
, עודכן
Jul 05, 2022 מנהל Featured, פוליטיקה 0
, עודכן
“הציפייה לפריצת דרך ביחסים עם סעודיה מובנת, אבל לא ריאלית”: כך אומרים גורמים בכירים בישראל ערב ביקורו של נשיא ארה”ב ג’ו ביידן באזור.
הממשל האמריקני ניסה לקדם שורה של נושאים ורעיונות לפני ביקורו של הנשיא ביידן, שיגיע ביום שלישי הבא לישראל ואחר כך ייצא לביקור בן יומיים בסעודיה.
בג’דה ייפגש עם מנהיגי מדינות המפרץ ועם כמה מנהיגים ערבים נוספים, כאשר אחד הנושאים שיעלו הוא קידום הרעיון של ברית הגנה אזורית מפני טילים ורקטות בהשתתפות ישראל.
נושא אחד שכבר סוכם, וככל הנראה יוצהר רשמית במהלך הביקור, הוא העברת הבעלות על האיים טיראן וסנפיר ממצרים לסעודיה. בתמורה צפויה סעודיה לאפשר למטוסים ישראליים לעבור בתחומה.
מאחר שצמד האיים הם חלק בלתי נפרד מהסכם השלום בין ישראל ומצרים ומוצב בהם כוח פיקוח בינלאומי, נדרשה הסכמה ישראלית להעברתם לסעודיה. ישראל התנתה זאת בקבלת ערבות סעודית רשמית לכך שיישמר חופש השיט הצבאי והאזרחי במצרי טיראן. הסעודים סירבו להעניק לישראל מכתב התחייבות גלוי כזה – שמשמעותו הייתה הסכם ישיר ראשון בין שתי המדינות – וסוכם שהם יתחייבו על כך בפני ארצות הברית, שתתחייב בפני ישראל. כחלק מכך, צפויים פקחי האו”ם לעזוב את האיים ולהתמקם מחדש בשארם א-שייח.
ככל הידוע, ישראל גם דרשה הצבת אמצעים טכנולוגיים ואלקטרוניים בדרום מפרץ אילת, אך ככל הנראה נסוגה מכך והסתפקה בערבויות האמריקניות שקיבלה.
כאמור, סעודיה צפויה לאשר למטוסים ישראליים לעבור בתחומה בטיסתם מזרחה. עד כה התירה סעודיה מעבר בשמיים שלה רק לטיסות ישראליות שיעדן הוא האמירויות או בחריין, וזאת כתרומתה העקיפה ל”הסכמי אברהם”. ההיתר החדש יקצר משמעותית את הטיסות מישראל ליעדים כמו תאילנד והונג קונג, ויאפשר לחברות ישראליות לטוס ישירות גם ליפן ולאוסטרליה.במגעים שהתקיימו ניסתה ישראל לשכנע את סעודיה לאפשר טיסות ישירות לעולי הרגל המוסלמים למכה. הנושא טרם סוכם, אך ככל הידוע הסעודים לא שללו את העניין לחלוטין.
רעיון נוסף שעלה – וטרם הוכרע – הוא לצרף אישיות ישראלית בכירה למטוסו של הנשיא ביידן, בטיסתו בשבוע הבא מישראל לסעודיה, ולחלק מהשיחות שיקיים בממלכה. אם הדבר יקרה (והסיכויים לכך לא ברורים – י”ל), תהיה זאת הפעם הראשונה שבה גורם ישראלי רשמי מבקר בסעודיה בגלוי.
בעשור החולף ביקרו בממלכה גורמים ביטחוניים ישראליים רבים. ראש הממשלה בנימין נתניהו היה המנהיג הישראלי היחיד שביקר בממלכה, אבל כל ראשי המוסד הקודמים (וגורמים בכירים נוספים בארגון – י”ל), ראשי המועצה לביטחון לאומי, רמטכ”לים ואלופי צה”ל הגיעו לפגישות עבודה בריאד. לצידם פועלים בשנים האחרונות בממלכה גם גורמים עסקיים שונים – ביטחוניים ואחרים – באישור השלטונות בשתי המדינות.
הסעודים מעוניינים ביכולות ישראליות בעיקר בתחומי הביטחון, הטכנולוגיה והחקלאות, ובין חברות ישראליות וסעודיות כבר נחתמו כמה הסכמים.ההתקדמות המשמעותית הזאת ביחסים בין שתי המדינות מתנהלת ברובה בחשאי, מתוך כוונה שלא להביך את הסעודים.
“סעודיה עדיין לא בשלה לעשות את קפיצת הדרך שעשו האמירויות ובחריין”, אומרים הבכירים. “ייקח לה זמן. היא איטית יותר, שמרנית יותר, וספק אם נראה יחסים מלאים קודם שהשלטון יעבור מהמלך סלמאן לבנו, מוחמד בן סלמאן”.
למרות זאת, הגורמים אומרים כי מה שקורה כעת הוא “לא פחות מהיסטורי. זה אולי נראה כמו צעד קטן, אבל זאת תחילת פתיחתה של הדלת. לאט-לאט יהיו עוד צעדים, עד שהתהליך כולו יבשיל. לסעודים יש סבלנות, וגם אנחנו צריכים סבלנות – אבל בסוף זה יגיע”.
עבור האזרח הפשוט בריאד יחסים עם ישראל נראים כרגע כמו חלום רחוק. מי שדיברנו איתו ברחוב היה בעיקר המום מכך שישראלים מבקרים בממלכה. כשהזמנו לביקור בירושלים, התשובה הקבועה הייתה: “אינשאללה, יום אחד זה יהיה אפשרי”.
בשלב הנוכחי דומה כי אף אחד לא רוצה להגיד יותר מזה. במדינה שמרנית ומסוגרת כמו סעודיה – שמופקדת על קודשי האסלאם – האזרחים מחכים לקבל את האות מהשלטונות.
ועדיין, קשה שלא להרגיש בניצני השינוי: לא מעט מהצעירים גילו עניין באורחים מישראל ולא חששו לדבר. הם בקיאים באקטואליה, דעתנים וסקרנים מאוד. במדינה שבה יותר ממחצית מהאוכלוסייה היא מתחת לגיל 25, העתיד מחייב את סעודיה להשתנות ולהיפתח. מוחמד בן סלמאן עושה בדיוק את זה, אבל בקצב שלו. אם ישראל לא תיחפז, ותתאים את עצמה, ליחסים האלה יש עתיד מבטיח מאוד.
Aug 14, 2017 0
Jul 11, 2022 0
Jul 03, 2022 0
Jul 02, 2022 0
Jun 26, 2022 0
Jul 11, 2022 0
Jul 03, 2022 0
Jul 02, 2022 0
Jun 26, 2022 0
יהודה נוני צייר ואומן דיגיטלי בשלוב קנווס וצבעי שמן. מופיע בסדנאות של סמסונג בישראל ובניורק. נוני הוא המאייר של תכנית הטלויזיה של אברי גלבוע של מדד ישראל בערוץ 13 ומרצה על חיי האמנות של האוניברסיטה של בר אילן
מי מאתנו לא בטוח שיש לו מה להגיד, רק שבדרך כלל אין לו למי להגיד את מה שיש לו לומר? מי מאתנו לא חושב שרק הוא יודע ומבין מה שהולך פה, ומי נגד מי, ומי אוכל את מי ומי צודק ומי לא. מי מאתנו לא היה לפחות פעם אחת זבוב על הקיר בחדר הסגלגל בבית הלבן, או לפחות בלשכתו של ראש ממשלת ישראל, ויודע בדיוק – אבל בדיוק, מי אמר מה למי מתי ואיפה, ושלא יבלבלו לו את המוח עם עובדות?
מי מאתנו לא נאלץ להתעמת עם חברים, ידידים או בני משפחה, שגם הם היו זבוב על הקיר, והם שמעו בדיוק הפוך ממה שאתם שמעתם, ואתה חושב שהם לא מבינים כלום, והם בטוחים שאתה טפש שלא יודע כלום ולא מבין שום דבר?
לפעמים מגיעים הדברים לכדי מריבות של ממש, עד כדי סיום של מערכות יחסים ארוכות, או קטיעתם של מערכות יחסים עוד בטרם התחילו.
בתרבות הדיבור והוויכוח העכשוויות, נדמה שחלק מאתנו הסיר את כל הכפפות, ואין לו בעייה לשנוא את בעל הדעה האחרת, עד כדי נכונות לאלימות מילולית ואפילו יותר מזה. מילים של הסתה ושנאה משתחררות היום בקלות בלתי נסבלת, ולעומד מן הצד נדמה שהמרחק בין הצדדים אינו ניתן עוד לגישור.
מילון ממשלת השינוי, מ’מצדה פרטית’ ועד ‘קורח ועדתו’
מילון ממשלת השינוי, מ’מצדה פרטית’ ועד ‘קורח ועדתו’
רוביק רוזנטל | 24 ביוני 2022 |
השנה הסוערת של הממשלה, שלוותה במוטציית קורונה עדכנית, בפיגועי בודדים ובקרבות מילוליים מגיעה לסיומה, ויש מילון עשיר למדי. מי באמת טען שהזנות היא המקצוע העתיק ביותר בעולם, מה אומרות אימהות גרמניות לילד שלא רוצה לגמור מהצלחת, והאם באמת אין קשר בין לחם ומלחמה
הממשלה המאתגרת שקמה בעקבות מערכת הבחירות של 2021 מתפזרת, ונכון לשבוע זה המדינה הולכת לסיבוב בחירות חמישי בשלוש שנים. ימיה של הממשלה הולידו מילון ביטויים חדש, לא כולו על טהרת הנימוס הבריטי.
מודי היה כמעט שושנה בין הקוצים, כמו מזוודה שהגיחה לה בטעות מתא מטען של מטוס בריטי, ונשמטה לה על המסוע בנתב”ג הצפוף והמיוזע • האיש האהוב הצליח לעשות מהכדורגל הישראלי את כל מה שהוא לא – מבדר, מלא חוש הומור, שובב, חגיגי ושמח
בשבת האחרונה שמעתי את מודי בר און בפעם האחרונה. הוא נתן קריינות ואת הזווית שלו לקראת הגמר בין ריאל מדריד לליברפול. מעבר לקול שלא הזכיר באמת את קולו, חיפשתי בין השורות, ממש בכל הכוח חיפשתי, את הניואנסים המודי בר אונים המוכרים, השובביים, הקופצניים, עם האמירה המשתמעת לשתיים ולשלוש פנים, את הקריצה המחויכת, המחכימה. חיכיתי ומודי לא בא, והבנתי שאולי מודי הגיח אלינו לרגע מעולמו, רק להשמיע קול אחרון ולהיפרד.
פורסם ע”י דני אורבך
מדוע נוסק הפשע בחברה הערבית דווקא עכשיו, לאחר שהגיע לשפל זמני? יש הטוענים כי הצלחתה של המשטרה לפגוע בארגוני הפשע הערביים הגדולים יצרה חלל ששאב לתוכו כנופיות קטנות שרבו זו עם זו והגבירו את שיעור האלימות הרצחנית. מבט היסטורי משווה מראה לנו, ששערי הגיהנום נפתחים לאו דווקא כאשר עריץ אחד שולט בחייך, אלא אם איתרע מזלך לחיות באזורים שנויים במחלוקת בין מספר גורמים חמושים שדורשים ציות אך לא יכולים לספק ביטחון. ינשוף היסטורי לוקח אתכם למסע אלים במיוחד מהמשולש ועד לרוסיה וסין הרפובליקאית.
בהמשך לפרסום ב”ישראל היום” על מכירת הגז הישראלי, מנכ”ל אחת החברות השותפות במאגר לוויתן מרגיע: “יש גז בשפע” • “בוחנים אונייה שמנזילה גז”
לנדאו ומאגר לוויתן. “יש בישראל גז ל-50 שנה”, צילום: מארק ישראל סלם ויהושע יוסף
כפי שפורסם ב”ישראל היום” בשבוע שעבר, ישראל והאיחוד האירופי מנהלים משא ומתן מואץ על מכירת גז ישראלי לאירופה דרך מצרים, ולפי הערכות, הסכם המסגרת הבין-מדיני ייחתם כבר במהלך הקיץ.
במסגרת הניסיון לגוון מקורות אנרגיה, האירופאים כבר יצרו קשר עם שר האנרגיה המצרי, טארק אל־מולא, ועם שרת האנרגיה