Nov 12, 2021 מנהל Featured, יהדות 0
אין בתורה כל ציון בדבר החובה להדליק נרות בערב שבת ובערבי חג. רק במשנה במסכת שבת פרק ב מובא פירוט מדוקדק של דינים שונים הנוגעים להדלקת נרות וחימום המזון הקשורים לשבת. אף אחד מהדינים וההוראות הללו לא מזכירים אפילו ברמז חובה כלשהי להדליק נרות בערב שבת ומי אמור להדליק את הנרות האלה. ברור שאין גם כל הוראה ללוות הדלקת נרות בברכה כלשהי, ועוד יותר ברור שנוסח ברכה שכזאת לא מופיעה בשום מקום במשנה.
האמוראים הינם חכמים שחיו ופעלו בשנים שבין המאה ה 3 למאה ה 5 אחרי הספירה והם אלה שפסיקותיהם והלכותיהם קובצו בתלמוד הבבלי ובתלמוד הירושלמי.
האמוראים פעלו בשני מרכזים. האמוראים הבבליים שהתהדרו בתואר “רב”, להבדיל מהאמוראים שחיו ופעלו בישראל וכונו “רבי”, (העיקר להדגיש את ההבדלים), פסקו שהדלקת נר בשבת הינה חובה, מה שהתקבל על דעתו של הפוסק הגדול הרמב”ם שחי מאוחר יותר במאה ה 13 לספירה כשכתב: “הדלקת נר בשבת איה רשות… אלא זה חובה, ואחד אנשים ואחד נשים חייבין להיות בבתיהם נר דולק בשבת”. יש בפסיקה הזאת משהו סתום. לא ברור למה בדיוק התכוון הרמב”ם בכתבו: “ואחד אנשים ואחד נשים…” מה שברור שמבחינתו של הרמב”ם נשים לא היו “אנשים”, ושחובת הדלקת נרות שבת ויום טוב לא הייתה כנראה עד ימיו נוהג שגור בקרב יהודי העולם מה שהצריך פסיקה מיוחדת מצדו כדי להבהיר שהדלקת הנר, (שימו לב שלא מדובר בנרות אלא בנר אחד), הינה חובה. מה שעוד לא ברור מתוך פסיקת הרמב”ם הינו הזמן שהנר צריך לדלוק על פי פסיקתו הנר אמור לדלוק בבתים במהלך השבת כולה.
הסיבה להמלצת האמוראים על הדלקת נר בשבת אינה ברורה, אבל יש ניסיון לטעון שהגאונים – ראשי ישבות סורא ופומפדיתא בבל בין המאה ה 7 למאה ה 11, ניסחו את הברכה על הנרות כאמצעי שהיה אמור לסתור את דעת הקראים שהשפעתם בעולם היהודי הלכה והתפשטה עד כדי איום על יהדות ההלכה. הקראים שניהלו את חייהם על פי התורה בלבד תוך התנגדות נחרצת ליהדות שהתבססה על ההלכה פירשו את הפסוק: “לא תבעירו אש בכל מושבותיכם” כפשוטו. כמוהם כמו השמרנים שהאמינו שאש דולקת בשבת אסורה כליל, גם אם הודלקה לפני כניסת השבת. באו הגאונים ופסקו כי לא היא: מותר להדליק אש בערב שבת ובלבד שהיא תמשיך לדלוק כל השבת.
כשאנחנו אומרים היום “נר”, אנחנו מתכוונים למוט שעווה או חלב שיש בו פתיל דולק. בדרך כלל חייו של נר כזה קצרים למדי והוא כבה תוך כשעתיים בערך. על מה מדברים הגאונים והרמב”ם כשהם מציינים את העובדה שהנר אמור לדלוק כל השבת? ובכן, החכמים לא התכוונו לנרות כפי שאנחנו מכירים אותם היום. הנרות שמוזכרים כבר בתורה וככל הידוע היו בשימוש כבר במצרים העתיקה היו למעשה מנורות שמן שהכילו פתיל ספוג שזמן הבערה שלו היה ארוך בהרבה מהנרות המודרניים. ברור שהעיסוק במנורות השמן הללו היה יותר מסובך מהדלקת נר מודרני. היה צורך למלא את המנורה בשמן, לשים בשמן את הפתיל ולהמתין שהוא יספוג את השמן שבתוכו הוא נמצא, לפני שניתן היה להדליקו. לא ברור גם איך נהגו להדליק אש ויש להניח שבתוך כל בית בערה אש בכל רגע נתון כדי שניתן יהיה להבעיר באמצעותה מנורות או מדורה, או כל אש אחרת שהייתה נחוצה למשק הבית, אם לחימום, אם לבישול ואם למאור. אם אמנם ההשערה הזאת נכונה, הרי שנר השבת היה אמור להיות נר טקסי שהשתמשו בו אך ורק לצורך ההדלקה בערב שבת, שכן בכל בית הייתה אש שבערה כפי שאנו אומרים היום 24\7.
עד כאן לא קיבלנו בעצם תשובה ברורה מה הייתה הסיבה להדלקת נר השבת. אחד ההסברים אומר בפשטות: הנר שימש למאור בעת סעודת השבת, (על “סעודת השבת” עוד נדבר בנפרד). איך אמרנו? במקום בו יש שני יהודים יש שלש דעות… ולמעשה המחלוקת באשר לסיבה שבגללה החליטו מי שהחליטו על הדלקת נר השבת אם פשוט למאור או כדי להבדל מהקראות לא נגמרה עד היום. הדעה שעומדת כנגד מחזיקי הדעה העוסקת בקראים הינה פשוטה עד פשטנית: הנר שימש בעצם למאור סעודת השבת. הוויכוח בין החכמים אבל לא נגמר כאן והפלוגתא אם חובת הדלקת הנר הינה מצווה שמכוונת לתת כבוד לשבת, או שהיא אמורה להוות חלק מעונג השבת, לא נפתרה עד היום ולכן יש דעה שלישית שטוענת שזה גלל שתי הסיבות גם יחד. כדי שתבינו למה אני מתכוון אביא לכם את דעתו של הגר”א שחי במאה ה 18 לדעתו כל ההכנות לפני השבת מכוונות לכבוד השבת, ואילו במהלך השבת מתקיים עונג שבת, ולכן הנר משמש לשניהם.
ה”שולחן ערוך”, קובץ ההלכות שלפיו למעשה מתנהלת הדת היהודית העכשווית, שנכתב בצפת על ידי הרב יוסף קארו במאה ה16 לספירה אומר: “בנר הדולק ליד השולחן מתקיימת מצוות כבוד השבת, ואליו מצטרפים הנרות הדולקים המאירים את שאר הבית והמקיימים את מצוות עונג השבת”.
אתם רואים? זה לא פשוט בכלל! בזמנים ההם הנרות היו אמצעי התאורה היחיד של הבית. איסור הדלקת האש בשבת גרם לכך שכל הנרות בבית הודלקו לפני השבת ולפיכך היה הבית מואר ושמח, מה שאפשר את אותה תחושה המכונה “עונג שבת”. יש להניח שהשמן ששימש לתאורה לא היה זול במיוחד ולפיכך במהלך השבוע היו הבתים שרויים בחשיכה יחסית. בשבת אבל הוגברה התאורה מה שגרם לתחושה טובה ונעימה שכידוע לאור יש השפעה טובה על הנפש.
חשוב לציין שעל פי השולחן ערוך, אי אפשר להשתמש בנר דולק למטרת שימוש כנר של שבת. יש לכבותו ולהדליקו מחדש כדי שהוא יוכל למלא את תפקידו כנר של שבת. תסלחו לי, אבל אישית נראה לי שכל האנרגיה שהושקעה ומושקעת גם היום בסוגיות מסוג זה הינה אנרגיה מיותרת ומבוזבזת. עוד הרבה אנרגיה התבזבזה בוויכוח לכמה נשים מותר לברך את הברכה אם הן מדליקות נרות ביחד, האם לכל אחת מותר לברך או רק שרק למדליקה הראשונה מותר? לא להאמין שגם בימינו אנשים טובים מעסיקים את עצמם בשאלה הנ”ל. עוד “קלוץ קאשה” מהסוג הזה עוסקת בשאלה העקרונית והחשובה: “האם יש חובה לחרוך את הפתיל לפני ההדלקה כדי שהוא יבער היטב, או שיש להניח לו לספוג את השמן ואז להדליק אותו כשהוא בבתוליו. יש טענות לכאן ולכאן אבל אין כל הוראה מחייבת.
רגע, עוד לא סיימנו. כמה נרות שבת צריך להדליק ומי צריך להדליק אותם? על פי המקובל בימינו עקרת הבית הינה זאת שמדליקה ומברכת על נרות השבת. ברוב הבתים היהודיים זאת כמעט הדברה ה 11 בעשרת הדברות. אבל עיון בשולחן הערוך מספק לנו הפתעה: אין הגבלה על מספר נרות השבת, וכל אחד מבני הבית רשאי להדליק כמה נרות שהוא רוצה. בבתים רבים מדליקים נרות כמספר האנשים הנוכחים בטקס ההדלקה או כמספר בני הבית, גם אם ברגע ההדלקה הם אינם נמצאים בבית.
הרב עובדיה יוסף פסק שאם לא ניתן להשיג נרות לשבת, מותר להדליק נרות חשמל ובלבד שתאמר הברכה עליהן.
עוד סוגייה חשובה על הפרק שהפוסקים לא מסכימים עליה עד היום: האם יש לברך לפני ההדלקה או לאחריה? מאחר ואין הסכמה בין הפוסקים על עיתוי אמירת הברכה, יעשו כל המדליקים כרצונם ובלבד שהנרות יודלקו לפני כניסת השבת. אם תשאלו למה בכלל נשאלת שאלת עיתוי הברכה לפני או אחרי? כידוע הדרך היחידה להדליק את הנר או המנורה הינם באמצעות קיסם דולק או גפרור. את הקיסם הזה או הגפרור הזה יש לכבות אחרי ההדלקה כמובן והכיבוי נחשב לעבודה (האסורה בשבת כידוע). לפיכך לדעת המקפידים יש להדליק את הנרות, לכבות את הגפרור ורק אז לברך, ובסיום הברכה נכנסת השבת.
שתהיה לכם שבת שלום.
Aug 14, 2017 0
Dec 18, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 01, 2022 0
Dec 18, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 01, 2022 0
יאיר נתניהו הגיש ערעור על חיובו לפצות את עורך “וואלה” לשעבר ברבע מיליון שקל בתביעת הדיבה שהוגשה נגדו: “עלול לקרוס כלכלית”
אורן פרסיקו 24.08.2021 4
ראש הממשלה בנימין נתניהו עם בנו יאיר, למחרת ניצחון הליכוד בבחירות 2015 (צילום: יונתן זינדל)
יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה לשעבר, הגיש בקשת רשות ערעור על ההחלטה לחייבו לפצות ב-250 אלף שקלים את עורך “וואלה” לשעבר אבי אלקלעי בגין הוצאת דיבה. בונות הפייסבוק והטוויטר שלו.
ביהמ”ש דחה את בקשתו של יאיר נתניהו לעיכוב תשלום רבע מיליון שקל לעורך “וואלה” לשעבר אבי אלקלעי • “לא הביא ולו בדל ראייה” לכך שהתשלום יגרום ל”קריסה כלכלית” • נתניהו חויב בתשלום נוסף
שוקי טאוסיג 03.09.2021
יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה, עם עורך-הדין של המשפחה, יוסי כהן (צילום: פלאש 90)
בית משפט המחוזי דחה את בקשתו של יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה לשעבר, לעכב תשלום פיצוי של רבע מיליון שקל לעורך “וואלה” לשעבר אבי אלקלעי. בית משפט השלום חייב את נתניהו לשלם את מלוא סכום התביעה של אלקלעי נגדו, לאחר שנתניהו לא הגיש כתב הגנה. גם בקשתו של נתניהו לבטל את פסק הדין ולאפשר לו להגיש כתב הגנה – נדחתה והוא חויב בתשלום הוצאות בסך כ-30 אלף שקל (עוד לפני כן איפשר בית המשפט לנתניהו הבן להגיש כתב הגנה בכפוף לתשלום הוצאות של 5,000 שקל, אך הוא סירב).
הסגנון המשתלח של יאיר נתניהו מגיע שוב ושוב לאולמות בית המשפט • נתניהו עצמו – לא תמיד • עם פתק מרופא המשפחה, או סתם כי שכח • כשהוא כן בא, צפו למופע אימים • כעת, אחרי שנדרש לשלם פיצויים בגובה מאות אלפי שקלים, הוא מגייס כסף מהציבור לטובת “עזרה משפטית לאנשי ימין” • אם הכספים יגיעו בסוף לכיסו, הדבר עלול לסבך את אביו בפלילים
שוקי טאוסיג ואורן פרסיקו 07.12.2022 2
קיץ 2009. נתניהו נבחר שוב לראשות הממשלה אחרי עשור במדבר האופוזיציוני, אבל יש לו עניינים דחופים לא פחות מניהול המדינה. כשהוא למד על כך שבמוסף היומי של “ידיעות אחרונות” עומדת להתפרסם כתבת מגזין על יאיר נתניהו לקראת גיוסו, ראש הממשלה עוצר ישיבה במוסד, מפנה מהחדר את ראשי מערכת הביטחון ומנהל מערכה לצינזור הכתבה. בהמשך הוא נפגש עם מו”ל “ידיעות אחרונות”, ארנון (נוני) מוזס, ומבקש ממנו לטפל בעניין..
יהודה נוני צייר ואומן דיגיטלי בשלוב קנווס וצבעי שמן. מופיע בסדנאות של סמסונג בישראל ובניורק. נוני הוא המאייר של תכנית הטלויזיה של אברי גלבוע של מדד ישראל בערוץ 13 ומרצה על חיי האמנות של האוניברסיטה של בר אילן
<nuniy5552@gmail.com>;
מי מאתנו לא בטוח שיש לו מה להגיד, רק שבדרך כלל אין לו למי להגיד את מה שיש לו לומר? מי מאתנו לא חושב שרק הוא יודע ומבין מה שהולך פה, ומי נגד מי, ומי אוכל את מי ומי צודק ומי לא. מי מאתנו לא היה לפחות פעם אחת זבוב על הקיר בחדר הסגלגל בבית הלבן, או לפחות בלשכתו של ראש ממשלת ישראל, ויודע בדיוק – אבל בדיוק, מי אמר מה למי מתי ואיפה, ושלא יבלבלו לו את המוח עם עובדות?
מי מאתנו לא נאלץ להתעמת עם חברים, ידידים או בני משפחה, שגם הם היו זבוב על הקיר, והם שמעו בדיוק הפוך ממה שאתם שמעתם, ואתה חושב שהם לא מבינים כלום, והם בטוחים שאתה טפש שלא יודע כלום ולא מבין שום דבר?
לפעמים מגיעים הדברים לכדי מריבות של ממש, עד כדי סיום של מערכות יחסים ארוכות, או קטיעתם של מערכות יחסים עוד בטרם התחילו.
בתרבות הדיבור והוויכוח העכשוויות, נדמה שחלק מאתנו הסיר את כל הכפפות, ואין לו בעייה לשנוא את בעל הדעה האחרת, עד כדי נכונות לאלימות מילולית ואפילו יותר מזה. מילים של הסתה ושנאה משתחררות היום בקלות בלתי נסבלת, ולעומד מן הצד נדמה שהמרחק בין הצדדים אינו ניתן עוד לגישור.
מילון ממשלת השינוי, מ’מצדה פרטית’ ועד ‘קורח ועדתו’
מילון ממשלת השינוי, מ’מצדה פרטית’ ועד ‘קורח ועדתו’
רוביק רוזנטל | 24 ביוני 2022 |
השנה הסוערת של הממשלה, שלוותה במוטציית קורונה עדכנית, בפיגועי בודדים ובקרבות מילוליים מגיעה לסיומה, ויש מילון עשיר למדי. מי באמת טען שהזנות היא המקצוע העתיק ביותר בעולם, מה אומרות אימהות גרמניות לילד שלא רוצה לגמור מהצלחת, והאם באמת אין קשר בין לחם ומלחמה
הממשלה המאתגרת שקמה בעקבות מערכת הבחירות של 2021 מתפזרת, ונכון לשבוע זה המדינה הולכת לסיבוב בחירות חמישי בשלוש שנים. ימיה של הממשלה הולידו מילון ביטויים חדש, לא כולו על טהרת הנימוס הבריטי.
מקנדה ועד האיים הקריביים, גוברים הקולות הקוראים לנטוש את הקשר הסמלי עם הארמון בלונדון, לצד התחשבנות ציבורית עם מורשת הקולוניאליזם ואף קריאות לפיצויים. עם זאת, ברוב המדינות המהלך יהיה מורכב מבחינה חוקתית
מאת הוושינגטון פוסט
אזרחים בריטים חולקים כבוד אחרון למלכה אליזבת, בשבוע שעבר בלונדון. צילום: איי. אף. פי
ראש ממשלת אנטיגואה וברבודה, מדינת איים בים הקריבי, בישר בשבוע שעבר על כוונתו לקיים משאל עם בסוגיית המלוכה, “כנראה” בשלוש השנים הקרובות. האומה הזעירה באיים האנטיליים – פחות מ־100 אלף איש ואישה, שבריר ממספר האנשים הנתונים באופן טקסי למרותו של הכתר הבריטי – מתכוונת ככל הנראה להפוך לרפובליקה בהקדם. הנסיך אדוארד – בנה הצעיר של אליזבת השנייה, מלכת הממלכה המאוחדת – שמע על כך כבר באפריל, בביקורו באנטיגואה וברבודה. “זה אינו מעשה עוין”, אמר ראש ממשלת אנטיגואה וברבודה גסטון בראון בריאיון טלוויזיוני, אלא “צעד אחרון להשלמת העצמאות”.
עימותים הסתיימו “הודות למעורבות בינלאומית”, מסרה מועצת הביטחון של ארמניה, לאחר ניסיונות כושלים של רוסיה לתווך להפסקת אש
אזרבייג’ן דיווחה בשבוע שעבר ש־71 מחייליה נהרגו בעימותי גבול עם ארמניה ביומיים הקודמים, בקרבות הקשים ביותר שהתחוללו בין שתי המדינות מאז 2020. בארמניה דווח שהפסקת האש שהוכרזה בבוקר נשמרת עדיין לאורך הגבול. ההסלמה באה בזמן שדעתה של רוסיה – בעלת בריתה הקרובה ביותר של ארמניה – מוסחת בשל מלחמתה בת שבעת החודשים באוקראינה.
בממשל האוקראיני גאים בהישגי הצבא, ששחרר שטחים נרחבים מידי הרוסים גם בזכות תרגיל הטעיה, ומבהירים לאלה השוקלים לנסוע מישראל לאומן: זה על אחריותכם
“השבוע הייתי באזורים ששוחררו מהרוסים בחרקיב שבמזרח אוקראינה, וראיתי אנשים שמחים”, סיפר לי סרגיי לשנקו, יועצו של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. “יש המון גשרים הרוסים, אתה לא יכול לעבור מעיר לעיר וצריך לעשות עיקופים, יש בעיות עם קליטת הטלפון והאינטרנט ואזורים בלי חשמל. המצב לא טוב, צריך להודות. אבל לאט לאט החיים חוזרים לשגרה, ולמרות הקשיים אנשים אומרים לנו שהם שמחים”.
הגוש בן ארבע המפלגות זכה ב־176 מושבים, ש־73 מהם בידי מפלגת הימין הרדיקלית, “השוודים הדמוקרטים”. בכך רשם רוב זעום על השמאל, שזכה ב־173 מושבים
מנהיג השמרנים וראש הממשלה המיועד של שוודיה, אולף קריסטנסון. צילום: AFP
מנהיג השמרנים בשוודיה אולף קריסטרסון פתח אתמול במלאכת הרכבת הממשלה החדשה, לאחר שגוש מפלגות הימין במדינה זכה בניצחון דחוק בבחירות הכלליות. “עכשיו אני מתחיל במשימת הקמתה של ממשלה חדשה וחזקה”, אמר קריסטרסון בשבוע שעבר, עם פרסום התוצאות הסופיות. “נחזיר את הסדר בשוודיה על כנו”.