Oct 08, 2021 מנהל Featured, דיעות 0
“אמן”, אנחנו אומרים בכל פעם שיש לנו רצון לסכם, להתחייב ולאשר את הנאמר לנו. זה יכול להיות סיומת של אמירה דתית כלשהי כמו ברכה או הבטחה, וביום יום אנחנו משתמשים בה כדי להביע תקווה שהנאמר גם יתקיים. למשל שאלה: “אז נפגשים לחומוס מחר”? תשובה: “אמן כן יהא רצון”. אין ספק, ה”אמן” הינו או הינה, תלוי איך מפרשים את המילה, מוצר עברי טהור שנאמר לראשונה כבר בספר דברים פרק ה פסוק כ”ב: “… ואמרה האשה אמן אמן”.
בספר דברים פרק כ”ז פסוק ט”ו נאמר: ארור האיש אשר יעשה פסל ומסכה… … וענו כל העם ואמרו אמן”.
ניתן להביא דוגמאות נוספות מהתורה מהנביאים ומהכתובים, אבל אין בהם כל צורך. את העובדה שמקור המילה במובן שבו אנו משתמשים בה גם היום בתורה, ואין על כך עוררין. פירוש המילה הינו “כן ונכון”.
התלמוד הקדיש ל”אמן” מספר הנחיות: א. אחרי כל ברכה יש לומר אמן. ב. לא אומרים אמן אלא אם כן הברכה נשמעה במלואה על ידי הנוכחים. ג. חובה להמתין עד סוף הברכה לפני אמירת האמן. ד. אדם לא יאמר אמן על ברכה שהוא מברך בעצמו. ה. אין לומר אמן על ברכה שנאמרת על ידי מי שאינו יהודי.
עד כאן הכול טוב ויפה, אבל מי שיש לו אוזן מחודדת יכול להבחין בקלות שגם הנוצרים וגם המוסלמים “גנבו” את ה”אמן” מהיהדות והם משתמשים בה השכם והערב ללא כל בושה וכאילו היא שלהם, מה שהפך את המילה העברית הזאת למילה כמעט בינלאומית שמשתמשים בה כל מיליארדי הנוצרים והמוסלמים בנוסף לכמה מיליוני יהודים. במילים אחרות – אנחנו במיעוט כמעט חסר משמעות מבחינת השימוש במילה.
אז איך היגיע ה”אמן” לנצרות? טוב, בואו לא נשכח שישוע – הוא ישו בפי הנוצרים, חי ומת כיהודי, כך שה”אמן” היה חלק משגרת יומו וממוצא פיו. הברית החדשה מרבה לצטט מדבריו של יש. בהתחשב בעובדה שהיא נכתבה מאות שנים אחרי שהוא סיים את חייו על הצלב הרומאי, יש להניח שלא כל הציטוטים האלה אמנם הובאו ישירות מפיו. לצורך העניין זה לא משנה כלל אם הציטוטים האלה אמנם הובאו ישירות מפיו או לא, מה שמשנה זה שהמילה “אמן” חוזרת על עצמה שוב ושוב בדברי ישו, אם כי בדרך כלל בראשית המשפט ולא בסופו כמו למשל במשפט: “אמן אני אומר לכם, נטלו שכרכם”.
בקרב חוקרים אין דעה אחידה בהקשר של השפה שבה נכתבה הברית החדשה. מוסכם על החוקרים שרוב ספרי הברית החדשה נכתבו ביוונית, והיתר נכתבו ככל הנראה בעברית או בארמית שתורגמה לעברית. שוב – זה לא משנה, בכל הגרסאות
בזו היוונית, בזו הארמית ובזו העברית, המילה “אמן” מופיעה בדיוק כפי שהיא נאמרת. הנה כך חדרה ה”אמן” לנצרות, בה היא משמשת עד היום בסיום תפילות וברכות, בדיוק כפי שהיא משמשת ביהדות.
אז איך זה שגם המוסלמים אומרים “אמן”?
על פי המסורת המוסלמית היה זה לא פחות מהמלאך גבריאל שבישר למוחמד בעת שהוא התבודד במערה במדבר, שהוא נועד לגדולות. המלאך גבריאל כמובן מגיע הישר מהתנ”ך היהודי והוא למעשה החוליה המקשרת הראשונה אבל לא האחרונה בין היהדות וגם בין הנצרות לבין הדת החדשה שייסד מוחמד. אני מכניס גם את הנצרות לכאן מהסיבה הפשוטה שהמלאך גבריאל הינו מלאך שמקובל גם על הנוצרים, (שאמצו אותו כמובן מהיהדות). למעשה הקוראן לא מכחיש את העובדה שהיהדות והנצרות מהוות את הבסיס עליו נבנתה הדת של מוחמד. הטקסטים של הקוראן מכנים את היהודים ואת הנוצרים בכינוי: “אהל אל-כִּתאב”, שזה בעברית צחה: “עמי הספר”. אכן, הקוראן לא מכחיש ואפילו מאשר את העובדה שהיהדות והנצרות מבוססות על דברי אלוהים חיים שהועברו אל בני האדם דרך הנביאים משה וישו.
ואם זה לא מספיק, אז במקום שבו נולד מוחמד ובו הוא גדל, חיו מספר שבטים יהודיים שהשפעתם על סביבתם הייתה משמעותית עד כדי כך, שבין היתר אחד ממלכי תימן באותה התקופה אפילו קיבל על עצמו ועל אזרחיו את הדת היהודית. מסתבר שהיה גם שבט נוצרי אחד בסביבה, כך שגם היהדות וגם הנצרות לא היו עבור מוחמד דתות זרות ומוזרות והוא היה רגיל לנוכחותם בסביבתו הקרובה. יתכן אפילו שכנער סקרן הוא התוודע לשכניו היהודים והנוצרים ולדתות שלהם, כך שבבואו לעצב דת חדשה, הוא ללא ספק שאל לא מעט מושגים ומנהגים מהיהדות ומהנצרות ושילב אותם בדת החדשה שלו.
והנה יש מילה אחת שבה משתמשים גם היהודים וגם הנוצרים
והמילה הזאת דומה מאוד למילה העברית “אמת” שהיא בשפה הערבית: “אמין”. ראה מוחמד את המילה “אמן” כי טובה היא, וכך היא נכנסה באותה המשמעות שמשתמשות בה היהדות והנצרות, ובא לציון גואל.
Aug 14, 2017 0
Dec 18, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 01, 2022 0
Dec 18, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 01, 2022 0
יאיר נתניהו הגיש ערעור על חיובו לפצות את עורך “וואלה” לשעבר ברבע מיליון שקל בתביעת הדיבה שהוגשה נגדו: “עלול לקרוס כלכלית”
אורן פרסיקו 24.08.2021 4
ראש הממשלה בנימין נתניהו עם בנו יאיר, למחרת ניצחון הליכוד בבחירות 2015 (צילום: יונתן זינדל)
יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה לשעבר, הגיש בקשת רשות ערעור על ההחלטה לחייבו לפצות ב-250 אלף שקלים את עורך “וואלה” לשעבר אבי אלקלעי בגין הוצאת דיבה. בונות הפייסבוק והטוויטר שלו.
ביהמ”ש דחה את בקשתו של יאיר נתניהו לעיכוב תשלום רבע מיליון שקל לעורך “וואלה” לשעבר אבי אלקלעי • “לא הביא ולו בדל ראייה” לכך שהתשלום יגרום ל”קריסה כלכלית” • נתניהו חויב בתשלום נוסף
שוקי טאוסיג 03.09.2021
יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה, עם עורך-הדין של המשפחה, יוסי כהן (צילום: פלאש 90)
בית משפט המחוזי דחה את בקשתו של יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה לשעבר, לעכב תשלום פיצוי של רבע מיליון שקל לעורך “וואלה” לשעבר אבי אלקלעי. בית משפט השלום חייב את נתניהו לשלם את מלוא סכום התביעה של אלקלעי נגדו, לאחר שנתניהו לא הגיש כתב הגנה. גם בקשתו של נתניהו לבטל את פסק הדין ולאפשר לו להגיש כתב הגנה – נדחתה והוא חויב בתשלום הוצאות בסך כ-30 אלף שקל (עוד לפני כן איפשר בית המשפט לנתניהו הבן להגיש כתב הגנה בכפוף לתשלום הוצאות של 5,000 שקל, אך הוא סירב).
הסגנון המשתלח של יאיר נתניהו מגיע שוב ושוב לאולמות בית המשפט • נתניהו עצמו – לא תמיד • עם פתק מרופא המשפחה, או סתם כי שכח • כשהוא כן בא, צפו למופע אימים • כעת, אחרי שנדרש לשלם פיצויים בגובה מאות אלפי שקלים, הוא מגייס כסף מהציבור לטובת “עזרה משפטית לאנשי ימין” • אם הכספים יגיעו בסוף לכיסו, הדבר עלול לסבך את אביו בפלילים
שוקי טאוסיג ואורן פרסיקו 07.12.2022 2
קיץ 2009. נתניהו נבחר שוב לראשות הממשלה אחרי עשור במדבר האופוזיציוני, אבל יש לו עניינים דחופים לא פחות מניהול המדינה. כשהוא למד על כך שבמוסף היומי של “ידיעות אחרונות” עומדת להתפרסם כתבת מגזין על יאיר נתניהו לקראת גיוסו, ראש הממשלה עוצר ישיבה במוסד, מפנה מהחדר את ראשי מערכת הביטחון ומנהל מערכה לצינזור הכתבה. בהמשך הוא נפגש עם מו”ל “ידיעות אחרונות”, ארנון (נוני) מוזס, ומבקש ממנו לטפל בעניין..
יהודה נוני צייר ואומן דיגיטלי בשלוב קנווס וצבעי שמן. מופיע בסדנאות של סמסונג בישראל ובניורק. נוני הוא המאייר של תכנית הטלויזיה של אברי גלבוע של מדד ישראל בערוץ 13 ומרצה על חיי האמנות של האוניברסיטה של בר אילן
<nuniy5552@gmail.com>;
מי מאתנו לא בטוח שיש לו מה להגיד, רק שבדרך כלל אין לו למי להגיד את מה שיש לו לומר? מי מאתנו לא חושב שרק הוא יודע ומבין מה שהולך פה, ומי נגד מי, ומי אוכל את מי ומי צודק ומי לא. מי מאתנו לא היה לפחות פעם אחת זבוב על הקיר בחדר הסגלגל בבית הלבן, או לפחות בלשכתו של ראש ממשלת ישראל, ויודע בדיוק – אבל בדיוק, מי אמר מה למי מתי ואיפה, ושלא יבלבלו לו את המוח עם עובדות?
מי מאתנו לא נאלץ להתעמת עם חברים, ידידים או בני משפחה, שגם הם היו זבוב על הקיר, והם שמעו בדיוק הפוך ממה שאתם שמעתם, ואתה חושב שהם לא מבינים כלום, והם בטוחים שאתה טפש שלא יודע כלום ולא מבין שום דבר?
לפעמים מגיעים הדברים לכדי מריבות של ממש, עד כדי סיום של מערכות יחסים ארוכות, או קטיעתם של מערכות יחסים עוד בטרם התחילו.
בתרבות הדיבור והוויכוח העכשוויות, נדמה שחלק מאתנו הסיר את כל הכפפות, ואין לו בעייה לשנוא את בעל הדעה האחרת, עד כדי נכונות לאלימות מילולית ואפילו יותר מזה. מילים של הסתה ושנאה משתחררות היום בקלות בלתי נסבלת, ולעומד מן הצד נדמה שהמרחק בין הצדדים אינו ניתן עוד לגישור.
מילון ממשלת השינוי, מ’מצדה פרטית’ ועד ‘קורח ועדתו’
מילון ממשלת השינוי, מ’מצדה פרטית’ ועד ‘קורח ועדתו’
רוביק רוזנטל | 24 ביוני 2022 |
השנה הסוערת של הממשלה, שלוותה במוטציית קורונה עדכנית, בפיגועי בודדים ובקרבות מילוליים מגיעה לסיומה, ויש מילון עשיר למדי. מי באמת טען שהזנות היא המקצוע העתיק ביותר בעולם, מה אומרות אימהות גרמניות לילד שלא רוצה לגמור מהצלחת, והאם באמת אין קשר בין לחם ומלחמה
הממשלה המאתגרת שקמה בעקבות מערכת הבחירות של 2021 מתפזרת, ונכון לשבוע זה המדינה הולכת לסיבוב בחירות חמישי בשלוש שנים. ימיה של הממשלה הולידו מילון ביטויים חדש, לא כולו על טהרת הנימוס הבריטי.
מקנדה ועד האיים הקריביים, גוברים הקולות הקוראים לנטוש את הקשר הסמלי עם הארמון בלונדון, לצד התחשבנות ציבורית עם מורשת הקולוניאליזם ואף קריאות לפיצויים. עם זאת, ברוב המדינות המהלך יהיה מורכב מבחינה חוקתית
מאת הוושינגטון פוסט
אזרחים בריטים חולקים כבוד אחרון למלכה אליזבת, בשבוע שעבר בלונדון. צילום: איי. אף. פי
ראש ממשלת אנטיגואה וברבודה, מדינת איים בים הקריבי, בישר בשבוע שעבר על כוונתו לקיים משאל עם בסוגיית המלוכה, “כנראה” בשלוש השנים הקרובות. האומה הזעירה באיים האנטיליים – פחות מ־100 אלף איש ואישה, שבריר ממספר האנשים הנתונים באופן טקסי למרותו של הכתר הבריטי – מתכוונת ככל הנראה להפוך לרפובליקה בהקדם. הנסיך אדוארד – בנה הצעיר של אליזבת השנייה, מלכת הממלכה המאוחדת – שמע על כך כבר באפריל, בביקורו באנטיגואה וברבודה. “זה אינו מעשה עוין”, אמר ראש ממשלת אנטיגואה וברבודה גסטון בראון בריאיון טלוויזיוני, אלא “צעד אחרון להשלמת העצמאות”.
עימותים הסתיימו “הודות למעורבות בינלאומית”, מסרה מועצת הביטחון של ארמניה, לאחר ניסיונות כושלים של רוסיה לתווך להפסקת אש
אזרבייג’ן דיווחה בשבוע שעבר ש־71 מחייליה נהרגו בעימותי גבול עם ארמניה ביומיים הקודמים, בקרבות הקשים ביותר שהתחוללו בין שתי המדינות מאז 2020. בארמניה דווח שהפסקת האש שהוכרזה בבוקר נשמרת עדיין לאורך הגבול. ההסלמה באה בזמן שדעתה של רוסיה – בעלת בריתה הקרובה ביותר של ארמניה – מוסחת בשל מלחמתה בת שבעת החודשים באוקראינה.
בממשל האוקראיני גאים בהישגי הצבא, ששחרר שטחים נרחבים מידי הרוסים גם בזכות תרגיל הטעיה, ומבהירים לאלה השוקלים לנסוע מישראל לאומן: זה על אחריותכם
“השבוע הייתי באזורים ששוחררו מהרוסים בחרקיב שבמזרח אוקראינה, וראיתי אנשים שמחים”, סיפר לי סרגיי לשנקו, יועצו של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. “יש המון גשרים הרוסים, אתה לא יכול לעבור מעיר לעיר וצריך לעשות עיקופים, יש בעיות עם קליטת הטלפון והאינטרנט ואזורים בלי חשמל. המצב לא טוב, צריך להודות. אבל לאט לאט החיים חוזרים לשגרה, ולמרות הקשיים אנשים אומרים לנו שהם שמחים”.
הגוש בן ארבע המפלגות זכה ב־176 מושבים, ש־73 מהם בידי מפלגת הימין הרדיקלית, “השוודים הדמוקרטים”. בכך רשם רוב זעום על השמאל, שזכה ב־173 מושבים
מנהיג השמרנים וראש הממשלה המיועד של שוודיה, אולף קריסטנסון. צילום: AFP
מנהיג השמרנים בשוודיה אולף קריסטרסון פתח אתמול במלאכת הרכבת הממשלה החדשה, לאחר שגוש מפלגות הימין במדינה זכה בניצחון דחוק בבחירות הכלליות. “עכשיו אני מתחיל במשימת הקמתה של ממשלה חדשה וחזקה”, אמר קריסטרסון בשבוע שעבר, עם פרסום התוצאות הסופיות. “נחזיר את הסדר בשוודיה על כנו”.