללא תזוזה מאז שראש הממשלה סעד אל-חרירי התפטר ב-29 באוקטובר. מאז לא נרשמה התקדמות של ממש בדרך להקמת ממשלה חדשה.
המפגינים מאשימים את הפוליטיקאים בשחיתות ובגרימת המשבר הכלכלי החמור ביותר במדינה מאז מלחמת האזרחים של 1975-1990. הם רוצים לשנות את כל המערכת השלטונית, המתבססת על חלוקה לעדות.