Dec 22, 2020 מנהל Featured, יהדות 0
צ’רצ’יל מבקר בבית עלמין, שבויים גרמנים צועדים ברחובות עם חיילים בריטים, אתלטים מתחרים בימק”א, יהודים מפגינים נגד “הספר הלבן” • פרויקט שחזור מיוחד הכניס צבע לאלפי תמונות בנות מאה שנה ויותר מחיי ירושלים
יריב פלג
בספריית הקונגרס האמריקני שבוושינגטון מתחבא אוצר בלום: אלפי תמונות שצילמו אנשי קהילת המושבה האמריקנית בירושלים (“אמריקן קולוני”), בשנים 1940-1890. האוצר הזה התגלה לאחרונה בידי אנשי “MyHeritage”, חברה לגילוי, לשימור ולשיתוף היסטוריה משפחתית באמצעות בניית אילנות יוחסין, והם החלו בפרויקט מרגש להפיכת התמונות משחור־לבן לצבע.
“סיפורה של הקהילה שחבריה צילמו את התמונות הוא סיפור מרתק”, אומר רועי מנדל, התחקירן הראשי של MyHeritage ומי שמוביל את הפרויקט. “מדובר בקהילה של מהגרים שבדים, פרוטסטנטים משיחיים, שהגיעו לארה”ב והתיישבו בשיקגו. הם האמינו שבסוף המאה ה־19 צפוי להתרחש אירוע גדול, שבמסגרתו יחזור ישו לעולם כמשיח ואנשים יזכו להארה, ולכן ירושלים היא המקום להיות בו.
“לקראת סוף המאה ה־19 הם הגיעו לירושלים, עם ציוד צילום שלא היה כאן, והקימו מעין קולקטיב צלמים, שאותו הובילו שני צלמים עיקריים – אלישע מאיירס ולואיס לארסון. למעשה, צלמי הקהילה תיעדו את כל מה שקרה בירושלים במשך כ־50 שנה, מ־1890 עד 1940, כולל רגעים היסטוריים חשובים, כמו הגנרל אלנבי שנכנס בשערי ירושלים, וגם סיטואציות מחיי היום־יום – שאיבת מים מהבאר, שלג בירושלים, משפחות של חסידים מארחות בבתיהן, ועוד ועוד. הארכיון שלהם כולל אלפי תמונות”.
לצורך עיבוד התמונות השתמשו ב־MyHeritage בשני יישומים חדשים שפיתחו: MyHeritage In Color™ ו־MyHeritage Photo Enhancer. “היישום הראשון משתמש בטכנולוגיה שיודעת לצבוע את התמונה באופן הכי נאמן למקור, בהתבסס על בינה מלאכותית”, מסביר מנדל. “למעשה, הוא לומד את העולם על בסיס מאגר של מאות מיליוני תמונות ויודע לצבוע תמונה שמעלים בשחור־ לבן. אם, למשל, העלית תמונה מירושלים של סוף המאה ה־19, המערכת תדע מה ההסתברות לצבעי התמונה ותצבע אותה בהתאם.
“היישום השני הוא טכנולוגיה שמשפרת את התמונה, מחדדת אותה ומדייקת את הרזולוציה שלה ברמה הכי גבוהה שאפשר. כך אפשר, למשל, לקבל קלוז־אפ בהיר וחד על פנים של אדם בתמונה משפחתית או קבוצתית, ולראות את תווי הפנים ואת הבעות האנשים.
“השילוב בין שני היישומים הללו, שנגישים אצלנו באתר ושאפשר להתנסות בהם על כל תמונה שכל משתמש אצלנו רוצה להעלות, יוצר למעשה מעין מכונת זמן, שזורקת אותך לרגע שבו צולמה התמונה. הרגע שבו הונצחה תמונה – במיוחד פעם, כשעדיין לא צילמנו את עצמנו לדעת – היה תמיד רגע מיוחד, עם משמעות. כעת, כמה דורות אחר כך, אנחנו יכולים להביא את המשתמשים שלנו ממש אל תוך הרגע ההוא, כשהם מרגישים שהם נמצאים בתוך התמונה, בסוף המאה ה־19 או בתחילת המאה ה־20.
“זו חוויה מרגשת, שהתכלית שלה מבחינתנו היא לגרום לאנשים להתעניין יותר בתמונה המשפחתית שלהם, לחקור דרכה את ההיסטוריה שלהם, למצוא סיפורים מדהימים על עצמם ועל משפחתם ולסייע גם בחקר ההיסטוריה הכללית. כי ההיסטוריה המשפחתית והאישית של כל אחד היא חתיכה מהסיפור ההיסטורי השלם של העמים, המדינות והארצות ולמעשה של כל העולם.
“עכשיו, במיוחד בתקופת הקורונה, כשאנחנו לא באמת יכולים לצאת למסעות ולטיולים, יש לנו אפשרות טכנולוגית לצאת למסע בזמן”.
שומרי החומה
חיילים בריטים והודים עומדים ליד שער סטפנוס הקדוש (שער האריות), 8 באפריל 1920
קהל שבוי
שיירה של שבויי מלחמה גרמנים שנשבו בידי הבריטים במלחמת העולם הראשונה מובלת ברחובות ירושלים, 1917
לפני הפקקים
רחוב יפו הפסטורלי במרכז ירושלים, 1937
התור לדואר
יהודים עומדים בתור מול סניף דואר בירושלים כדי לשלוח הודעות טלגרף בעיצומם של מאורעות תרפ”ט, 1929
מחאת הדגלים הלבנים
הפגנה של היישוב העברי נגד “הספר הלבן” של בריטניה בפינת הרחובות קינג ג’ורג’ ואגריפס, 18 במאי 1939
שקט שיהיה פה
כוחות בריטיים חמושים צועדים ברחובות העיר בניסיון להשליט סדר בעת מאורעות תרפ”ט, 1929
כאילו צולם היום
צעיר חרדי חולף על פני ילדים ערבים בסמטאות העיר העתיקה, אמצע שנות ה־20
נכנעים
השלטון העות’מאני נכנע בפני הצבא הבריטי, 9 בדצמבר 1917. במרכז התמונה: ראש עיריית ירושלים, חוסיין אל־חוסייני
היסטוריה של אלימות
מאורעות תרצ”ד: המון ערבי מתפרע בעיר העתיקה במחאה על עליית יהודים מגרמניה לארץ ישראל (העלייה החמישית), אוקטובר 1933
מכל טוב
אברהם אלברט ענתבי (מימין), ממנהיגי היישוב היהודי, בבזאר התרמה של ארגון הסהר האדום במלחמת העולם הראשונה, 1917
הופעה של צ’רצ’יל
שר המושבות הבריטי, וינסטון צ’רצ’יל, בפגישה עם בישוף הכנסייה האנגליקנית בביקור בבית הקברות בהר הצופים, 1921
הגירוש מהבית
משפחות יהודיות יוצאות מהעיר העתיקה דרך שער יפו בגלל מאורעות תרפ”ט, 1929
פוטו פיניש
תחרות אתלטיקה בימק”א, באמצע שנות ה־30
אופנת וינטג’
ילדים יהודים בחצר בית בשכונת הבוכרים, אמצע שנות ה־30
כל הצילומים: American Colony Photo Department / Library of Congress
כתבה מאת ישראל היום
Aug 14, 2017 0
Jan 24, 2021 0
Jan 21, 2021 0
Jan 18, 2021 0
Jan 18, 2021 0
Jan 21, 2021 0
Jan 13, 2021 0
Jan 10, 2021 0
Jan 10, 2021 0
מי מאתנו לא בטוח שיש לו מה להגיד, רק שבדרך כלל אין לו למי להגיד את מה שיש לו לומר? מי מאתנו לא חושב שרק הוא יודע ומבין מה שהולך פה, ומי נגד מי, ומי אוכל את מי ומי צודק ומי לא. מי מאתנו לא היה לפחות פעם אחת זבוב על הקיר בחדר הסגלגל בבית הלבן, או לפחות בלשכתו של ראש ממשלת ישראל, ויודע בדיוק – אבל בדיוק, מי אמר מה למי מתי ואיפה, ושלא יבלבלו לו את המוח עם עובדות?
האסון של “סעיף הנכד”: דווקא החוק שנועד לבטא את אופייה היהודי של המדינה, הופך לשער להתאזרחות מהירה של לא יהודים ונוגס ביהדותה של המדינה
66 אחוזים מהעולים לישראל על פי חוק השבות ב־2020 לא היו יהודים. כך פרסם השבוע המרכז למדיניות הגירה ישראלית, בהתבסס על נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. הנתון המדהים הזה חייב להדליק נורה אדומה בוהקת אצל כל העוסקים בנושא, ולקרוא לחשיבה מחודשת על מדיניות העלייה
נבלני, דקות לפני מעצרו // צילום: איי.אף.פי
קודם לכן, מטוסו של מתנגד השלטון, שהורעל ואושפז, הוסט ממסלולו ונאלץ לנחות בשדה תעופה אחר, ככל הנראה בשל הפגנת תומכיו של נבלני ביעד המקורי
כחמישה חודשים לאחר שהורעל ואושפז: מטוסו של מנהיג האופוזציה הרוסי אלכסיי נבלני נחת הערב (ראשון) בשדה התעופה שרמטייבו מצפון למוסקבה, זאת לאחר שהוסט על ידי רשויות התעופה ברוסיה. זמן קצר לאחר הנחיתה הוא נעצר.
היה נינו של “הנדיב הידוע”. בנג’מין דה רוטשילד
המיליארדר הצרפתי מת אתמול בביתו, לאחר שחווה התקף לב • היה נינו של אדמונד דה רוטשילד, “הנדיב הידוע”, שתרם ליישוב היהודי בעלייה הראשונה
בנג’מין דה רוטשילד, בן למשפחת הבנקאים הצרפתייה הידועה, הלך אתמול (שישי) לעולמו בגיל 57, לאחר שחווה התקף לב.
דה רוטשילד, שהיה יושב ראש קבוצת אדמונד דה רוטשילד, הותיר אחריו את אשתו, אריאן (בנקאית ופילנתרופית, סגנית נשיא תאגיד האחזקות של משפחת רוטשילד), ואת ארבעת בנותיהם.
הבנקאי מת בביתו, הנקרא שאטו דה פרני, שזוכה לפעמים לכינוי “ארמון רוטשילד” בשל גודלו, הנמצא בג’נבה שבשווייץ. המבנה שייך למשפחת רוטשילד מאז אמצע המאה ה-19.
ארמין לאשט, ראש ממשלת מחוז מורד ריין-ווסטפליה, זכה ברוב הקולות של צירי המפלגה הנוצרית-דמוקרטית • הצהיר על קו קשוח יותר במאבק בקורונה
ארמין לאשט, מקורבה של קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, יירש את מקומה של הקנצלרית בראש המפלגה הנוצרית-דמוקרטית לאחר שזכה ברוב קולות צירי ועידת המפלגה, שנערכה בסוף השבוע לראשונה באופן דיגיטלי.
לאשט, 59, ראש ממשלת מדינת המחוז מורד ריין-ווסטפליה, זכה בסיבוב ההצבעה השני ב-521 קולות מבין 1001 צירי הועידה, מול 466 שקיבל יריבו הראשי, פרידריך מרץ, ראש הזרם השמרני יותר במפלגה הנוצרית-דמוקרטית. עדיין אין ודאות שלאשט יהיה מועמד השמרנים לכהונת הקנצלר בבחירות הכלליות הבאות בספטמבר. שכן, קיימת אפשרות שהשמרנים יחליטו להריץ בראשם את ראש המפלגה הנוצרית-סוציאלית, המפלגה הקטנה יותר ב”איחוד השמרנים”, מרקוס זודר, ראש ממשלת מגינת המחוז בוואריה.
יו”ר ועדת הבחירות ברשות הפלשתינית
יו”ר ועדת הבחירות הפלשתיניות אמר כי נבחנות אפשרויות של הצבעה אלקטרונית או הצבת קלפיות בשטחי הרשות, במקרה שישראל תמנע זאת
הבחירות ברשות הפלשתינית: כלי התקשורת הפלשתיניים הרשמיים ציטטו היום (ראשון) את יו”ר ועדת הבחירות המרכזית, חנא נאסר, אשר לדבריו פועל יחד עם חברי הוועדה כדי לעקוף את האפשרות שישראל תמנע את קיום ההצבעה במזרח ירושלים.
“אנחנו מרכזים מאמצים כדי לאפשר את הליך הבחירות במזרח ירושלים”, אמר נאסר, “יש לנו חלופות שיאפשרו את השתתפות התושבים הפלשתינים בהליך ללא פריסת קלפיות”.
התזמון של מנהיג האופוזיציה הרוסי לא ברור, אך ייתכן שרצה להימנע מדעיכת השפעתו לפני הבחירות לפרלמנט בספטמבר. בנוסף לכך, גם חילופי השלטון בארה”ב עשויים היו לדרבן אותו לאתגר פעם נוספת את נשיא רוסיה וההתפתחות בפרשה תחריף את המתיחות בין מוסקבה למערב
הקרמלין מרבה לזלזל בחשיבותו של מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני, אך מבצע ההטעיה של הרשויות אתמול מעיד על דאגה של הנשיא ולדימיר פוטין. אילו אכן היה “אף אחד”, כפי שלעג לו פוטין בחודש שעבר כשהתנער ממבצע החיסול, הטיסה של נבלני מברלין למוסקבה לא הייתה מוסטת ברגע האחרון לנמל תעופה אחר כדי להימנע ממפגן תמיכה במי שהיה על סף מוות בעקבות הרעלתו בגז עצבים.
כוחות הביטחון בגואטמלה מנעו משיירה גדולה לחצות את הגבול בדרך למקסיקו, ומשם לגבול עם ארה”ב. המצב באזור החמיר מאז ששתי סופות הוריקן זרעו הרס רב באזור בנובמבר, והמהגרים קיבלו עידוד מכניסת ביידן – אך בממשלו מבהירים כי המדינוית לא תשתנה באופן מידי
כוחות הביטחון של גואטמלה בלמו שיירה של מהגרים עם אלות וגז מדמיע כדי למנוע מהם להמשיך להתקדם לעבר ארצות הברית. הממשלה אמרה כי היא לא תקבל “תנועות המוניות לא חוקיות”, אחרי שאתמול (ראשון) היא עצרה אלפים ליד הגבול עם הונדורס שעושים את המסע המסוכן ברגל.
כ-7,000 מהגרים, רובם מהונדורס, נכנסו למדינה בימים האחרונים אחרי שנמלטו מהעוני והאלימות בארצותיהם. הם מקווים להגיע למקסיקו, ומשם לגבול עם ארצות הברית. הנשיא הנבחר ג’ו ביידן הבטיח לבטל את ההגבלות התקיפות של הנשיא היוצא דונלד טראמפ, אבל גורמים בממשלו, שייכנס לתפקיד ביום רביעי, אמרו כי מדיניות ההגירה לא תשתנה בן לילה.
תחקיר לבנוני ומסמכים מבריטניה מעלים כי החברה שרכשה את האמוניום החנקתי שהחריב את הנמל הייתה קשורה לשני אנשי עסקים סורים המקורבים לאסד ונמצאים תחת סנקציות אמריקניות. האם החומר, המשמש לדישון אך גם לייצור חומרי נפץ, היה מיועד בכלל לסוריה?
החברה שרכשה את האמוניום החנקתי שהתפוצץ בנמל ביירות בקיץ שעבר הייתה על פי החשד קשורה לשני אנשי עסקים סורים שנמצאים תחת סנקציות אמריקניות.
לפי תחקיר של העיתונאי הלבנוני פיראס חתום, ששודר בערוץ אל-ג’דיד בסוף השבוע, החברה “סבארו” שרכשה את החומר הכימי ב-2013 מחזיקה בכתובת בלונדון יחד עם חברות הקשורות לג’ורג’ חסוואני ועימאד חורי. השניים, כמו גם אחיו של עימאד, מודלאל, נמצאים תחת עיצומים אמריקניים בשל תמיכתם בנשיא בשאר אסד. לכולם יש אזרחות סורית-רוסית.
אלף אנשי המשמר הלאומי נפרסו בבירה אחרי המהומות בקפיטול, והבולשת הצטרפה להליך הסינון של הצבא כדי לאתר כל גורם קיצוני אפשרי. מזכיר הצבא הרגיע כי לא אותרו בעיות חריגות בשלב זה. “אין מקום לקיצוניות בצבא”
ה-FBI עורך בדיקות לכל 25 אלף כוחות המשמר הלאומי שייפרסו בוושינגטון לקראת השבעת הנשיא הנבחר ג’ו ביידן ברביעי – זאת מחשש בקרב גורמי ביטחון מפני “מתקפה מבפנים” של אחד המשתתפים בטקס. הרשויות הגבירו את הכוננות בבירת ארצות הברית אחרי מחדל האבטחה החמור בתחילת החודש, אז הסתערו תומכיו של הנשיא היוצא דונלד טראמפ על גבעת הקפיטול בניסיון לסכל את הניצחון של ביידן.
מזכיר הצבא, ראיין מקארתי, אמר לסוכנות הידיעות אי-פי כי הגורמים הבכירים מודעים לסכנה הפוטנציאלית, וכי המפקדים הונחו לפקוח עין על בעיות שונות בקרב הכוחות שלהם. הוא אמר כי אנשי המשמר הלאומי מקבלים הכשרה כיצד לאתר איומים בתוך שורותיהם.
גורמי אכיפת החוק מתכוננים לצעדות שייערכו תומכי טראמפ בכל 50 ערי הבירה של המדינות השונות, לקראת טקס השבעת ביידן בשבוע הבא. אלפי חיילי המשמר הלאומי הוצבו ברחובות וושינגטון, וכל אזור הקפיטול נסגר למבקרים. חמוש מוירג’יניה נעצר בוושינגטון, כשניסה להסתנן להשבעה
ורמי אכיפת החוק בארצות הברית מתכוננים לצעדות שייערכו תומכי טראמפ בכל 50 ערי הבירה של המדינות השונות. כוחות משטרה מקימים מחסומים וכוחות המשמר הלאומי הוצבו כדי למנוע התקפה אלימה כמו זו שזעזעה את העולם ב-6 בינואר. ה-FBI הזהירו את המשטרות המקומיות מפני הפגנות אפשריות בכל אחד ממתחמי הקפיטול במדינות השונות מ-16 בינואר, ועד להשבעת הנשיא הנבחר ג’ו ביידן ב-20 בינואר.”.