נחשף תיעוד עיתונאי של רצח יוליוס קיסר
23 דקירות במהלך ישיבת הסנאט הכריעו את האיש החזק של האימפריה הרומית • בדיוק 2,065 שנים אחרי, מוגש תיעוד עיתונאי לרצח ששינה את מהלך ההיסטוריה
הסנאטורים מתנפלים על קיסר ודוקרים אותו למוות
יום לאחר ההתנקשות בחייו של יוליוס קיסר, רומא עדיין שרויה בהלם. אלפי אזרחים צפויים להגיע לטקס שריפת גופתו של השליט הפופולרי, שייערך בשעות אחר הצהריים ברחבת הפורום שבמרכז העיר. קיסר (55) נרצח על ידי קבוצה של סנאטורים בעת כינוס הסנאט שנערך בתיאטרון פומפיוס. אף שנדקר 23 פעמים, נתיחת גופתו לימדה כי מותו נגרם כתוצאה מפצע אחד שנפער בחזהו.
“עשינו זאת כדי לשחרר את הרפובליקה מעולו של הדיקטטור”, הכריזו ראשי הקושרים, מרקוס יוניוס ברוטוס וגאיוס קסיוס לונגינוס, בהודעה שפורסמה מטעמם. אבל משיחות עם אזרחים בעיר עולה כי כלל לא בטוח שהרומאים הפשוטים רואים את הדברים באותו אופן.
“קיסר החזיר את הסדר והיציבות לרפובליקה לאחר שנים של מלחמות אזרחים”, אמר לוקיוס, סנדלר משכונת גבעת האבנטין. “מי שרצחו אותו לא עשו זאת מתוך דאגה לעם, אלא מתוך דאגה לעצמם”. ידידו, עבד משוחרר שביקש להישאר בעילום שם, הוסיף: “עכשיו יחזור הבלגן. במקום להילחם בפרתים נשוב להילחם אחד בשני. קיסר דאג לאספקה סדירה של תבואה שאיפשרה לנו להתקיים בכבוד. קסיוס וברוטוס המיטו עלינו אסון”.
יוליוס קיסר // צילום: Getty Images
מי שככל הנראה חש בסנטימנטים הללו באמצעות חושיו הפוליטיים המחודדים הוא מקורבו של קיסר, מרקוס אנטוניוס. לאחר שנמלט מזירת ההתנקשות מחשש שהוא המטרה הבאה של הקושרים, איים אנטוניוס “לשסות את בני העם ברוצחים האריסטוקרטים”. אפשר להבין את הזעם של אנטוניוס, שהיממה האחרונה לא הייתה מהמוצלחות בקריירה שלו: אכזבה גדולה נכונה לו בעת שנפתחה צוואתו של קיסר, והתברר שהשליט המנוח הוריש את שמו ואת כל רכושו דווקא לאחיינו מדרגה שנייה, גאיוס אוקטביוס, ואף אימץ אותו לבן לאחר מותו.
בסביבתו של אנטוניוס התייחסו אתמול בביטול לטענות שלפיהן אוקטביוס עשוי לתפוס את מקומו של קיסר ולהשתלט על רומא: “בואו נשים דברים בפרופורציות”, אמר אחד ממקורביו, “עם כל הכבוד, מדובר בילד בן 18. אנטוניוס לא מתעסק בשאלה מי יירש את קיסר, ובין כה וכה לקיסר אין יורש פוליטי כי ברומא אין מלכים. הוא מרוכז כל כולו בעשיית צדק עם הרוצחים, וכשאוקטביוס יחזור לעיר ישמח לחנוך אותו וללמדו את רזי הפוליטיקה”.
שרידי תיאטרון פומפיוס, המקום שבו נרצח יוליוס קיסר // צילום: AFP
אוקטביוס עצמו, שכעת הפך לאחד האנשים העשירים ברומא, ככל הנראה עדיין לא יודע שדודו נרצח ואימץ אותו לבן בצוואתו. הוא שוהה בעיר אפולוניה שבפרובינקיית איליריה, לשם נשלח כדי להשלים את לימודיו ולצבור הכשרה צבאית. “השאלה הגדולה היא האם אוקטביוס יחליט לחזור לרומא ולתבוע את מעמדו, או שיעדיף לשמור על פרופיל נמוך לעת עתה”, הסביר אחד מוותיקי הסנאט. “בכל מקרה, אם יחזור לעיר מוטב לו להביא עימו צבא. המצב מתוח מאוד, לא ברור כיצד אנטוניוס יגיב לבואו, ובוודאי שרוצחיו של דודו לא יחכו לו עם זר פרחים”.
לשאלה האם קיסר התכוון שאוקטביוס יחליפו בתפקידיו הפוליטיים, הוא סירב לספק תשובה חד-משמעית: “היה ידוע לכל שקיסר מחבב אותו מאוד ורואה בו פוטנציאל גדול, אבל צריך לזכור שהוא לא תיכנן להירצח והאמין שיחיה עוד שנים רבות. אני מעריך שלכל היותר הוא התכוון לטפח אותו כיורש לטווח ארוך, אך קשה להאמין שכעת, כשאוקטביוס עדיין נער וטרם כיהן באף משרה ציבורית, הוא יוכל להיכנס לנעליו”.
זלזל באוקטביוס ושילם על כך. מרקוס אנטוניוס // צילום: SHUTTERSTOCK
בתוך כך, אמש החלו להתפרסם פרטים ראשונים על האופן שבו התבצעה ההתנקשות בקיסר. כמה דקות לפני שהייתה אמורה להיפתח ישיבת הסנאט בתיאטרון פומפיוס, ניגש אל קיסר הסנאטור טיליוס קימבר והגיש לו מסמך שהכיל בקשת חנינה לאחיו הגולה. במהלך חילופי הדברים בין השניים התקבצו סביבם שאר הסנאטורים הקושרים, והעמידו פנים שהם מבקשים להביע תמיכה בבקשתו של קימבר.
קיסר הבהיר כי אינו מתכוון להיענות לבקשה, ואז אחז קימבר בשולי הטוניקה שלו והחל למשוך בה. זה, ככל הנראה, היה הסימן המוסכם לתחילת ההתנקשות. בעוד קיסר המופתע צעק על קימבר: “זו אלימות!”, התקרב אליו מאחור הסנאטור סרווויליוס קסקה, שלף את פגיונו ודקר אותו בכתף או בעורף. קיסר ההמום הסתובב אליו, אחז בזרועו והטיח בו: “קסקה, נבל שכמותך, מה אתה עושה?!” קסקה המבוהל קרא לסנאטורים האחרים: “עזרו לי, אחיי”, ואז התנפלה החבורה כולה על קיסר בפגיונות שלופים. הוא ניסה להימלט מהמקום בשארית כוחותיו, אך קרס על רצפת האולם והסנאטורים המשיכו לדקור אותו בעודו שרוע על הקרקע.
איש לא חשב שנער בן 18 יכול לנצח במלחמת האזרחים. אוקטביוס בימיו כקיסר רומא // צילום: Spencer Arnold/Getty Images
עדי ראייה להתרחשויות סיפרו כי לאחר הרצח ניסה ברוטוס לפנות בדברים לסנאטורים האחרים ששהו באולם ולא לקחו חלק במעשה, אך אלה נמלטו מהמקום בבהלה. אז יצאו ברוטוס ותומכיו מהתיאטרון והחלו לצעוד אל עבר הקפיטול, בעודם צועקים: “אזרחי רומא, אנו שוב חופשיים!”
הם נתקלו בדממה.
המאמר פורסם לראשונה באתר nrg
Aug 14, 2017 0
Apr 13, 2021 0
Apr 13, 2021 0
Apr 13, 2021 0
Apr 12, 2021 0
Mar 08, 2021 0
Mar 07, 2021 0
Mar 05, 2021 0
Mar 03, 2021 0
ההצלחות הדמוקרטיות במערכות הבחירות האחרונות בארה”ב לא נותנות מנוח למושלים ובתי מחוקקים במדינות ארה”ב – הנשלטות על ידי המפלגה הרפובליקנית. המפלגה הרפובליקנית נאלצת לאחרונה להתמודד עם העובדה שהרכב האוכלוסיה בארה”ב משתנה, ושכוחם האלקטורלי של המצביעים השחורים וההיספאנים משנה את שיווי המשקל לטובת הדמוקרטים במדינות שנחשבו עד לאחרונה כמבצרים רפובליקנים. סגן מושל טקסס אמר לאחרונה בטון בלתי מתנצל ש”אם לא נעשה משהו, לא נוכל לנצח את הדמוקרטים בבחירות”.
מדינת ג’ורג’יה מהווה מיקרוקוסמוס של התופעה, או אם תרצו ניר הלקמוס שלה. בג’ורג’יה שתמיד הייתה מבצר רפובליקני בלתי מנוצח, הצליחה סטייסי אברמס, מועמדת דמוקרטית שחוה למשרת המושל, להפסיד למועמד הרפובליקני במספר קולות זעום. המועמד הרפובליקני כיהן כשר הפנים של מדינת ג’ורג’יה לפני הבחירות, ושבתוקף תפקידו היה ממונה על סדרי הבחירות וארגון יום הבחירות. בתוקף תפקידו הוא ביצע מהלכים שהקשו מאוד על תושבי המחוזות השחורים וההיספאנים את הגישה לקלפיות, צמצם את מספר הקלפיות והגביל את שעות הפעולה שלהם. למרות כל מאמציו אלה, בתום ספירת הקולות התברר שהוא ניצח ביתרון של פחות מ 5000 קולות. שנתיים מאוחר יותר הצליחו הבוחרים הדמוקרטים של ג’ורג’יה להתגבר על כל המכשולים שהושמו בפניהם, ובפעם הראשונה בהיסטוריה במדינה, נשלחו אל הסנט שני נציגים דמוקרטים. אם זה לא מספיק כדי לעוור את עיני ההנהגה הרפובליקנית מזעם, אחד מהסנטורים הנבחרים הינו כומר שחור, והשני יהודי. כל זה אחרי שביידן הדמוקרט הוכרז כמנצח הרשמי בבחירות לנשיאות, אחרי ספירות חוזרות ונשנות. יש לציין כאן שבין יתר הבעיות המשפטיות שאתן נאלץ היום טראמפ להתמודד, הינה הניסיון המוקלט שלו לשכנע את סגן המושל של ג’ורג’יה בשיחה טלפונית “למצוא” את מספר הקולות הדרוש כדי להכריז עליו כעל המנצח.
‘דרך ארץ קדמה לתורה’, לימדו אותנו”. האחים וואליד (משמאל), אחמד וחאלד אבולעפיה
לצד הפיתות והבייגלה ששמם יצא למרחקים, ברמדאן תמצאו אצלם מאפי גבינה וביצים לשבירת הצום, בחנוכה סופגניות, ובחג המולד – מתוקים בדמות סנטה קלאוס • “אני לא מאמין בדת, אני מאמין באנוש”, אומר וואליד אבולעפיה, שבניחוח המאפים שלו ושל אחיו נישאת רוח של שלום
זה קרה בדיוק לפני 20 שנה, במוצאי פסח 2001. מחלון המאפייה של משפחת אבולעפיה, שהיתה סגורה כל החג, עלתה עננה מהבילה של בצק חם, שוטפת את רחוב יפו, מעירה את הנחיריים של המהלכים בכיכר השעון. ריח של פיתות טריות, בדרכן לתפוס את אלו שחטפו חוגגי המימונה.
לדברי פרקליטו, מלבד לפריצות הדיסק, למנהיג האופוזיציה הרוסי יש בליטה בעמוד השדרה והוא אף מתחיל לאבד את התחושה בידיו
מנהיג האופוזיציה הרוסי הכלוא אלכסיי נבלני סובל משתי פריצות דיסק בעמוד השדרה – כך אמר אתמול (חמישי) עורך דינו ואדים קובזב.
הפרקליט קובזב מסר לסוכנות הידיעות אינטרפקס כי מלבד לפריצת הדיסק שהרופאים מצאו, לנבלני יש גם בליטה בעמוד השדרה והוא מתחיל לאבד את התחושה בידיו, זאת לאחר שדווח לאחרונה שהכאבים מקרינים לרגליו.
יו”ר המועצה לניתוח היחסים הבינלאומיים של אזרבייג’ן, פאריד שפייב
יו”ר המועצה לניתוח היחסים הבינלאומיים של באקו, פאריד שפייב, באירוע לציון 29 שנים לכינון היחסים בין המדינות: “אנחנו צריכים לשדרג את יחסינו”
ישראל ואזרבייג’ן חגגו אתמול (רביעי) בצהריים 29 שנים לכינון היחסים הדיפלומטיים בין המדינות. השנה החולפת היתה המוצלחת מכולן, כשבמלחמת נגורנו-קרבאך השנייה – באקו השיבו לשליטתם שטחים נרחבים שמאז המלחמה הראשונה בחבל, ארמניה שלטה בהם.
המנהיג העליון הודה בפני תומכיו כי מדינתו מתמודדת עם “אתגרים רבים חסרי תקדים” • בעבר כבר התנצל בדמעות על כישלונותיה של הממשלה
שליט צפון קוריאה, קים ג’ונג און, הודה כי מדינתו נמצאת “במצב הגרוע ביותר אי פעם” במהלך כינוס של מפלגת השלטון שנערך היום (רביעי) – כך לפי דיווחים בסוכנויות ידיעות מקומיות. לדבריו, צפון קוריאה מתמודדת עם “אתגרים רבים חסרי תקדים”.
כידוע, הכלכלה הצפון קוריאנית נמצאת כבר שנים במצב קשה, בעקבות הנהגה כושלת וסנקציות אמריקניות שהוטלו בשל תוכנית הגרעין. גם הסגר שהחל כתוצאה ממצב התחלואה הקורונה במדינה לא מיטיב עימה מבחינה כלכלית.
אנדרו ג’וליאני אמר לשבועון אמריקני: “אני המועמד הנכון לתפקיד המושל” • בבחירות 2022 הוא צפוי להתמודד מול קואומו, שצל כבד מרחף מעל כהונתו
אנדרו ג’וליאני, בנו של עורך דינו של טראמפ רודי ג’וליאני שאף שימש בעצמו כעוזרו של נשיא ארה”ב הקודם, מתכנן להתמודד לתפקיד מושל מדינת ניו יורק. כך עולה מאמירות שלו שפורסמו ב”וושינגטון אקזמינר” היום (רביעי).
הבחירות במדינה יתקיימו בשנה הבאה. אחד המועמדים הצפויים הוא המושל המכהן, אנדרו קואומו, המתכוון לרוץ למרות התלונות המצטברות על הטרדות מיניות והחקירה הפרדלית בעניין אי-דיווח על מקרי תמותה מקורונה בבתי אבות.
סקר חדש: כמחצית מהבריטים מעדיפים לראות את הדוכס מקיימרידג’ יורש את הכתר, במקום הנסיך צ’רלס • 51% מאמינים כי הארי ומייגן פגעו במוניטין המלכותי
18% מהבריטים מאמינים שבריטניה כבר לא אמורה לקיים מלוכה.
רוב הציבור הבריטי הבריטי מעדיף כי המלך הבא בממלכה יהיה ויליאם, הדוכס קיימברידג’, ולא אחיה של המלכה, הנסיך צ’רלס, כך נחשף בסקר חדש.
בסקר שנערך על ידי חברת דלתאפול (Deltapoll), בקרב 1,590 איש מעל גיל 18, עלה כי הנסיך צ’רלס, מי שעומד ראשון בתור לרשת את כתר המלוכה קיבל רק 27% מול 47% שוויליאם, בנו הבכור, גרף.
טקס הזיכרון לשואה ולגבורה במוזיאון בית לוחמי הגטאות
נשיא המדינה ראובן ריבלין , שהשתתף בטקס, קרא לניצולי השואה לספר את סיפוריהם ואמר: “אל תשתקו! ספרו לנו, תנו לנו את עדותכם כעדות חיה” • במהלך הטקס הועלו שש המשואות המסורתיות על ידי ניצולי שואה וצאצאיהם • גם השנה נערך האירוע ללא קהל בשל הקורונה
במהלך הטקס נשא דברים נשיא המדינה ראובן ריבלין, ופנה אל הניצולים: “שורדי השואה, גיבורי התקומה. אתם שעוד נושאים איתכם, קרוב ללבכם את העדות, הזיכרון. אני יודע שלרבים מכם, מסירת העדות היא חוויה קשה, טראומטית, אבל אני פונה אליכם, מלב אל לב, אם טרם נתתם את עדותכם, ואם נתתם ויש לכם את הכוח והיכולת, להמשיך ולספר, אל תשתקו! דברו איתנו, ספרו לנו, תנו לנו את עדותכם, כעדות חיה. כדי שאנחנו נזכור, כדי שאנחנו נמשיך ונעביר את לפיד הזיכרון, מדור לדור. אנחנו עם זוכר.
מתקן מעצר של מהגרים בטקסס (צילום: רויטרס)
הרשויות בארה”ב עצרו במרץ מספר כפול של ילדים שהגיעו דרך מקסיקו בהשוואה לפברואר. הם מוחזקים במתקני מעצר עד שנמצא להם פתרון שהייה אצל קרוביהם שלוקחים עליהם חסות. באחד מהמתקנים, המיועד ל-250 איש, שוהים כ-4,100 מהגרים. הזינוק במספרים מגביר את הלחץ על ביידן
הרשויות בארצות הברית עצרו כ-19 אלף ילדים שחצו לבדם את הגבול עם מקסיקו בחודש מרץ – כך לפי נתונים רשמיים שפורמסו היום (חמישי). זהו מספר הילדים הגדול ביותר שחצה את הגבול הדרומי של ארצות הברית בחודש אחד אי-פעם.
בנאום ראשון בו התייחס למשבר בממלכה, אמר ההמלך כי אחיו למחצה נמצא עם משפחתו ותחת טיפולו. “חמזה התחייב בפני המשפחה שישים את האינטרסים של ירדן מעל לכל שיקול אחר”, אמר. ביידן ועבדאללה שוחחו לראשונה: “אמרתי לו שיש לו חבר באמריקה”
עבדאללה מלך ירדן נשא היום (רביעי) נאום ראשון מאז פרוץ המשבר במדינה בו אמר כי ירדן יציבה ובטוחה וכי העימות מול הנסיך חמזה, שנעצר לאחר שנחשד בקשרים עם “גורמים זרים” לצורך ביצוע ניסיון הפיכה – יטופל בתוך משפחת המלוכה. עבדאללה ציין כי חמזה נמצא עם משפחתו תחת טיפולו.
זלנסקי מסייר בקו העימות עם הבדלנים במזרח המדינה, אחרי עיבוי הכוחות של צבא רוסיה בגבול וההסלמה בלחימה. “אוקראינה צריכה שלום ונעשה הכול למען זה”, אמר הנשיא, שרוצה להצטרף לנאט”ו. פוטין שוחח עם מרקל, והאשים את קייב הסלמה. בכיר בקרמלין: “נאלץ להגן על אזרחינו”
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי ביקר היום (חמישי) בקווי החזית במזרח המדינה, בעקבות המתיחות הגוברת מול רוסיה המרכזת כוחות בגבול. קייב מודאגת מהזרמת כוחות רוסיים לאזור הגבול ומהתגברות הלחימה עם הבדלנים הפרו-רוסים בחבל הדונבאס.
המשטרה אמרה כי התוקפים פוצצו את המתחם המנהלי המקום ואז נכנסו למתחם שבדרום-מזרח המדינה. היא האשימה את הבדלנים של ביאפרה באחריות לפשיטה, אך הם הכחישו. לאחרונה חלה התדרדרות במצב באזור, בכאב ראש נוסף לנשיא בוהארי
כלי רכב שרופים אחרי המתקפה על מתחם בית הכלא (צילום: ראובן קסטרו)