Oct 20, 2021 מנהל Featured, יהדות 0
ארץ ישראל עזבה אותי הרבה לפני שעזבתי אותה. תהליך הנטישה היה איטי ומכאיב, אם כי בשלבים הראשונים לא הייתי מודע לחומרת המצב.
כילד המדינה שלי התייחסה אלי בחביבות ואפילו באצילות. היא סיפקה לי כמעט כל מה שילד יכול להשתוקק אליו. כל האנשים סביב היו כמו הורי, ניצולי שואה שהתייחסו אל החיים ואלי כאל פלא. לא היה להם הרבה. היה גג מעל הראש, אוכל במשורה ומעט בגד ללבוש. אני אישית לא ידעתי שיש “צנע”. לא היה חסר לי כלום. אף פעם לא הלכתי לישון רעב. אמי גידלה קצת ירקות בגינה, והיה לול עם כמה תרנגולות, ואפילו כמה עצי פרי. קלמנטינות ושסק כמו שהיו אצלנו בחצר, לא טעמתי מאז.
כשהתוודעתי לאור החשמל הייתי כמעט בן חמש. האנשים החשובים בחיי היו מוכר הקרח השכונתי והחלבן, שהיו גם שכנים. כשהייתי בן עשר, התחילו השכנים להחליף את מקררי הקרח ב”פריג’ידרים” ומוכר הקרח השכונתי, שאבד את פרנסתו, הפך למנהל הצרכנייה הראשונה שנפתחה בישוב.
פחות או יותר באותה תקופה, הופיעה גם המכונית הפרטית הראשונה ברחוב. הייתה זו סיטרואן דה – שבו ישנה, וכל השכונה הלכה לחזות בפלא, בתקווה לזכות ברגע קסום של ישיבה בתוכה. גם הפתיליות והפרימוסים התחילו להתחלף בכיריים של גז, ושמות כמו פזגז, אמישראגז וסופרגז הפכו חלק משגרת החיים.
החיים היו טובים. הייתה קבוצת כדורגל עם שחקנים שגדלו אתי בשכונה והפכו לאלילים. אחד מהם אפילו נרכש על ידי קבוצה מהליגה הלאומית ולא היה גאה יותר ממני בן האחת עשרה. האחים המבוגרים של חברי התחילו להתגייס לצבא וחזרו עם נעליים וכומתות אדומות. אתר אימוני הצניחה היה על גבעה שקראנו לה: “גבעת הכלניות”, שהייתה לא רחוקה מהשכונה. כל אימת שהיינו מבחינים ב”דקוטה” המוכרת עם הדלת הפתוחה, עזבנו הכול ורצנו לגבעה, בתקווה לפגוש את בחורי השכונה מתגלגלים על האדמה חגורים במצנחים. לפעמים זה אפילו קרה, וזכינו לנפנף להם לשלום ולהתרגש עד מות כשהם נופפו לנו חזרה.
כבר אמרתי שכל השכנים היו – כמו הורי, פליטים של משהו שקראו לו ה”מחנות”, ושל עוד מקום שקראו לו “קפריסין”. נראה שהעבר המשותף הזה חיבר ביניהם והפך אותם לקהילה של אנשים שאכפת להם אחד מהשני והם דואגים זה לזה כמו משפחה. הכרתי את כל דיירי השכונה, והכרתי את כל הבתים מבפנים. לפעמים הייתי נשלח על ידי אמי להביא כוס סוכר משכנה א’, לפעמים להביא ביצה לשכנה ב’. לפעמים השכנים היו באים לשמור עלי ועל אחותי ולפעמים הורי היו שומרים על ילדיהם. הכול היה פשוט ומובן.
בית הכנסת השכונתי היה מקום קסום שבו נפגשו כל השכנים בראש השנה וביום כיפור. אווירת החגים וכבוד המעמד, מלווים אותי עד היום, ותרמה רבות לעיצובי כאדם יהודי, על אף שאינני יהודי מאמין. לא זכיתי לחוות חוויה דומה בבגרותי, בשום בית כנסת שאליו נקלעתי. האנשים לא היו אותם אנשים, המנגינה הייתה אחרת, אפילו שהייתה אותה המנגינה, זה לא היה אותו הדבר והמעמד לא הותיר בי כל משקע רגשי.
שלא תחשבו שהכול היה אידילי. הייתה שכנה שהתאבדה, והייתה שכנה אחרת שנרצחה על ידי בעלה. היה זוג אחד שהתגרש ולמשפחה אחרת נולדו ילדים נכים. היו גם טרגדיות אישיות אחרות, אבל איכשהו הן נמוגו באווירה הכללית ולא קלקלו יותר מדי את הטוב והיפה שמסביב.
אני יכול להמשיך ולהפליג אל העבר ולתאר עוד ועוד. אני יכול לדבר על בית הספר היסודי שהיו בו מורים מופלאים שהקנו לנו לא רק ידע ואהבת הארץ, אלא את היכולת לחשוב חשיבה עצמאית, אהבת האומנות והמוסיקה, מלאכת היד החקלאות והספורט. אני יכול לדבר על מקהלת בית הספר שזכתה בכל כנסי המקהלות הארציים שהייתי חלק ממנה, כמו גם על תזמורת הנוער לכלי נשיפה שהוקמה בבית הספר שבו למדתי וזכתה עד מהרה במוניטין בינלאומי (שתמונה עתיקה שלה מלווה את המאמר הזה). אכן, גדלתי במקום מיוחד, מקום שהפך את הילדות והנערות לחוויה חד פעמית.
מדי פעם התגלגלנו באוטובוס לעיר הגדולה תל – אביב. היה זה כמו לצאת לארץ אחרת. ידענו שתל – אביב, כמו הכפר שלנו שהפך ברבות הימים לקריה, הינה חלק ממדינת ישראל. לא היינו בורים. השתתפנו בחידונים של שמואל רוזן וזכינו כמעט תמיד בפרסים הראשונים. ידענו מתי תל – אביב נוסדה ושקראו לה בהתחלה “אחוזת בית”. ידענו הכול, אבל תל אביב לא הייתה הכפר שלנו, לא הייתה הארץ ישראל שהכרנו ואהבנו. שמחנו מאוד כשהאוטובוס נכנס לשדרת הברושים שהובילה לקריה, וממש נשמנו לרווחה כשירדנו סוף סוף מהאוטובוס.
את ה”מדינה” אהבנו ללא הסתייגויות וללא מצרים. כולנו ללא יוצא מן הכלל, חיכינו בכליון עיניים לרגע שנגיע לגיל הגיוס, נתנדב לצנחנים ונצנח גם אנחנו ב”גבעת הכלניות”. את מלחמת סיני, את ההאפלה, חפירת השוחות בחצר, וההצמדות המתוחה של האימהות למכשירי הרדיו, עברנו מתוך תחושה של גאווה ונכונות להקרבה. הרגשנו גיבורים, ואף על פי שהיינו ילדים צעירים חפשנו דרך לקחת חלק במאמץ המלחמתי. הלכנו לעזור לשכנים בחפירת השוחות, עזרנו להדביק ניר דבק על החלונות, וידענו בוודאות שהאבות שלנו גיבורים, במיוחד כשחזרו הביתה לחופשה קצרה עם הרובים הצ’כים המרשימים. אבי אפילו הביא פגיון בנרתיק עור, שהיה שייך כנראה לחייל מצרי שגורלו לא שפר, פגיון שנמצא ברשות המשפחה עד היום. בקיצור, מלחמת סיני הייתה חגיגה שחיזקה את הקשר שלנו ל”מדינה”, ועוד יותר את התודעה הציונית שלנו – ללא כל מרכאות.
ככה פחות או יותר נראו שמונה עשרה השנים הראשונות שלי. כמובן שהיו גם אהבות ואכזבות, רגעי אשר ורגעי כאב, אבל כולם היו במישור האישי ולא נגעו לארץ הישראליות המוחלטת שלנו ושלי.
ואז התגייסנו לצבא והגיעה מלחמת ששת הימים, ושום דבר לא היה יותר אותו הדבר.
חלק מאלה שהגשימו את החלום וחבשו כומתות אדומות, חזרו שבורים או שלא חזרו בכלל. לפתע, ללא כל הכנה מוקדמת, הכתה אותנו המציאות בדמותן של אותיות שמם של חברנו חקוקות בבטון, בלוח שב”גן הגיבורים”, בצרוף האותיות – הי”ד. פתאום היינו לקלגסים שמדרך סוליות נעליהם מרעיד באימה לבבות של ילדים במיטתם בלילות. אולי היינו צודקים, אבל כמו שאמר המשורר הלאומי שלנו: “נקמת ילד קטן, עוד לא ברא השטן”, ומבחינתם של הילדים האלה, אנחנו היינו השטן. חלק מאתנו חשב לעצמו: “איך יביטו עלינו הילדים האלה כשהם יגדלו?”, וחלק אחר אמר: “צריך להרוג אותם כשהם קטנים”, וליווה את האמירה שלו בחיוך ניצחון בוטח.
אלה גם אלה היו הילדים שגדלנו אתם באותה ישראל האחרת שלפני ששת הימים. החברים שהלכו אתנו לתנועה, רקדו אתנו בדיסקוטקים, ועשו אתנו צבא. אותם הילדים שאהבו את אותן הנערות שאנחנו אהבנו, ואהדו את אותה קבוצת הכדור רגל שאנחנו אהדנו. פתאום, באבחה אחת של חרב מדממת, כבר לא היינו מאותו הכפר.
שירות החובה התחלף בשירות מילואים. בגרנו, הקמנו משפחות, והפכנו להיות אזרחים מן השורה, שמנסים לפלס לעצמנו נתיב בחיים במדינת ישראל עטירת השטחים. אף על פי שנשארנו לגור בקריה האהובה שלנו, משהו היה חסר. על בית הכנסת השכונתי האהוב שלנו השתלטו חברה צעירים חובשי כיפות סרוגות ששואגים בהתלהבות תוך כדי ריקוד: “עוצו עיצה ותופר”, והוא כבר לא היה בית הכנסת שלנו. עוד ניסינו, בכוח ההתמדה, להגיע לתפילות ראש השנה ויום כיפור, בתקוה לחזור ולו לרגע, לאותה אווירה שזכרנו, ושאליה כל כך התגעגענו. אבל כשעל הבמה עלה בחור צעיר ונמרץ, שציציותיו מתנופפות מתחת לחולצת הפלנל המרושלת שלו, וכיפתו הסרוגה מונחת ברישול מכוון על שערו הפרוע, וביקש מאתנו להצטרף אליו ואל חבריו לתנופת התנחלות בשטחי ארץ ישראל המשוחררת, ידענו שלבית הכנסת הזה כבר לא נבוא יותר, ובית כנסת אחר כבר לא יהיה לנו.
פתאום גם גילינו שיש דבר כזה שקוראים לו “מלחמת הקיום”. ידענו שבכל מקום בעולם, צריך לעבוד קשה כדי לזכות בפירורים שמאפשרים חיים הוגנים. מה רצינו בסך הכול. קורת גג צנועה, אוכל לילדים במקרר, מעט בגדים בארון, ואפשרות לקחת מדי פעם הפסקה קטנה, כדי להחזיר לעצמנו את הכוחות הנפשיים והפיזיים, כדי שבריאותנו תשמר ונהיה מסוגלים להמשיך את מלחמת הקיום. וכל זאת בין שירות מילואים לשירות מילואים, עם עוד כמה מלחמות גדולות או קטנות באמצע. איכשהו זה לא עבד, והמנהיגים שלנו אמרו שאין ברירה, ושר האוצר אמר שמוכרחים להכניס את היד יותר עמוק לכיסו של האזרח, כי צורכי הביטחון… וכי התוכנית הכלכלית לא עובדת… וכי יש צורך להשקיע בהתנחלויות… ועוד כל מיני “כי”…
מספר השמות החקוקים על לוח הבטון ב”גן הגיבורים” הלך וגדל, והבנים שלנו כבר הגיעו לגיל התיכון והתחילו לתכנן את השירות הצבאי שלהם. הקריה הפכה מ”בית”, לסתם עוד מקום מגורים. פיסת נדל”ן במרכז הארץ, שהייתה מספיק קרובה לתל אביב, אבל גם מספיק רחוקה כדי להיחשב ל”פרוור”: מקום עם איכות חיים שמושך אליו את אנשי העיר שרצו לחיות מחוץ לעיר, אבל קרוב עד כמה שאפשר. המועצה המקומית הפכה לעירייה, וראש המועצה, שהיה בן הכפר, שריד לתקופת ילדותינו, שאהב את הקריה והקדיש לה את כל זמנו ואונו, הפך לראש עירייה זר ולא מוכר, שראה בתפקידו לא יותר מקרש קפיצה לקריירה פוליטית במפלגה מובילה.
תגידו, אי אפשר לעצור את הקדמה. המדינה גדלה והתפתחה, ועמה גם הקריה, ומה שהיה, שוב לא יהיה. תגידו וגם תצדקו בדבריכם. הבעיה היא שהמשהו החדש הזה, שהתפתח והתקדם, אבד משהו בדרך. והדבר הזה שהוא אבד, היה בדיוק המולדת שלנו – הדבר שאותו אהבנו ושלו היינו זקוקים, כדי לראות בקריה שלנו ובמדינה שלנו – בית. המשהו הזה, נאלצנו להפנים בכאב, מת. וכמו כל מה שמת, הוא לעולם לא יחזור. לפתע היינו עץ ששורשיו נמקים ומתים.
מה קורה לעץ כשהשורשים שלו מתים? עליו נושרים, ענפיו מתייבשים ומאפירים. איכשהו הוא עוד מצליח לעמוד מעל פני האדמה ולהתמודד עם איתני הטבע, אבל הרוח מכריעה אותו במוקדם או במאוחר, והוא מוצא את עצמו עקור ונסחף עם הרוח לכל אשר היא נושאת אותו.
אותנו נשאה הרוח ללוס אנג’לס. הצטרפנו לעצים עקורים שנסחפו לשם לפנינו, והתחילו להצמיח עלווה ירוקה ולהעמיק שורשים. מוזר, לתקופה מסוימת נדמה היה לנו שחזרנו בזמן. לפתע הרגשנו בבית. אנשי הקהילה קבלה אותנו בזרועות פתוחות ואפשרו לנו להרגיש חלק ממשהו. חזרה אלינו תחושת החג בבית הכנסת, עת פגשנו את ידידנו ומכרנו, שאתם גם עשינו את החגים באווירה משפחתית נעימה ומחבקת. אכן, פתאום היה לנו שוב בית.
המשכנו להתבונן מבחוץ, באהבה ובכאב לב אחרי המתחולל ב”ארץ”. רצינו בטובתה והתפללנו לשלומה. אבל עם חלוף הזמן היא הלכה והתרחקה מאתנו. הלכה ונעשתה למדינת ים רחוקה, כאילו מתאמצת לנתק אותנו מעצמה סופית. לקח קצת זמן עד שהפנמנו שאין דבר כזה: “ארץ”. מה שיש זה בני אדם. בני אדם שמסמנים לעצמם קו על האדמה ואומרים: “כל מה שבצד שלנו של הקו זה “ארץ” – הארץ שלנו”. אנחנו נבנה את הארץ הזאת בדמותנו ובצלמנו, ומי שלא מוצא חן בעיניו, שיסתלק לנו מהעיניים. אין ספק, זאת היא זכותו המלאה של הרוב.
הרגע שבו קלטנו והפנמנו את העובדה הזאת, היה הרגע שבו הפסקנו להיות ישראלים. עוד לא ידענו בדיוק מה אנחנו, אבל ישראלים כבר לא היינו. הישראליות הוציאה אותנו ממנה, והשליכה אותנו אל איי השפיות, להילחם את מלחמת החיים שלנו, ולאפשר לילדנו למצוא זהות משלהם. עדיין יש לנו שם קשרים – משפחה, חברים. רובם מודים שהם אתרו לעצמם את האי שלהם שם, וכוננו לעצמם חיים בבועה משלהם, משתדלים בכל מאודם לא להיות חלק מסיר המרק הרותח המכונה: “החברה הישראלית”. חלק אחר, ממשיך עדיין להתלבט, ומנסה לשכנע את עצמו שעוד יגיעו ימים אחרים.
הלואי.
Aug 14, 2017 0
Dec 18, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 01, 2022 0
Dec 18, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 01, 2022 0
יאיר נתניהו הגיש ערעור על חיובו לפצות את עורך “וואלה” לשעבר ברבע מיליון שקל בתביעת הדיבה שהוגשה נגדו: “עלול לקרוס כלכלית”
אורן פרסיקו 24.08.2021 4
ראש הממשלה בנימין נתניהו עם בנו יאיר, למחרת ניצחון הליכוד בבחירות 2015 (צילום: יונתן זינדל)
יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה לשעבר, הגיש בקשת רשות ערעור על ההחלטה לחייבו לפצות ב-250 אלף שקלים את עורך “וואלה” לשעבר אבי אלקלעי בגין הוצאת דיבה. בונות הפייסבוק והטוויטר שלו.
ביהמ”ש דחה את בקשתו של יאיר נתניהו לעיכוב תשלום רבע מיליון שקל לעורך “וואלה” לשעבר אבי אלקלעי • “לא הביא ולו בדל ראייה” לכך שהתשלום יגרום ל”קריסה כלכלית” • נתניהו חויב בתשלום נוסף
שוקי טאוסיג 03.09.2021
יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה, עם עורך-הדין של המשפחה, יוסי כהן (צילום: פלאש 90)
בית משפט המחוזי דחה את בקשתו של יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה לשעבר, לעכב תשלום פיצוי של רבע מיליון שקל לעורך “וואלה” לשעבר אבי אלקלעי. בית משפט השלום חייב את נתניהו לשלם את מלוא סכום התביעה של אלקלעי נגדו, לאחר שנתניהו לא הגיש כתב הגנה. גם בקשתו של נתניהו לבטל את פסק הדין ולאפשר לו להגיש כתב הגנה – נדחתה והוא חויב בתשלום הוצאות בסך כ-30 אלף שקל (עוד לפני כן איפשר בית המשפט לנתניהו הבן להגיש כתב הגנה בכפוף לתשלום הוצאות של 5,000 שקל, אך הוא סירב).
הסגנון המשתלח של יאיר נתניהו מגיע שוב ושוב לאולמות בית המשפט • נתניהו עצמו – לא תמיד • עם פתק מרופא המשפחה, או סתם כי שכח • כשהוא כן בא, צפו למופע אימים • כעת, אחרי שנדרש לשלם פיצויים בגובה מאות אלפי שקלים, הוא מגייס כסף מהציבור לטובת “עזרה משפטית לאנשי ימין” • אם הכספים יגיעו בסוף לכיסו, הדבר עלול לסבך את אביו בפלילים
שוקי טאוסיג ואורן פרסיקו 07.12.2022 2
קיץ 2009. נתניהו נבחר שוב לראשות הממשלה אחרי עשור במדבר האופוזיציוני, אבל יש לו עניינים דחופים לא פחות מניהול המדינה. כשהוא למד על כך שבמוסף היומי של “ידיעות אחרונות” עומדת להתפרסם כתבת מגזין על יאיר נתניהו לקראת גיוסו, ראש הממשלה עוצר ישיבה במוסד, מפנה מהחדר את ראשי מערכת הביטחון ומנהל מערכה לצינזור הכתבה. בהמשך הוא נפגש עם מו”ל “ידיעות אחרונות”, ארנון (נוני) מוזס, ומבקש ממנו לטפל בעניין..
יהודה נוני צייר ואומן דיגיטלי בשלוב קנווס וצבעי שמן. מופיע בסדנאות של סמסונג בישראל ובניורק. נוני הוא המאייר של תכנית הטלויזיה של אברי גלבוע של מדד ישראל בערוץ 13 ומרצה על חיי האמנות של האוניברסיטה של בר אילן
<nuniy5552@gmail.com>;
מי מאתנו לא בטוח שיש לו מה להגיד, רק שבדרך כלל אין לו למי להגיד את מה שיש לו לומר? מי מאתנו לא חושב שרק הוא יודע ומבין מה שהולך פה, ומי נגד מי, ומי אוכל את מי ומי צודק ומי לא. מי מאתנו לא היה לפחות פעם אחת זבוב על הקיר בחדר הסגלגל בבית הלבן, או לפחות בלשכתו של ראש ממשלת ישראל, ויודע בדיוק – אבל בדיוק, מי אמר מה למי מתי ואיפה, ושלא יבלבלו לו את המוח עם עובדות?
מי מאתנו לא נאלץ להתעמת עם חברים, ידידים או בני משפחה, שגם הם היו זבוב על הקיר, והם שמעו בדיוק הפוך ממה שאתם שמעתם, ואתה חושב שהם לא מבינים כלום, והם בטוחים שאתה טפש שלא יודע כלום ולא מבין שום דבר?
לפעמים מגיעים הדברים לכדי מריבות של ממש, עד כדי סיום של מערכות יחסים ארוכות, או קטיעתם של מערכות יחסים עוד בטרם התחילו.
בתרבות הדיבור והוויכוח העכשוויות, נדמה שחלק מאתנו הסיר את כל הכפפות, ואין לו בעייה לשנוא את בעל הדעה האחרת, עד כדי נכונות לאלימות מילולית ואפילו יותר מזה. מילים של הסתה ושנאה משתחררות היום בקלות בלתי נסבלת, ולעומד מן הצד נדמה שהמרחק בין הצדדים אינו ניתן עוד לגישור.
מילון ממשלת השינוי, מ’מצדה פרטית’ ועד ‘קורח ועדתו’
מילון ממשלת השינוי, מ’מצדה פרטית’ ועד ‘קורח ועדתו’
רוביק רוזנטל | 24 ביוני 2022 |
השנה הסוערת של הממשלה, שלוותה במוטציית קורונה עדכנית, בפיגועי בודדים ובקרבות מילוליים מגיעה לסיומה, ויש מילון עשיר למדי. מי באמת טען שהזנות היא המקצוע העתיק ביותר בעולם, מה אומרות אימהות גרמניות לילד שלא רוצה לגמור מהצלחת, והאם באמת אין קשר בין לחם ומלחמה
הממשלה המאתגרת שקמה בעקבות מערכת הבחירות של 2021 מתפזרת, ונכון לשבוע זה המדינה הולכת לסיבוב בחירות חמישי בשלוש שנים. ימיה של הממשלה הולידו מילון ביטויים חדש, לא כולו על טהרת הנימוס הבריטי.
מקנדה ועד האיים הקריביים, גוברים הקולות הקוראים לנטוש את הקשר הסמלי עם הארמון בלונדון, לצד התחשבנות ציבורית עם מורשת הקולוניאליזם ואף קריאות לפיצויים. עם זאת, ברוב המדינות המהלך יהיה מורכב מבחינה חוקתית
מאת הוושינגטון פוסט
אזרחים בריטים חולקים כבוד אחרון למלכה אליזבת, בשבוע שעבר בלונדון. צילום: איי. אף. פי
ראש ממשלת אנטיגואה וברבודה, מדינת איים בים הקריבי, בישר בשבוע שעבר על כוונתו לקיים משאל עם בסוגיית המלוכה, “כנראה” בשלוש השנים הקרובות. האומה הזעירה באיים האנטיליים – פחות מ־100 אלף איש ואישה, שבריר ממספר האנשים הנתונים באופן טקסי למרותו של הכתר הבריטי – מתכוונת ככל הנראה להפוך לרפובליקה בהקדם. הנסיך אדוארד – בנה הצעיר של אליזבת השנייה, מלכת הממלכה המאוחדת – שמע על כך כבר באפריל, בביקורו באנטיגואה וברבודה. “זה אינו מעשה עוין”, אמר ראש ממשלת אנטיגואה וברבודה גסטון בראון בריאיון טלוויזיוני, אלא “צעד אחרון להשלמת העצמאות”.
עימותים הסתיימו “הודות למעורבות בינלאומית”, מסרה מועצת הביטחון של ארמניה, לאחר ניסיונות כושלים של רוסיה לתווך להפסקת אש
אזרבייג’ן דיווחה בשבוע שעבר ש־71 מחייליה נהרגו בעימותי גבול עם ארמניה ביומיים הקודמים, בקרבות הקשים ביותר שהתחוללו בין שתי המדינות מאז 2020. בארמניה דווח שהפסקת האש שהוכרזה בבוקר נשמרת עדיין לאורך הגבול. ההסלמה באה בזמן שדעתה של רוסיה – בעלת בריתה הקרובה ביותר של ארמניה – מוסחת בשל מלחמתה בת שבעת החודשים באוקראינה.
בממשל האוקראיני גאים בהישגי הצבא, ששחרר שטחים נרחבים מידי הרוסים גם בזכות תרגיל הטעיה, ומבהירים לאלה השוקלים לנסוע מישראל לאומן: זה על אחריותכם
“השבוע הייתי באזורים ששוחררו מהרוסים בחרקיב שבמזרח אוקראינה, וראיתי אנשים שמחים”, סיפר לי סרגיי לשנקו, יועצו של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. “יש המון גשרים הרוסים, אתה לא יכול לעבור מעיר לעיר וצריך לעשות עיקופים, יש בעיות עם קליטת הטלפון והאינטרנט ואזורים בלי חשמל. המצב לא טוב, צריך להודות. אבל לאט לאט החיים חוזרים לשגרה, ולמרות הקשיים אנשים אומרים לנו שהם שמחים”.
הגוש בן ארבע המפלגות זכה ב־176 מושבים, ש־73 מהם בידי מפלגת הימין הרדיקלית, “השוודים הדמוקרטים”. בכך רשם רוב זעום על השמאל, שזכה ב־173 מושבים
מנהיג השמרנים וראש הממשלה המיועד של שוודיה, אולף קריסטנסון. צילום: AFP
מנהיג השמרנים בשוודיה אולף קריסטרסון פתח אתמול במלאכת הרכבת הממשלה החדשה, לאחר שגוש מפלגות הימין במדינה זכה בניצחון דחוק בבחירות הכלליות. “עכשיו אני מתחיל במשימת הקמתה של ממשלה חדשה וחזקה”, אמר קריסטרסון בשבוע שעבר, עם פרסום התוצאות הסופיות. “נחזיר את הסדר בשוודיה על כנו”.