Feb 26, 2021 מנהל Featured, יהדות 0
חשבתם בכלל פעם מדוע זכה המן הרשע שנאכל עוגיות מתוקות וטעימות לזכרו? למה מגיע למי שרצה להשמיד את היהודים, למיני היטלר כמו המן להנציח את שמו על עוגיה? חפרתי וחפרתי בניסיון למצוא תשובה משכנעת ולא הצלחתי, אבל בדרך עליתי על העובדה שמי ש”אשמים” באבסורד הזה אלה הנם חברי הוועד ללשון העברית, שבשנת 1912 קבעו משום מה ששמה העברי של העוגיה היידישאית “הומן טאשה”, יהיה “אזני המן”. למה? ככה.
בראשית הייתה עוגיה גרמנית שהגרמנים קראו לה “מון טאשה”, בעברית תקנית התרגום אמור להיות “כיסוני פרג”, “מון” בגרמנית – “פרג” בעברית, “טאשה” בגרמנית – “כיס” בעברית.
לפני שהוועדה ללשון העברית בחרה לקרוא לעוגיה הזאת “אזן המן”, אמצו אותה יהודי מרכז אירופה והעניקו לה שם אידי. ה”מון” הפך בעזרתם וביוזמתם ל”הומן” – “פרג” ביידיש, וה”טאשה נשאר “טאשה” – “כיס”. עד כאן גלגולי שמה של העוגיה. ועכשיו בואו וננסה להבין למה דווקא המן הרשע קיבל את הכבוד שהעוגיה הזאת תתקשר דווקא אליו.
נתחיל ביהודי גרמניה ואיטליה, שמדרש אגדה שהסתובב בקרבם סיפר שהמן הרשע הגיע אל אחשוורוש כשהוא מדוכא ומובס. בשפה העברית העשירה ובלשון העם, הוא הגיע ב”אזניים קטופות”. מכאן ועד הדרך להסבת השם ל”אזני המן” הייתה קצרה.
מי שהציעו את השם ‘אוזני המן’ היו יהודי גרמניה ויהודי איטליה. מדרש אגדה יהודי מספר שהמן הרשע התייצב אצל המלך אחשוורוש כשהוא אבל וחפוי-ראש. “אוזניו היו מקוטפות”. אותם יהודים חביבים הציעו על כן לכנות את העוגיה שצורתה מזכירה צורת אזן, “(לבעלי הדמיון המפותח לדעתי), “המן טאשס”, “המן” עבור האזניים הקטופות, ו”טאשס”, כי הן היו טאשס – כיסונים
צירוף השם “המן” לעוגיות, הפך אותן באופן מיידי לעוגיות של פורים. שימו לב, עד עכשיו אין זכר למילה “אזן” בהקשר לשמה של אותה עוגיה, וההסכמה הכללית הייתה שהעוגיה הזאת איננה אלא כיסון פרג חביב שנקרא “המן”.
כך חלפו עברו להן מאות שנים שבהן העוגיה של פורים נשאה בגאווה את הכינוי “הומן טאשה”, עד שהגיעה המאה ה 20, שבה התנועה הציונית ניסתה להתאים לשפה העברית המודרנית את השמות והביטויים האידיים. “ההומן טאשה”, שמה האידי של העוגיה עד היום, הפך לאחד היעדים האסטרטגיים למתקפה הלשונית הזאת, ואחרי שבעה ימים ושבעה לילות של דיונים, שבהם העם עמד מתוח והמתין לתוצאות בכיכרות, יצא העשן הלבן והודעה מסעירה בצדו: “בעברית יהיה שמה של העוגיה הנ”ל – אזן המן”, וכל העיר צהלה ושמחה.
אז למה בכל זאת עוגיה משולשת, ולא משנה איך היא מכונה דווקא בפורים? מה יש בה שהופכת אותה לכשרה לשרת בקודש הפורימי? יש אומרים שזה בגלל שהעוגיות האלה מסמלות את החג יותר מכל. למה? המצדדים בהסבר הזה מציעים לנו לעיין שוב במגילת אסתר ולגלות שסביב הסיפור הלא כל כך טעים, יש גרעין מתוק של תשועה והצלה. אזני המן עשויים מבצק סתמי ובנלי מבחוץ, כשהטעם כולו בתוכו פנימה. הסבר משכנע? תלוי בקורא.
כנראה שיש לנו בני האנוש צורך להמציא לכל חג מאכל אופייני משלו. עוגיות משולשות עם מילוי מתוק, ענו על הצורך היהודי להתאים מאכל לחג הפורים, מה עוד ששמו נשמע כל כך מבטיח.
מה שנשאר לברר זה למה דווקא משולש? את העובדה שכדי להשוות את המשולש הזה לאוזן צריך באמת דמיון מפותח וכושר אלתור מעולה כבר ציינו, אז בואו וננסה למצוא תירוץ – או תירוצים אחרים. אז הרי לכם כמה תירוצים כאלה: א. המן הרשע התאפיין ב 3 תכונות עיקריות: הוא היה פושע, מנוול ורשע, והרי לכם משולש. ב. בימים הקדומים היה נהוג לקצץ את אזניהם של הפושעים, ובמגילה כתוב: “ופני המן חפו”. למה הם “חפו”, הוא נכנס אל המלך כשעיניו חשוכות כשהוא אבל וחפוי ראש. בסגנוןן ההגדה של פסח: חפו – אחת, עיניו חשוכות – שתיים, ואבל וחפוי ראש – שלש. אמור מעתה: “זה הרי משולש”.
ועכשיו קצת יותר ברצינות: ג. כנראה שבתחילת המאה ה 17, קונדיטור גרמני בשם וינסנט פטמילך, הנהיג פוגרום ביהודי פרנקפורט וגירש אותם מהעיר. רק אחרי 6 חדשים עצרו אותו השלטונות והיהודים יכלו לחזור לבתיהם. פטמילך נידון למוות וראשו נערף בכיכר העיר. אבל לפני טכס עריפת הראש, היה אז נוהג לקצץ את אזניו של הנידון למוות, אולי כדי שיסבול קצת כאב לפני החידלון הסופי. והרי לכם קשר בין רשע לאזניים, שיכול בקלות להתקשר להמן הרשע. שהרי גם הוא הרי הוצא להורגד בכיכר העיר, וכמובן שלא יתכן שאזניו לא קוצצו קודם לתלייתו.
ויש עוד נסיונות להסביר את עניין המשולש: ד. יש אפשרות שלהמן היה כובע משולש, כדוגמת כובעו המפורסם של נפוליאון. די היה בשמועה הזאת כדי להפיח חיים בעוגיות המן משולשות, שבעזרתן ניתן למגר את הרשע. הרי בסופו של דבר גם נפוליאון הובס.
ומה דעתכם על ההסבר ה. – כאילו המנהג לאכול עוגיה משולשת גנוב בכלל מהנצרות? שהרי הנוצרים נוהגים לאכול ששה ימים לפני חג הפסחא שלהם – כשלשה שבועות אחרי פורים, עוגיות משולשות הקרויות “אזני יהודה”, לזכר “בגידתו” בישו של יהודה איש קריות. כנראה שיהודי מרכז אירופה החליטו לבצע מהלך נגדי הולם, להפוך את היוצרות ולאכול עוגיה משולשת משלהם לזכרו של צורר היהודים שהעניק לנו את חג הפורים.
תבחרו לעצמכם את ההסבר שנשמע לכם כמשכנע ביותר, ואכלו אזני המן לתיאבון.
Aug 14, 2017 0
Apr 13, 2021 0
Apr 13, 2021 0
Apr 13, 2021 0
Apr 12, 2021 0
Apr 13, 2021 0
Apr 13, 2021 0
Apr 12, 2021 0
Apr 03, 2021 0
ההצלחות הדמוקרטיות במערכות הבחירות האחרונות בארה”ב לא נותנות מנוח למושלים ובתי מחוקקים במדינות ארה”ב – הנשלטות על ידי המפלגה הרפובליקנית. המפלגה הרפובליקנית נאלצת לאחרונה להתמודד עם העובדה שהרכב האוכלוסיה בארה”ב משתנה, ושכוחם האלקטורלי של המצביעים השחורים וההיספאנים משנה את שיווי המשקל לטובת הדמוקרטים במדינות שנחשבו עד לאחרונה כמבצרים רפובליקנים. סגן מושל טקסס אמר לאחרונה בטון בלתי מתנצל ש”אם לא נעשה משהו, לא נוכל לנצח את הדמוקרטים בבחירות”.
מדינת ג’ורג’יה מהווה מיקרוקוסמוס של התופעה, או אם תרצו ניר הלקמוס שלה. בג’ורג’יה שתמיד הייתה מבצר רפובליקני בלתי מנוצח, הצליחה סטייסי אברמס, מועמדת דמוקרטית שחוה למשרת המושל, להפסיד למועמד הרפובליקני במספר קולות זעום. המועמד הרפובליקני כיהן כשר הפנים של מדינת ג’ורג’יה לפני הבחירות, ושבתוקף תפקידו היה ממונה על סדרי הבחירות וארגון יום הבחירות. בתוקף תפקידו הוא ביצע מהלכים שהקשו מאוד על תושבי המחוזות השחורים וההיספאנים את הגישה לקלפיות, צמצם את מספר הקלפיות והגביל את שעות הפעולה שלהם. למרות כל מאמציו אלה, בתום ספירת הקולות התברר שהוא ניצח ביתרון של פחות מ 5000 קולות. שנתיים מאוחר יותר הצליחו הבוחרים הדמוקרטים של ג’ורג’יה להתגבר על כל המכשולים שהושמו בפניהם, ובפעם הראשונה בהיסטוריה במדינה, נשלחו אל הסנט שני נציגים דמוקרטים. אם זה לא מספיק כדי לעוור את עיני ההנהגה הרפובליקנית מזעם, אחד מהסנטורים הנבחרים הינו כומר שחור, והשני יהודי. כל זה אחרי שביידן הדמוקרט הוכרז כמנצח הרשמי בבחירות לנשיאות, אחרי ספירות חוזרות ונשנות. יש לציין כאן שבין יתר הבעיות המשפטיות שאתן נאלץ היום טראמפ להתמודד, הינה הניסיון המוקלט שלו לשכנע את סגן המושל של ג’ורג’יה בשיחה טלפונית “למצוא” את מספר הקולות הדרוש כדי להכריז עליו כעל המנצח.
‘דרך ארץ קדמה לתורה’, לימדו אותנו”. האחים וואליד (משמאל), אחמד וחאלד אבולעפיה
לצד הפיתות והבייגלה ששמם יצא למרחקים, ברמדאן תמצאו אצלם מאפי גבינה וביצים לשבירת הצום, בחנוכה סופגניות, ובחג המולד – מתוקים בדמות סנטה קלאוס • “אני לא מאמין בדת, אני מאמין באנוש”, אומר וואליד אבולעפיה, שבניחוח המאפים שלו ושל אחיו נישאת רוח של שלום
זה קרה בדיוק לפני 20 שנה, במוצאי פסח 2001. מחלון המאפייה של משפחת אבולעפיה, שהיתה סגורה כל החג, עלתה עננה מהבילה של בצק חם, שוטפת את רחוב יפו, מעירה את הנחיריים של המהלכים בכיכר השעון. ריח של פיתות טריות, בדרכן לתפוס את אלו שחטפו חוגגי המימונה.
לדברי פרקליטו, מלבד לפריצות הדיסק, למנהיג האופוזיציה הרוסי יש בליטה בעמוד השדרה והוא אף מתחיל לאבד את התחושה בידיו
מנהיג האופוזיציה הרוסי הכלוא אלכסיי נבלני סובל משתי פריצות דיסק בעמוד השדרה – כך אמר אתמול (חמישי) עורך דינו ואדים קובזב.
הפרקליט קובזב מסר לסוכנות הידיעות אינטרפקס כי מלבד לפריצת הדיסק שהרופאים מצאו, לנבלני יש גם בליטה בעמוד השדרה והוא מתחיל לאבד את התחושה בידיו, זאת לאחר שדווח לאחרונה שהכאבים מקרינים לרגליו.
יו”ר המועצה לניתוח היחסים הבינלאומיים של אזרבייג’ן, פאריד שפייב
יו”ר המועצה לניתוח היחסים הבינלאומיים של באקו, פאריד שפייב, באירוע לציון 29 שנים לכינון היחסים בין המדינות: “אנחנו צריכים לשדרג את יחסינו”
ישראל ואזרבייג’ן חגגו אתמול (רביעי) בצהריים 29 שנים לכינון היחסים הדיפלומטיים בין המדינות. השנה החולפת היתה המוצלחת מכולן, כשבמלחמת נגורנו-קרבאך השנייה – באקו השיבו לשליטתם שטחים נרחבים שמאז המלחמה הראשונה בחבל, ארמניה שלטה בהם.
המנהיג העליון הודה בפני תומכיו כי מדינתו מתמודדת עם “אתגרים רבים חסרי תקדים” • בעבר כבר התנצל בדמעות על כישלונותיה של הממשלה
שליט צפון קוריאה, קים ג’ונג און, הודה כי מדינתו נמצאת “במצב הגרוע ביותר אי פעם” במהלך כינוס של מפלגת השלטון שנערך היום (רביעי) – כך לפי דיווחים בסוכנויות ידיעות מקומיות. לדבריו, צפון קוריאה מתמודדת עם “אתגרים רבים חסרי תקדים”.
כידוע, הכלכלה הצפון קוריאנית נמצאת כבר שנים במצב קשה, בעקבות הנהגה כושלת וסנקציות אמריקניות שהוטלו בשל תוכנית הגרעין. גם הסגר שהחל כתוצאה ממצב התחלואה הקורונה במדינה לא מיטיב עימה מבחינה כלכלית.
אנדרו ג’וליאני אמר לשבועון אמריקני: “אני המועמד הנכון לתפקיד המושל” • בבחירות 2022 הוא צפוי להתמודד מול קואומו, שצל כבד מרחף מעל כהונתו
אנדרו ג’וליאני, בנו של עורך דינו של טראמפ רודי ג’וליאני שאף שימש בעצמו כעוזרו של נשיא ארה”ב הקודם, מתכנן להתמודד לתפקיד מושל מדינת ניו יורק. כך עולה מאמירות שלו שפורסמו ב”וושינגטון אקזמינר” היום (רביעי).
הבחירות במדינה יתקיימו בשנה הבאה. אחד המועמדים הצפויים הוא המושל המכהן, אנדרו קואומו, המתכוון לרוץ למרות התלונות המצטברות על הטרדות מיניות והחקירה הפרדלית בעניין אי-דיווח על מקרי תמותה מקורונה בבתי אבות.
סקר חדש: כמחצית מהבריטים מעדיפים לראות את הדוכס מקיימרידג’ יורש את הכתר, במקום הנסיך צ’רלס • 51% מאמינים כי הארי ומייגן פגעו במוניטין המלכותי
18% מהבריטים מאמינים שבריטניה כבר לא אמורה לקיים מלוכה.
רוב הציבור הבריטי הבריטי מעדיף כי המלך הבא בממלכה יהיה ויליאם, הדוכס קיימברידג’, ולא אחיה של המלכה, הנסיך צ’רלס, כך נחשף בסקר חדש.
בסקר שנערך על ידי חברת דלתאפול (Deltapoll), בקרב 1,590 איש מעל גיל 18, עלה כי הנסיך צ’רלס, מי שעומד ראשון בתור לרשת את כתר המלוכה קיבל רק 27% מול 47% שוויליאם, בנו הבכור, גרף.
טקס הזיכרון לשואה ולגבורה במוזיאון בית לוחמי הגטאות
נשיא המדינה ראובן ריבלין , שהשתתף בטקס, קרא לניצולי השואה לספר את סיפוריהם ואמר: “אל תשתקו! ספרו לנו, תנו לנו את עדותכם כעדות חיה” • במהלך הטקס הועלו שש המשואות המסורתיות על ידי ניצולי שואה וצאצאיהם • גם השנה נערך האירוע ללא קהל בשל הקורונה
במהלך הטקס נשא דברים נשיא המדינה ראובן ריבלין, ופנה אל הניצולים: “שורדי השואה, גיבורי התקומה. אתם שעוד נושאים איתכם, קרוב ללבכם את העדות, הזיכרון. אני יודע שלרבים מכם, מסירת העדות היא חוויה קשה, טראומטית, אבל אני פונה אליכם, מלב אל לב, אם טרם נתתם את עדותכם, ואם נתתם ויש לכם את הכוח והיכולת, להמשיך ולספר, אל תשתקו! דברו איתנו, ספרו לנו, תנו לנו את עדותכם, כעדות חיה. כדי שאנחנו נזכור, כדי שאנחנו נמשיך ונעביר את לפיד הזיכרון, מדור לדור. אנחנו עם זוכר.
מתקן מעצר של מהגרים בטקסס (צילום: רויטרס)
הרשויות בארה”ב עצרו במרץ מספר כפול של ילדים שהגיעו דרך מקסיקו בהשוואה לפברואר. הם מוחזקים במתקני מעצר עד שנמצא להם פתרון שהייה אצל קרוביהם שלוקחים עליהם חסות. באחד מהמתקנים, המיועד ל-250 איש, שוהים כ-4,100 מהגרים. הזינוק במספרים מגביר את הלחץ על ביידן
הרשויות בארצות הברית עצרו כ-19 אלף ילדים שחצו לבדם את הגבול עם מקסיקו בחודש מרץ – כך לפי נתונים רשמיים שפורמסו היום (חמישי). זהו מספר הילדים הגדול ביותר שחצה את הגבול הדרומי של ארצות הברית בחודש אחד אי-פעם.
בנאום ראשון בו התייחס למשבר בממלכה, אמר ההמלך כי אחיו למחצה נמצא עם משפחתו ותחת טיפולו. “חמזה התחייב בפני המשפחה שישים את האינטרסים של ירדן מעל לכל שיקול אחר”, אמר. ביידן ועבדאללה שוחחו לראשונה: “אמרתי לו שיש לו חבר באמריקה”
עבדאללה מלך ירדן נשא היום (רביעי) נאום ראשון מאז פרוץ המשבר במדינה בו אמר כי ירדן יציבה ובטוחה וכי העימות מול הנסיך חמזה, שנעצר לאחר שנחשד בקשרים עם “גורמים זרים” לצורך ביצוע ניסיון הפיכה – יטופל בתוך משפחת המלוכה. עבדאללה ציין כי חמזה נמצא עם משפחתו תחת טיפולו.
זלנסקי מסייר בקו העימות עם הבדלנים במזרח המדינה, אחרי עיבוי הכוחות של צבא רוסיה בגבול וההסלמה בלחימה. “אוקראינה צריכה שלום ונעשה הכול למען זה”, אמר הנשיא, שרוצה להצטרף לנאט”ו. פוטין שוחח עם מרקל, והאשים את קייב הסלמה. בכיר בקרמלין: “נאלץ להגן על אזרחינו”
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי ביקר היום (חמישי) בקווי החזית במזרח המדינה, בעקבות המתיחות הגוברת מול רוסיה המרכזת כוחות בגבול. קייב מודאגת מהזרמת כוחות רוסיים לאזור הגבול ומהתגברות הלחימה עם הבדלנים הפרו-רוסים בחבל הדונבאס.
המשטרה אמרה כי התוקפים פוצצו את המתחם המנהלי המקום ואז נכנסו למתחם שבדרום-מזרח המדינה. היא האשימה את הבדלנים של ביאפרה באחריות לפשיטה, אך הם הכחישו. לאחרונה חלה התדרדרות במצב באזור, בכאב ראש נוסף לנשיא בוהארי
כלי רכב שרופים אחרי המתקפה על מתחם בית הכלא (צילום: ראובן קסטרו)