, עודכן
Jul 05, 2022 מנהל Featured, פוליטיקה 0
, עודכן
“הציפייה לפריצת דרך ביחסים עם סעודיה מובנת, אבל לא ריאלית”: כך אומרים גורמים בכירים בישראל ערב ביקורו של נשיא ארה”ב ג’ו ביידן באזור.
הממשל האמריקני ניסה לקדם שורה של נושאים ורעיונות לפני ביקורו של הנשיא ביידן, שיגיע ביום שלישי הבא לישראל ואחר כך ייצא לביקור בן יומיים בסעודיה.
בג’דה ייפגש עם מנהיגי מדינות המפרץ ועם כמה מנהיגים ערבים נוספים, כאשר אחד הנושאים שיעלו הוא קידום הרעיון של ברית הגנה אזורית מפני טילים ורקטות בהשתתפות ישראל.
נושא אחד שכבר סוכם, וככל הנראה יוצהר רשמית במהלך הביקור, הוא העברת הבעלות על האיים טיראן וסנפיר ממצרים לסעודיה. בתמורה צפויה סעודיה לאפשר למטוסים ישראליים לעבור בתחומה.
מאחר שצמד האיים הם חלק בלתי נפרד מהסכם השלום בין ישראל ומצרים ומוצב בהם כוח פיקוח בינלאומי, נדרשה הסכמה ישראלית להעברתם לסעודיה. ישראל התנתה זאת בקבלת ערבות סעודית רשמית לכך שיישמר חופש השיט הצבאי והאזרחי במצרי טיראן. הסעודים סירבו להעניק לישראל מכתב התחייבות גלוי כזה – שמשמעותו הייתה הסכם ישיר ראשון בין שתי המדינות – וסוכם שהם יתחייבו על כך בפני ארצות הברית, שתתחייב בפני ישראל. כחלק מכך, צפויים פקחי האו”ם לעזוב את האיים ולהתמקם מחדש בשארם א-שייח.
ככל הידוע, ישראל גם דרשה הצבת אמצעים טכנולוגיים ואלקטרוניים בדרום מפרץ אילת, אך ככל הנראה נסוגה מכך והסתפקה בערבויות האמריקניות שקיבלה.
כאמור, סעודיה צפויה לאשר למטוסים ישראליים לעבור בתחומה בטיסתם מזרחה. עד כה התירה סעודיה מעבר בשמיים שלה רק לטיסות ישראליות שיעדן הוא האמירויות או בחריין, וזאת כתרומתה העקיפה ל”הסכמי אברהם”. ההיתר החדש יקצר משמעותית את הטיסות מישראל ליעדים כמו תאילנד והונג קונג, ויאפשר לחברות ישראליות לטוס ישירות גם ליפן ולאוסטרליה.במגעים שהתקיימו ניסתה ישראל לשכנע את סעודיה לאפשר טיסות ישירות לעולי הרגל המוסלמים למכה. הנושא טרם סוכם, אך ככל הידוע הסעודים לא שללו את העניין לחלוטין.
רעיון נוסף שעלה – וטרם הוכרע – הוא לצרף אישיות ישראלית בכירה למטוסו של הנשיא ביידן, בטיסתו בשבוע הבא מישראל לסעודיה, ולחלק מהשיחות שיקיים בממלכה. אם הדבר יקרה (והסיכויים לכך לא ברורים – י”ל), תהיה זאת הפעם הראשונה שבה גורם ישראלי רשמי מבקר בסעודיה בגלוי.
בעשור החולף ביקרו בממלכה גורמים ביטחוניים ישראליים רבים. ראש הממשלה בנימין נתניהו היה המנהיג הישראלי היחיד שביקר בממלכה, אבל כל ראשי המוסד הקודמים (וגורמים בכירים נוספים בארגון – י”ל), ראשי המועצה לביטחון לאומי, רמטכ”לים ואלופי צה”ל הגיעו לפגישות עבודה בריאד. לצידם פועלים בשנים האחרונות בממלכה גם גורמים עסקיים שונים – ביטחוניים ואחרים – באישור השלטונות בשתי המדינות.
הסעודים מעוניינים ביכולות ישראליות בעיקר בתחומי הביטחון, הטכנולוגיה והחקלאות, ובין חברות ישראליות וסעודיות כבר נחתמו כמה הסכמים.ההתקדמות המשמעותית הזאת ביחסים בין שתי המדינות מתנהלת ברובה בחשאי, מתוך כוונה שלא להביך את הסעודים.
“סעודיה עדיין לא בשלה לעשות את קפיצת הדרך שעשו האמירויות ובחריין”, אומרים הבכירים. “ייקח לה זמן. היא איטית יותר, שמרנית יותר, וספק אם נראה יחסים מלאים קודם שהשלטון יעבור מהמלך סלמאן לבנו, מוחמד בן סלמאן”.
למרות זאת, הגורמים אומרים כי מה שקורה כעת הוא “לא פחות מהיסטורי. זה אולי נראה כמו צעד קטן, אבל זאת תחילת פתיחתה של הדלת. לאט-לאט יהיו עוד צעדים, עד שהתהליך כולו יבשיל. לסעודים יש סבלנות, וגם אנחנו צריכים סבלנות – אבל בסוף זה יגיע”.
עבור האזרח הפשוט בריאד יחסים עם ישראל נראים כרגע כמו חלום רחוק. מי שדיברנו איתו ברחוב היה בעיקר המום מכך שישראלים מבקרים בממלכה. כשהזמנו לביקור בירושלים, התשובה הקבועה הייתה: “אינשאללה, יום אחד זה יהיה אפשרי”.
בשלב הנוכחי דומה כי אף אחד לא רוצה להגיד יותר מזה. במדינה שמרנית ומסוגרת כמו סעודיה – שמופקדת על קודשי האסלאם – האזרחים מחכים לקבל את האות מהשלטונות.
ועדיין, קשה שלא להרגיש בניצני השינוי: לא מעט מהצעירים גילו עניין באורחים מישראל ולא חששו לדבר. הם בקיאים באקטואליה, דעתנים וסקרנים מאוד. במדינה שבה יותר ממחצית מהאוכלוסייה היא מתחת לגיל 25, העתיד מחייב את סעודיה להשתנות ולהיפתח. מוחמד בן סלמאן עושה בדיוק את זה, אבל בקצב שלו. אם ישראל לא תיחפז, ותתאים את עצמה, ליחסים האלה יש עתיד מבטיח מאוד.
Aug 14, 2017 0
Dec 18, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 01, 2022 0
Dec 18, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 01, 2022 0
יאיר נתניהו הגיש ערעור על חיובו לפצות את עורך “וואלה” לשעבר ברבע מיליון שקל בתביעת הדיבה שהוגשה נגדו: “עלול לקרוס כלכלית”
אורן פרסיקו 24.08.2021 4
ראש הממשלה בנימין נתניהו עם בנו יאיר, למחרת ניצחון הליכוד בבחירות 2015 (צילום: יונתן זינדל)
יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה לשעבר, הגיש בקשת רשות ערעור על ההחלטה לחייבו לפצות ב-250 אלף שקלים את עורך “וואלה” לשעבר אבי אלקלעי בגין הוצאת דיבה. בונות הפייסבוק והטוויטר שלו.
ביהמ”ש דחה את בקשתו של יאיר נתניהו לעיכוב תשלום רבע מיליון שקל לעורך “וואלה” לשעבר אבי אלקלעי • “לא הביא ולו בדל ראייה” לכך שהתשלום יגרום ל”קריסה כלכלית” • נתניהו חויב בתשלום נוסף
שוקי טאוסיג 03.09.2021
יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה, עם עורך-הדין של המשפחה, יוסי כהן (צילום: פלאש 90)
בית משפט המחוזי דחה את בקשתו של יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה לשעבר, לעכב תשלום פיצוי של רבע מיליון שקל לעורך “וואלה” לשעבר אבי אלקלעי. בית משפט השלום חייב את נתניהו לשלם את מלוא סכום התביעה של אלקלעי נגדו, לאחר שנתניהו לא הגיש כתב הגנה. גם בקשתו של נתניהו לבטל את פסק הדין ולאפשר לו להגיש כתב הגנה – נדחתה והוא חויב בתשלום הוצאות בסך כ-30 אלף שקל (עוד לפני כן איפשר בית המשפט לנתניהו הבן להגיש כתב הגנה בכפוף לתשלום הוצאות של 5,000 שקל, אך הוא סירב).
הסגנון המשתלח של יאיר נתניהו מגיע שוב ושוב לאולמות בית המשפט • נתניהו עצמו – לא תמיד • עם פתק מרופא המשפחה, או סתם כי שכח • כשהוא כן בא, צפו למופע אימים • כעת, אחרי שנדרש לשלם פיצויים בגובה מאות אלפי שקלים, הוא מגייס כסף מהציבור לטובת “עזרה משפטית לאנשי ימין” • אם הכספים יגיעו בסוף לכיסו, הדבר עלול לסבך את אביו בפלילים
שוקי טאוסיג ואורן פרסיקו 07.12.2022 2
קיץ 2009. נתניהו נבחר שוב לראשות הממשלה אחרי עשור במדבר האופוזיציוני, אבל יש לו עניינים דחופים לא פחות מניהול המדינה. כשהוא למד על כך שבמוסף היומי של “ידיעות אחרונות” עומדת להתפרסם כתבת מגזין על יאיר נתניהו לקראת גיוסו, ראש הממשלה עוצר ישיבה במוסד, מפנה מהחדר את ראשי מערכת הביטחון ומנהל מערכה לצינזור הכתבה. בהמשך הוא נפגש עם מו”ל “ידיעות אחרונות”, ארנון (נוני) מוזס, ומבקש ממנו לטפל בעניין..
יהודה נוני צייר ואומן דיגיטלי בשלוב קנווס וצבעי שמן. מופיע בסדנאות של סמסונג בישראל ובניורק. נוני הוא המאייר של תכנית הטלויזיה של אברי גלבוע של מדד ישראל בערוץ 13 ומרצה על חיי האמנות של האוניברסיטה של בר אילן
<nuniy5552@gmail.com>;
מי מאתנו לא בטוח שיש לו מה להגיד, רק שבדרך כלל אין לו למי להגיד את מה שיש לו לומר? מי מאתנו לא חושב שרק הוא יודע ומבין מה שהולך פה, ומי נגד מי, ומי אוכל את מי ומי צודק ומי לא. מי מאתנו לא היה לפחות פעם אחת זבוב על הקיר בחדר הסגלגל בבית הלבן, או לפחות בלשכתו של ראש ממשלת ישראל, ויודע בדיוק – אבל בדיוק, מי אמר מה למי מתי ואיפה, ושלא יבלבלו לו את המוח עם עובדות?
מי מאתנו לא נאלץ להתעמת עם חברים, ידידים או בני משפחה, שגם הם היו זבוב על הקיר, והם שמעו בדיוק הפוך ממה שאתם שמעתם, ואתה חושב שהם לא מבינים כלום, והם בטוחים שאתה טפש שלא יודע כלום ולא מבין שום דבר?
לפעמים מגיעים הדברים לכדי מריבות של ממש, עד כדי סיום של מערכות יחסים ארוכות, או קטיעתם של מערכות יחסים עוד בטרם התחילו.
בתרבות הדיבור והוויכוח העכשוויות, נדמה שחלק מאתנו הסיר את כל הכפפות, ואין לו בעייה לשנוא את בעל הדעה האחרת, עד כדי נכונות לאלימות מילולית ואפילו יותר מזה. מילים של הסתה ושנאה משתחררות היום בקלות בלתי נסבלת, ולעומד מן הצד נדמה שהמרחק בין הצדדים אינו ניתן עוד לגישור.
מילון ממשלת השינוי, מ’מצדה פרטית’ ועד ‘קורח ועדתו’
מילון ממשלת השינוי, מ’מצדה פרטית’ ועד ‘קורח ועדתו’
רוביק רוזנטל | 24 ביוני 2022 |
השנה הסוערת של הממשלה, שלוותה במוטציית קורונה עדכנית, בפיגועי בודדים ובקרבות מילוליים מגיעה לסיומה, ויש מילון עשיר למדי. מי באמת טען שהזנות היא המקצוע העתיק ביותר בעולם, מה אומרות אימהות גרמניות לילד שלא רוצה לגמור מהצלחת, והאם באמת אין קשר בין לחם ומלחמה
הממשלה המאתגרת שקמה בעקבות מערכת הבחירות של 2021 מתפזרת, ונכון לשבוע זה המדינה הולכת לסיבוב בחירות חמישי בשלוש שנים. ימיה של הממשלה הולידו מילון ביטויים חדש, לא כולו על טהרת הנימוס הבריטי.
מקנדה ועד האיים הקריביים, גוברים הקולות הקוראים לנטוש את הקשר הסמלי עם הארמון בלונדון, לצד התחשבנות ציבורית עם מורשת הקולוניאליזם ואף קריאות לפיצויים. עם זאת, ברוב המדינות המהלך יהיה מורכב מבחינה חוקתית
מאת הוושינגטון פוסט
אזרחים בריטים חולקים כבוד אחרון למלכה אליזבת, בשבוע שעבר בלונדון. צילום: איי. אף. פי
ראש ממשלת אנטיגואה וברבודה, מדינת איים בים הקריבי, בישר בשבוע שעבר על כוונתו לקיים משאל עם בסוגיית המלוכה, “כנראה” בשלוש השנים הקרובות. האומה הזעירה באיים האנטיליים – פחות מ־100 אלף איש ואישה, שבריר ממספר האנשים הנתונים באופן טקסי למרותו של הכתר הבריטי – מתכוונת ככל הנראה להפוך לרפובליקה בהקדם. הנסיך אדוארד – בנה הצעיר של אליזבת השנייה, מלכת הממלכה המאוחדת – שמע על כך כבר באפריל, בביקורו באנטיגואה וברבודה. “זה אינו מעשה עוין”, אמר ראש ממשלת אנטיגואה וברבודה גסטון בראון בריאיון טלוויזיוני, אלא “צעד אחרון להשלמת העצמאות”.
עימותים הסתיימו “הודות למעורבות בינלאומית”, מסרה מועצת הביטחון של ארמניה, לאחר ניסיונות כושלים של רוסיה לתווך להפסקת אש
אזרבייג’ן דיווחה בשבוע שעבר ש־71 מחייליה נהרגו בעימותי גבול עם ארמניה ביומיים הקודמים, בקרבות הקשים ביותר שהתחוללו בין שתי המדינות מאז 2020. בארמניה דווח שהפסקת האש שהוכרזה בבוקר נשמרת עדיין לאורך הגבול. ההסלמה באה בזמן שדעתה של רוסיה – בעלת בריתה הקרובה ביותר של ארמניה – מוסחת בשל מלחמתה בת שבעת החודשים באוקראינה.
בממשל האוקראיני גאים בהישגי הצבא, ששחרר שטחים נרחבים מידי הרוסים גם בזכות תרגיל הטעיה, ומבהירים לאלה השוקלים לנסוע מישראל לאומן: זה על אחריותכם
“השבוע הייתי באזורים ששוחררו מהרוסים בחרקיב שבמזרח אוקראינה, וראיתי אנשים שמחים”, סיפר לי סרגיי לשנקו, יועצו של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. “יש המון גשרים הרוסים, אתה לא יכול לעבור מעיר לעיר וצריך לעשות עיקופים, יש בעיות עם קליטת הטלפון והאינטרנט ואזורים בלי חשמל. המצב לא טוב, צריך להודות. אבל לאט לאט החיים חוזרים לשגרה, ולמרות הקשיים אנשים אומרים לנו שהם שמחים”.
הגוש בן ארבע המפלגות זכה ב־176 מושבים, ש־73 מהם בידי מפלגת הימין הרדיקלית, “השוודים הדמוקרטים”. בכך רשם רוב זעום על השמאל, שזכה ב־173 מושבים
מנהיג השמרנים וראש הממשלה המיועד של שוודיה, אולף קריסטנסון. צילום: AFP
מנהיג השמרנים בשוודיה אולף קריסטרסון פתח אתמול במלאכת הרכבת הממשלה החדשה, לאחר שגוש מפלגות הימין במדינה זכה בניצחון דחוק בבחירות הכלליות. “עכשיו אני מתחיל במשימת הקמתה של ממשלה חדשה וחזקה”, אמר קריסטרסון בשבוע שעבר, עם פרסום התוצאות הסופיות. “נחזיר את הסדר בשוודיה על כנו”.