.רובנו מקשרים את המילה “מנהיג” עם תכונות אישיות סטראוטיפיות, כמו כריזמה, דינמיות, מוטיבציה, בטחון עצמי ותקיפות. אין כל רע באף אחת מהתכונות הללו כשלעצמן. מרבית המנהיגים המצליחים מגלמים כמה מהתכונות האלה אם לא את כולן. אבל כדי להתאים את עצמנו כראוי למציאות המשתנה, עלינו לשקול מחדש את האופן שבו אנחנו חושבים על מנהיגים ומנהיגות. היום יש תכונה גלויה פחות, אשר הופכת להיות חשובה ומשמעותית מאי פעם: ענווה.
הדעה הרווחת הינה שענווה נוטה לרמוז על פסיביות. אנשים צנועים מכפיפים את עצמם לרצונם של אחרים שמדלגים עליהם או דורכים עליהם. אבל הקונוטציות האלה שגויות: ענווה אינה חולשה, ענווה היא התמצית של מנהיגות דגולה. ענווה מספקת סמכות מוסרית – המתבטאת במנהיגות מבוססת ערכים ומעוררת השראה. “כוח באמצעות אנשים”. יש צורך בענווה על מנת להבין שאידאלים וערכים משותפים הם דברים גדולים ומתמשכים יותר מאשר כל פרט, במיוחד המנהיג אשר מונה לאחראי באופן רשמי.
גורו ה”מנהיגות” – ג׳ים קולינס כותב במחקר פורץ הדרך שלו על אודות תפקידה של ענווה במנהיגות, ועל אודות דרווין א. סמית, שכיהן כמנכ״ל חברת קימברלי קלארק בין השנים 1971-1991
סמית היה ידוע כאדם ביישן, “נעים הליכות” ולא יומרני. כמו קלארק קנט, הוא אפילו הטיל ספק בכישוריו שלו כאשר קודם מתפקיד עורך דין בחברה למשרת המנכ״ל. לאורך כל תקופת כהונתו הוא נמנע מפרסום אישי כמו ממגפה. ועדיין, הוא היה נחוש וחסר פחד בכל מה שנוגע לקבלת החלטות קשות והבאתן לידי מימוש.
מחקר מצא שהמנהיגים הטובים ביותר, שמשיגים את התוצאות הטובות ביותר, מפגינים צניעות באופן עקבי.
לדברי קולינס, מנהיגים גדולים מצליחים “באמצעות שילוב פרדוקסלי בין ענווה אישית לבין רצון מקצועי”. במחקר שלו הוא מצא שהמנהיגים הטובים ביותר, אלה שמשיגים את התוצאות הטובות ביותר – מפגינים צניעות באופן עקבי. בין בין השנים 1965 – 1995, – 11 מתוך 1,453 חברות שנחקרו, הפכו מ”טובות למצוינות”. המאפיין העיקרי של כל החברות המצליחות, היו מנהיגים בעלי מאפיינים חזקים של ענווה.
סקר בינלאומי אחר, שנערך בקרב 1500 עובדים שכירים, מצא שכאשר עובדים מבחינים בהתנהגות אלטרואיסטית ובלתי אנוכית בקרב המנהלים, הם נוטים יותר להרגיש כלולים בעבודה. ככל שהם הרגישו יותר כלולים, כך הם הפגינו יותר חדשנות בעבודתם, הציעו רעיונות חדשים ועשו מעל ומעבר לחובתם כדי לעמוד ביעדים.
היום, ענווה אינה רק עוד תכונה חביבה, היא הכרחית על מנת להפוך למנהיג מצליח. כיצד מתחילים לצעוד בדרך הזו, ומוותרים על הסמכות הרשמית של “עשו זאת כי אני הבוס” לטובת הסמכות המוסרית של מנהיג צנוע?
מנכ”ל אטנה”, מארק ברטוליני, שהושפע מהספר “הון במאה ה-21” מאת הכלכלן תומס פיקטי, שמבקר את הכיוון הנוכחי שבו צועדת אמריקה התאגידית, גייס את צוות ההנהגה שלו ויחדיו החליטו על שורה של צעדים מהפכניים, הראשון שבהם היה העלאת שכר המינימום של כל העובדים ל-16 דולר!
מנהיגים מהדור הישן ציפו שאחרים ירוויחו את אמונם, בחנו כל פעולה בחשדנות והפיצו חוסר שביעות רצון לגבי כל פגם שהבחינו בו. כיום, מנהיגים גדולים מביעים את אמונם כדי לעורר השראה ליותר שיתוף פעולה, מחויבות וחדשנות בקרב עובדים ושותפים עיסקיים אחרים
כאשר אתם מביעים את אמונכם ומאפשרים לאחרים לקחת את הסיכונים הנכונים, אתם מעוררים בהם השראה לגלות רעיונות חדשים וטובים יותר. רשת מסעדות לונדונית, מאפשרת לעובדים להחליט למי הם מעניקים תוספת קטנה, או אפילו קינוח על חשבון הבית. כך נוצר קשר אישי בין העובדים ללקוחות והסיכויים שהם יהפכו ללקוחות חוזרים גדלים. תחושת העובדים שהלקוחות האלה הם ה”לקוחות שלהם”, מחזקת את הרגשתם שהצלחת החברה זו ההצלחה שלהם.
מנהיגים צריכים להתקדם מעבר לשיטות הרגילות של הנעה ואילוץ. התבססות על כללים כמו מקל וגזר. הסמכות הרשמית כמקור העצמה שלהם לא תעבוד. אם ברצונכם לראות את החברה שלכם משגשגת, עליכם להכיר בכך שמקור הסמכות שלכם הוא האנשים שעובדים אתכם.
במקום לנסות לכפות על העובדים לחוש כבוד או להציג ביצועים, עוררו בהם השראה באמצעות ההתנהגות הצנועה שלכם והמחויבות שלכם לשיתוף פעולה. מנהיג צנוע הוא אדם נוכח ומעורב, שמעניק לאחרים הזדמנות להתעלות על עצמם. כאשר אתה נותן לאנשיך אפשרות לזרוח, אתה יוצר צוות עובדים מגויס ומלא השראה, כזה המחויב למשימה קולקטיבית שמקדמת הצלחה גדולה יותר עבור החברה שאתה עומד בראשה.
ענווה היא סימן לעוצמה אישית, שליטה עצמית ונחישות עמוקה. נדרש אדם חזק כדי להניח לאחרים לקחת את המושכות ולסמוך עליהם שיעשו את הדבר הנכון. כאשר מנהיגות המבוססת על דוגמה אישית יוצרת תרבות שמעודדת מעורבות, אתה כבר לא רק מנהיג עובדים. אתה מנהיג צוות של מנהיגים, שעובדים יחדיו כדי להשיג הרבה יותר ממה שאדם אחד עם תואר בניהול יכול לקוות לו אי פעם
המאמר מתבסס על ספרו של דב סיידמן, “איך זה הכל” (בהוצאת מטר). סיידמן הוא פילוסוף, ומומחה לתרבות אירגונית – אתית
Aug 14, 2017 0
Dec 18, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 01, 2022 0
Oct 11, 2021 0
Sep 14, 2021 0
Aug 24, 2021 0
Aug 15, 2021 0
יאיר נתניהו הגיש ערעור על חיובו לפצות את עורך “וואלה” לשעבר ברבע מיליון שקל בתביעת הדיבה שהוגשה נגדו: “עלול לקרוס כלכלית”
אורן פרסיקו 24.08.2021 4
ראש הממשלה בנימין נתניהו עם בנו יאיר, למחרת ניצחון הליכוד בבחירות 2015 (צילום: יונתן זינדל)
יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה לשעבר, הגיש בקשת רשות ערעור על ההחלטה לחייבו לפצות ב-250 אלף שקלים את עורך “וואלה” לשעבר אבי אלקלעי בגין הוצאת דיבה. בונות הפייסבוק והטוויטר שלו.
ביהמ”ש דחה את בקשתו של יאיר נתניהו לעיכוב תשלום רבע מיליון שקל לעורך “וואלה” לשעבר אבי אלקלעי • “לא הביא ולו בדל ראייה” לכך שהתשלום יגרום ל”קריסה כלכלית” • נתניהו חויב בתשלום נוסף
שוקי טאוסיג 03.09.2021
יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה, עם עורך-הדין של המשפחה, יוסי כהן (צילום: פלאש 90)
בית משפט המחוזי דחה את בקשתו של יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה לשעבר, לעכב תשלום פיצוי של רבע מיליון שקל לעורך “וואלה” לשעבר אבי אלקלעי. בית משפט השלום חייב את נתניהו לשלם את מלוא סכום התביעה של אלקלעי נגדו, לאחר שנתניהו לא הגיש כתב הגנה. גם בקשתו של נתניהו לבטל את פסק הדין ולאפשר לו להגיש כתב הגנה – נדחתה והוא חויב בתשלום הוצאות בסך כ-30 אלף שקל (עוד לפני כן איפשר בית המשפט לנתניהו הבן להגיש כתב הגנה בכפוף לתשלום הוצאות של 5,000 שקל, אך הוא סירב).
הסגנון המשתלח של יאיר נתניהו מגיע שוב ושוב לאולמות בית המשפט • נתניהו עצמו – לא תמיד • עם פתק מרופא המשפחה, או סתם כי שכח • כשהוא כן בא, צפו למופע אימים • כעת, אחרי שנדרש לשלם פיצויים בגובה מאות אלפי שקלים, הוא מגייס כסף מהציבור לטובת “עזרה משפטית לאנשי ימין” • אם הכספים יגיעו בסוף לכיסו, הדבר עלול לסבך את אביו בפלילים
שוקי טאוסיג ואורן פרסיקו 07.12.2022 2
קיץ 2009. נתניהו נבחר שוב לראשות הממשלה אחרי עשור במדבר האופוזיציוני, אבל יש לו עניינים דחופים לא פחות מניהול המדינה. כשהוא למד על כך שבמוסף היומי של “ידיעות אחרונות” עומדת להתפרסם כתבת מגזין על יאיר נתניהו לקראת גיוסו, ראש הממשלה עוצר ישיבה במוסד, מפנה מהחדר את ראשי מערכת הביטחון ומנהל מערכה לצינזור הכתבה. בהמשך הוא נפגש עם מו”ל “ידיעות אחרונות”, ארנון (נוני) מוזס, ומבקש ממנו לטפל בעניין..
יהודה נוני צייר ואומן דיגיטלי בשלוב קנווס וצבעי שמן. מופיע בסדנאות של סמסונג בישראל ובניורק. נוני הוא המאייר של תכנית הטלויזיה של אברי גלבוע של מדד ישראל בערוץ 13 ומרצה על חיי האמנות של האוניברסיטה של בר אילן
<nuniy5552@gmail.com>;
מי מאתנו לא בטוח שיש לו מה להגיד, רק שבדרך כלל אין לו למי להגיד את מה שיש לו לומר? מי מאתנו לא חושב שרק הוא יודע ומבין מה שהולך פה, ומי נגד מי, ומי אוכל את מי ומי צודק ומי לא. מי מאתנו לא היה לפחות פעם אחת זבוב על הקיר בחדר הסגלגל בבית הלבן, או לפחות בלשכתו של ראש ממשלת ישראל, ויודע בדיוק – אבל בדיוק, מי אמר מה למי מתי ואיפה, ושלא יבלבלו לו את המוח עם עובדות?
מי מאתנו לא נאלץ להתעמת עם חברים, ידידים או בני משפחה, שגם הם היו זבוב על הקיר, והם שמעו בדיוק הפוך ממה שאתם שמעתם, ואתה חושב שהם לא מבינים כלום, והם בטוחים שאתה טפש שלא יודע כלום ולא מבין שום דבר?
לפעמים מגיעים הדברים לכדי מריבות של ממש, עד כדי סיום של מערכות יחסים ארוכות, או קטיעתם של מערכות יחסים עוד בטרם התחילו.
בתרבות הדיבור והוויכוח העכשוויות, נדמה שחלק מאתנו הסיר את כל הכפפות, ואין לו בעייה לשנוא את בעל הדעה האחרת, עד כדי נכונות לאלימות מילולית ואפילו יותר מזה. מילים של הסתה ושנאה משתחררות היום בקלות בלתי נסבלת, ולעומד מן הצד נדמה שהמרחק בין הצדדים אינו ניתן עוד לגישור.
מילון ממשלת השינוי, מ’מצדה פרטית’ ועד ‘קורח ועדתו’
מילון ממשלת השינוי, מ’מצדה פרטית’ ועד ‘קורח ועדתו’
רוביק רוזנטל | 24 ביוני 2022 |
השנה הסוערת של הממשלה, שלוותה במוטציית קורונה עדכנית, בפיגועי בודדים ובקרבות מילוליים מגיעה לסיומה, ויש מילון עשיר למדי. מי באמת טען שהזנות היא המקצוע העתיק ביותר בעולם, מה אומרות אימהות גרמניות לילד שלא רוצה לגמור מהצלחת, והאם באמת אין קשר בין לחם ומלחמה
הממשלה המאתגרת שקמה בעקבות מערכת הבחירות של 2021 מתפזרת, ונכון לשבוע זה המדינה הולכת לסיבוב בחירות חמישי בשלוש שנים. ימיה של הממשלה הולידו מילון ביטויים חדש, לא כולו על טהרת הנימוס הבריטי.
מקנדה ועד האיים הקריביים, גוברים הקולות הקוראים לנטוש את הקשר הסמלי עם הארמון בלונדון, לצד התחשבנות ציבורית עם מורשת הקולוניאליזם ואף קריאות לפיצויים. עם זאת, ברוב המדינות המהלך יהיה מורכב מבחינה חוקתית
מאת הוושינגטון פוסט
אזרחים בריטים חולקים כבוד אחרון למלכה אליזבת, בשבוע שעבר בלונדון. צילום: איי. אף. פי
ראש ממשלת אנטיגואה וברבודה, מדינת איים בים הקריבי, בישר בשבוע שעבר על כוונתו לקיים משאל עם בסוגיית המלוכה, “כנראה” בשלוש השנים הקרובות. האומה הזעירה באיים האנטיליים – פחות מ־100 אלף איש ואישה, שבריר ממספר האנשים הנתונים באופן טקסי למרותו של הכתר הבריטי – מתכוונת ככל הנראה להפוך לרפובליקה בהקדם. הנסיך אדוארד – בנה הצעיר של אליזבת השנייה, מלכת הממלכה המאוחדת – שמע על כך כבר באפריל, בביקורו באנטיגואה וברבודה. “זה אינו מעשה עוין”, אמר ראש ממשלת אנטיגואה וברבודה גסטון בראון בריאיון טלוויזיוני, אלא “צעד אחרון להשלמת העצמאות”.
עימותים הסתיימו “הודות למעורבות בינלאומית”, מסרה מועצת הביטחון של ארמניה, לאחר ניסיונות כושלים של רוסיה לתווך להפסקת אש
אזרבייג’ן דיווחה בשבוע שעבר ש־71 מחייליה נהרגו בעימותי גבול עם ארמניה ביומיים הקודמים, בקרבות הקשים ביותר שהתחוללו בין שתי המדינות מאז 2020. בארמניה דווח שהפסקת האש שהוכרזה בבוקר נשמרת עדיין לאורך הגבול. ההסלמה באה בזמן שדעתה של רוסיה – בעלת בריתה הקרובה ביותר של ארמניה – מוסחת בשל מלחמתה בת שבעת החודשים באוקראינה.
בממשל האוקראיני גאים בהישגי הצבא, ששחרר שטחים נרחבים מידי הרוסים גם בזכות תרגיל הטעיה, ומבהירים לאלה השוקלים לנסוע מישראל לאומן: זה על אחריותכם
“השבוע הייתי באזורים ששוחררו מהרוסים בחרקיב שבמזרח אוקראינה, וראיתי אנשים שמחים”, סיפר לי סרגיי לשנקו, יועצו של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. “יש המון גשרים הרוסים, אתה לא יכול לעבור מעיר לעיר וצריך לעשות עיקופים, יש בעיות עם קליטת הטלפון והאינטרנט ואזורים בלי חשמל. המצב לא טוב, צריך להודות. אבל לאט לאט החיים חוזרים לשגרה, ולמרות הקשיים אנשים אומרים לנו שהם שמחים”.
הגוש בן ארבע המפלגות זכה ב־176 מושבים, ש־73 מהם בידי מפלגת הימין הרדיקלית, “השוודים הדמוקרטים”. בכך רשם רוב זעום על השמאל, שזכה ב־173 מושבים
מנהיג השמרנים וראש הממשלה המיועד של שוודיה, אולף קריסטנסון. צילום: AFP
מנהיג השמרנים בשוודיה אולף קריסטרסון פתח אתמול במלאכת הרכבת הממשלה החדשה, לאחר שגוש מפלגות הימין במדינה זכה בניצחון דחוק בבחירות הכלליות. “עכשיו אני מתחיל במשימת הקמתה של ממשלה חדשה וחזקה”, אמר קריסטרסון בשבוע שעבר, עם פרסום התוצאות הסופיות. “נחזיר את הסדר בשוודיה על כנו”.