Oct 08, 2021 מנהל Featured, דיעות 0
אם מישהו היה מבקש מכם לשמור לו על הבית שלו כשהוא נמצא בחופשה, הייתם יודעים בדיוק למה הוא התכוון. “שמור על…” הינו ביטוי שגור וברור כשהנשוא שלו מתחלף, אבל תמיד ברור לנו למה מתכוון זה שמבקש מאתנו לשמור על ה…”, ולא חשוב מה הה… הזה אמור להיות.
“זכור את יום השבת לקדשו”, מצוות עלינו עשרת הדברות שאשר על פי המסורת היהודית הוכתבו למשה בהר סיני והושמעו לבני ישראל שניצבו לרגלי ההר. “נעשה ונשמע”, ענו בני ישראל כאיש אחד כמתואר בספר שמות.
נשמע הגיוני שכשקבוצה של בני אדם שמדברת באותה השפה שומעת הוראה כמו: “זכור את יום השבת לקדשו”, כולם יודעים בדיוק במה מדובר. כולם יודעים מה זה יום השבת, אם כי לא ברור אם ה”קדשו” היה ברור לכולם.
המסקנה מהנאמר לעיל חייבת להיות: יום שבת לא היה דבר חדש, כולם הכירו אותו וחיו לפי לוח השנה שהיה מחולק לימים שבועות וחדשים.
אני לא יודע מה אתכם, אבל המחשבה על כך שכבר בזמן העתיק נהגו בני האדם לפלח את הזמן לקטעים כמו שבועות וחדשים מגרה את המח שלי לחשוב שסיפור הבריאה היהודי שעל פיו ביום השביעי הבורא שבת מכל מלאכתו אשר עשה, מותאם ללוח הזמנים המוכר ולא להפך, והמחשבה הזאת הובילה אותי לנסות ולחקור מתי התמסד מחזור 7 הימים בקהילה האנושית.
מסתבר שבתחילה לא הייתה הסכמה בין התרבויות השונות לגבי מחזוריות הימים. ברומא העתיקה היה נהוג מחזור ימים בן 8 ימים שכונה : נונדינה. במצרים העתיקה היה נהוג מחזור עסקי בן 10 ימים. בסין וביפן העתיקות היה נהוג מחזור ה”שוין” גם הוא בן 10 ימים. בצרפת של אחרי המהפכה היה ניסיון למסד מחזור של 10 ימים שלא צלח, בגלל הנטייה הנוצרית הוותיקה שהעתיקה למעשה את השבוע היהודי וש”העבירה” את יום המנוחה ליום ראשון רק כדי לבדל את עצמה מהיהדות. המהפכנים של המהפכה הבולשביקית חשבו ששבוע עבודה של 5 ימים הינו התקופה הנכונה. בקצרה, ה”שבוע” בן 7 הימים לא היה מחזור מובן מאליו.
בכל מה שנוגע לתקופת מחזוריות השנה והחודשים, הייתה הסכמה מצד כל האסטרונומים בזמן העתיק. כולם הגיעו למסקנה אחידה ומדעית שהתבססה על תצפיותיהם לגבי מפת הכוכבים בשמים, ועל המחזוריות הקבועה של מולד הירח. גם העובדה שהשמש זורחת בבוקר ושוקעת עם ערב לא נעלמה מעיני האסטרונומים. מה שנותר לבני האדם זה להחליט מה יהיה אורכו של מחזור העבודה העסקי. ליצירת מחזור כזה יש הצדקה אך ורק אם בסיומו יש יום שבו לוקחים הפסקה מהעבודה במטרה לצבור כוחות לקראת המחזור הבא. אז בואו ונבדוק כעת אם אמנם מושג יום המנוחה היה מושג מקובל בימים ההם כפי שהינו מקובל בזמן הזה.
נתחיל בזה שאין הסכמה בין החוקרים לגבי מה נולד קודם, התרנגולת או הביצה,
סליחה, יום המנוחה היהודי או הקונספט של יום מנוחה תקופתי. ברור שרוב החוקרים היהודים מתעקשים על הראשוניות היהודית בכל הנוגע ליום המנוחה, אבל לא כל החוקרים, היהודים והלא יהודים מסכימים עמם ויש להם טיעונים כבדי משקל.
חוקרי מגילות קומראן, (המגילות הגנוזות), מצאו בין היתר שהשבוע העברי התמסד בימיו של נחמיה בבית המקדש השני. נחמיה שהגיע מגלות בבל על תקן של מושל יהודה השתמש בלוח השנה המוכר לו שהיה מבוסס על האסטרולוגיה הבבלית ועל לוח הזמנים שלה. הבבלים העתיקו את השיטה שלהם מהאשורים לפניהם ואלה האמינו שה 7 ה 14 ה21 וה 28 בכל חודש הינם ימים חסרי מזל ולפיכך צריך להימנע בימים האלה ככל האפשר מעבודה או מעשיית עסקים.
מי אני שאקבע למאמינים שיש קשר בין ימי השבת לאותה אמונה אשורית עתיקה, ושלא היה זה אלוהי העברים שקבע עובדות בשטח. אבל גם היותר סקפטים שביניכם לא יכולים להימנע מלזהות דמיון מסוים בין הימים חסרי המזל של האשורים לשבת היהודית.
מכאן ננסה לתהות על המקור לשמו של יום השבת. על פי המסופר בספר בראשית פרק א, השבת נקראת “שבת” מפני שזה היה היום בו שבת אלוהים מכל מלאכתו אשר עשה. האם אבל אולי השם הזה נובע מעצם היותו היום השביעי בשבוע? כל יתר הימים הרי נקראים על פי סדר כראשון, שני עד ששי. קשה להניח שמי שהעניק לימי השבוע את כינוייהם חרג ממנהגו והעניק ליום השביעי שם שאין לו שום קשר לסדר הופעתו, אבל אולי כן?
כאן אנחנו חוזרים לביצה ולתרנגולת. האם ה”שביתה”, ה”שבתון”, וכל יתר ההטיות הנובעות מהשורש “שבת” הקדימו את ה”שבת” או הנן נגזרות שלה? אין לזה תשובה משכנעת וברורה. מה שיש כן זאת מילה באכדית העתיקה שקדמה בהרבה לשפה העברית העתיקה, והמילה הזאת הינה “שבתו”, שבאה לציין את היום שנופל באמצע החודש, ושבו האכדים לא נהגו לנהל עסקים. השפה העברית שאבה לא מעט מילים ומושגים מהשפה האכדית העתיקה, וניתן לשער שמי שחיפש שם ליום השביעי בשבוע העברי – יהודי, השתמש במילה “שבתו” בגלל הדמיון שלה למילה שבע כדי להעניק ליום השביעי את שמו, כמו גם לדמיון של המילה למובן שמייחס לו הפרק הראשון בספר בראשית המתקשר למילה “שביתה”. ואולי בכלל ההפסקה שלקחו לעצמם האכדים ביום ה”שבתו”, הפכה עם הזמן ל”שביתה” מעבודה? זאת כמובן הינה הנחה בלבד ואין לראות בה הוכחה לכלום, אבל תודו שיש בה הגיון, גם אם אתם, כמוני, אינכם בלשנים של השפה העברית.
מה שנותר לנסות ולברר זה את עניין קדושת השבת. כבר למדנו שבתרבויות העתיקות היו נהוגים ימים של הפסקה בעבודה ובעסקים בימים “חסרי המזל” המופיעים בכל יום שמתחלק ל 7 בחודש. מי שהביא את המסורת הזאת לתושבי ארץ יהודה, או בקיצור היהודאים, הנם עזרה ונחמיה שהביאו אתם חלק מהתרבות וההרגלים של היהדות הבבלית- זאת שגלתה כ 3 דורות קודם לכן מארצה. יום המנוחה לא היה כנראה נוהג רווח אצל היהודאים וקשה להניח שהם אפשרו לעבדיהם ולשפחותיהם יום מנוחה שכזה, ובוודאי שלא לחיות ובהמות הבית. כדי למסד נוהג של יום מנוחה באוכלוסייה שלא הייתה רגילה אליו, היה צורך להפוך אותו להוראה אלוהית קדושה – שלא ניתנת לערעור, ושהעונש על הפרתה הינו לא פחות ממוות, וזה כל הסיפור.
כל הנאמר לעיל לא נוגע למגזר האוכלוסייה המגדיר את עצמו כדתי – חרדי – חסידי, המאמין באמונה שלמה בקיומו של האלוהים היהודי שנתן למשה את התורה בסיני, ושיום אחד המשיח יבוא ויפתור לו את כל הבעיות והקושיות. פיענוח חידת יום השבת גם לא ישנה את העובדה שעצם קיומה הינה השג סוציאליסטי אנושי ראוי לציון, שגם אם לא היו אלה אבות הדת היהודית שחשבו עליו לראשונה, הם היו אלה שהעניקו אותה לעולם כיום מנוחה מנדטורי, ועל כך מגיע להם כל הכבוד.
Aug 14, 2017 0
Dec 18, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 01, 2022 0
Dec 18, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 01, 2022 0
יאיר נתניהו הגיש ערעור על חיובו לפצות את עורך “וואלה” לשעבר ברבע מיליון שקל בתביעת הדיבה שהוגשה נגדו: “עלול לקרוס כלכלית”
אורן פרסיקו 24.08.2021 4
ראש הממשלה בנימין נתניהו עם בנו יאיר, למחרת ניצחון הליכוד בבחירות 2015 (צילום: יונתן זינדל)
יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה לשעבר, הגיש בקשת רשות ערעור על ההחלטה לחייבו לפצות ב-250 אלף שקלים את עורך “וואלה” לשעבר אבי אלקלעי בגין הוצאת דיבה. בונות הפייסבוק והטוויטר שלו.
ביהמ”ש דחה את בקשתו של יאיר נתניהו לעיכוב תשלום רבע מיליון שקל לעורך “וואלה” לשעבר אבי אלקלעי • “לא הביא ולו בדל ראייה” לכך שהתשלום יגרום ל”קריסה כלכלית” • נתניהו חויב בתשלום נוסף
שוקי טאוסיג 03.09.2021
יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה, עם עורך-הדין של המשפחה, יוסי כהן (צילום: פלאש 90)
בית משפט המחוזי דחה את בקשתו של יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה לשעבר, לעכב תשלום פיצוי של רבע מיליון שקל לעורך “וואלה” לשעבר אבי אלקלעי. בית משפט השלום חייב את נתניהו לשלם את מלוא סכום התביעה של אלקלעי נגדו, לאחר שנתניהו לא הגיש כתב הגנה. גם בקשתו של נתניהו לבטל את פסק הדין ולאפשר לו להגיש כתב הגנה – נדחתה והוא חויב בתשלום הוצאות בסך כ-30 אלף שקל (עוד לפני כן איפשר בית המשפט לנתניהו הבן להגיש כתב הגנה בכפוף לתשלום הוצאות של 5,000 שקל, אך הוא סירב).
הסגנון המשתלח של יאיר נתניהו מגיע שוב ושוב לאולמות בית המשפט • נתניהו עצמו – לא תמיד • עם פתק מרופא המשפחה, או סתם כי שכח • כשהוא כן בא, צפו למופע אימים • כעת, אחרי שנדרש לשלם פיצויים בגובה מאות אלפי שקלים, הוא מגייס כסף מהציבור לטובת “עזרה משפטית לאנשי ימין” • אם הכספים יגיעו בסוף לכיסו, הדבר עלול לסבך את אביו בפלילים
שוקי טאוסיג ואורן פרסיקו 07.12.2022 2
קיץ 2009. נתניהו נבחר שוב לראשות הממשלה אחרי עשור במדבר האופוזיציוני, אבל יש לו עניינים דחופים לא פחות מניהול המדינה. כשהוא למד על כך שבמוסף היומי של “ידיעות אחרונות” עומדת להתפרסם כתבת מגזין על יאיר נתניהו לקראת גיוסו, ראש הממשלה עוצר ישיבה במוסד, מפנה מהחדר את ראשי מערכת הביטחון ומנהל מערכה לצינזור הכתבה. בהמשך הוא נפגש עם מו”ל “ידיעות אחרונות”, ארנון (נוני) מוזס, ומבקש ממנו לטפל בעניין..
יהודה נוני צייר ואומן דיגיטלי בשלוב קנווס וצבעי שמן. מופיע בסדנאות של סמסונג בישראל ובניורק. נוני הוא המאייר של תכנית הטלויזיה של אברי גלבוע של מדד ישראל בערוץ 13 ומרצה על חיי האמנות של האוניברסיטה של בר אילן
<nuniy5552@gmail.com>;
מי מאתנו לא בטוח שיש לו מה להגיד, רק שבדרך כלל אין לו למי להגיד את מה שיש לו לומר? מי מאתנו לא חושב שרק הוא יודע ומבין מה שהולך פה, ומי נגד מי, ומי אוכל את מי ומי צודק ומי לא. מי מאתנו לא היה לפחות פעם אחת זבוב על הקיר בחדר הסגלגל בבית הלבן, או לפחות בלשכתו של ראש ממשלת ישראל, ויודע בדיוק – אבל בדיוק, מי אמר מה למי מתי ואיפה, ושלא יבלבלו לו את המוח עם עובדות?
מי מאתנו לא נאלץ להתעמת עם חברים, ידידים או בני משפחה, שגם הם היו זבוב על הקיר, והם שמעו בדיוק הפוך ממה שאתם שמעתם, ואתה חושב שהם לא מבינים כלום, והם בטוחים שאתה טפש שלא יודע כלום ולא מבין שום דבר?
לפעמים מגיעים הדברים לכדי מריבות של ממש, עד כדי סיום של מערכות יחסים ארוכות, או קטיעתם של מערכות יחסים עוד בטרם התחילו.
בתרבות הדיבור והוויכוח העכשוויות, נדמה שחלק מאתנו הסיר את כל הכפפות, ואין לו בעייה לשנוא את בעל הדעה האחרת, עד כדי נכונות לאלימות מילולית ואפילו יותר מזה. מילים של הסתה ושנאה משתחררות היום בקלות בלתי נסבלת, ולעומד מן הצד נדמה שהמרחק בין הצדדים אינו ניתן עוד לגישור.
מילון ממשלת השינוי, מ’מצדה פרטית’ ועד ‘קורח ועדתו’
מילון ממשלת השינוי, מ’מצדה פרטית’ ועד ‘קורח ועדתו’
רוביק רוזנטל | 24 ביוני 2022 |
השנה הסוערת של הממשלה, שלוותה במוטציית קורונה עדכנית, בפיגועי בודדים ובקרבות מילוליים מגיעה לסיומה, ויש מילון עשיר למדי. מי באמת טען שהזנות היא המקצוע העתיק ביותר בעולם, מה אומרות אימהות גרמניות לילד שלא רוצה לגמור מהצלחת, והאם באמת אין קשר בין לחם ומלחמה
הממשלה המאתגרת שקמה בעקבות מערכת הבחירות של 2021 מתפזרת, ונכון לשבוע זה המדינה הולכת לסיבוב בחירות חמישי בשלוש שנים. ימיה של הממשלה הולידו מילון ביטויים חדש, לא כולו על טהרת הנימוס הבריטי.
מקנדה ועד האיים הקריביים, גוברים הקולות הקוראים לנטוש את הקשר הסמלי עם הארמון בלונדון, לצד התחשבנות ציבורית עם מורשת הקולוניאליזם ואף קריאות לפיצויים. עם זאת, ברוב המדינות המהלך יהיה מורכב מבחינה חוקתית
מאת הוושינגטון פוסט
אזרחים בריטים חולקים כבוד אחרון למלכה אליזבת, בשבוע שעבר בלונדון. צילום: איי. אף. פי
ראש ממשלת אנטיגואה וברבודה, מדינת איים בים הקריבי, בישר בשבוע שעבר על כוונתו לקיים משאל עם בסוגיית המלוכה, “כנראה” בשלוש השנים הקרובות. האומה הזעירה באיים האנטיליים – פחות מ־100 אלף איש ואישה, שבריר ממספר האנשים הנתונים באופן טקסי למרותו של הכתר הבריטי – מתכוונת ככל הנראה להפוך לרפובליקה בהקדם. הנסיך אדוארד – בנה הצעיר של אליזבת השנייה, מלכת הממלכה המאוחדת – שמע על כך כבר באפריל, בביקורו באנטיגואה וברבודה. “זה אינו מעשה עוין”, אמר ראש ממשלת אנטיגואה וברבודה גסטון בראון בריאיון טלוויזיוני, אלא “צעד אחרון להשלמת העצמאות”.
עימותים הסתיימו “הודות למעורבות בינלאומית”, מסרה מועצת הביטחון של ארמניה, לאחר ניסיונות כושלים של רוסיה לתווך להפסקת אש
אזרבייג’ן דיווחה בשבוע שעבר ש־71 מחייליה נהרגו בעימותי גבול עם ארמניה ביומיים הקודמים, בקרבות הקשים ביותר שהתחוללו בין שתי המדינות מאז 2020. בארמניה דווח שהפסקת האש שהוכרזה בבוקר נשמרת עדיין לאורך הגבול. ההסלמה באה בזמן שדעתה של רוסיה – בעלת בריתה הקרובה ביותר של ארמניה – מוסחת בשל מלחמתה בת שבעת החודשים באוקראינה.
בממשל האוקראיני גאים בהישגי הצבא, ששחרר שטחים נרחבים מידי הרוסים גם בזכות תרגיל הטעיה, ומבהירים לאלה השוקלים לנסוע מישראל לאומן: זה על אחריותכם
“השבוע הייתי באזורים ששוחררו מהרוסים בחרקיב שבמזרח אוקראינה, וראיתי אנשים שמחים”, סיפר לי סרגיי לשנקו, יועצו של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. “יש המון גשרים הרוסים, אתה לא יכול לעבור מעיר לעיר וצריך לעשות עיקופים, יש בעיות עם קליטת הטלפון והאינטרנט ואזורים בלי חשמל. המצב לא טוב, צריך להודות. אבל לאט לאט החיים חוזרים לשגרה, ולמרות הקשיים אנשים אומרים לנו שהם שמחים”.
הגוש בן ארבע המפלגות זכה ב־176 מושבים, ש־73 מהם בידי מפלגת הימין הרדיקלית, “השוודים הדמוקרטים”. בכך רשם רוב זעום על השמאל, שזכה ב־173 מושבים
מנהיג השמרנים וראש הממשלה המיועד של שוודיה, אולף קריסטנסון. צילום: AFP
מנהיג השמרנים בשוודיה אולף קריסטרסון פתח אתמול במלאכת הרכבת הממשלה החדשה, לאחר שגוש מפלגות הימין במדינה זכה בניצחון דחוק בבחירות הכלליות. “עכשיו אני מתחיל במשימת הקמתה של ממשלה חדשה וחזקה”, אמר קריסטרסון בשבוע שעבר, עם פרסום התוצאות הסופיות. “נחזיר את הסדר בשוודיה על כנו”.