Aug 12, 2021 מנהל Featured, דיעות 0
אמר הפילוסוף היהודי המהולל שפינוזה שתמונתו מוצגת למטה: “…משעת חלוקת הארץ לשבטים נתחייב שהשבטים יותר משנחשבו חבר אזרחים נחשבו בעלי ברית”.
אם נקבל את סיפורי התנ”ך כהיסטוריה, הרי שאין כמוהם לבסס את העובדה שמעולם לא היה למעשה עם שניתן לקרוא לו “עם יהודי ישראלי”. מה שהיה זה קונפדרציה רופפת של שבטים שלרוב חיו בנפרד וללא שלטון מרכזי, שבהתאם לנסיבות משתנות, יותר מששתפו פעולה ביניהם, היו עסוקים רוב הזמן במריבות ומלחמות שהיו מלוות במרחץ דמים.
האשם הגדול בעובדה הזאת הינו לא פחות ולא יותר ממשה, שארגן את כל המסע במדבר כשהוא מקפיד לשמור על המסגרת השבטית הטריטוריאלית אפילו בעת החניות במסע הנדודים, כפי שמתארת לנו התורה בספר במדבר, פרק א נ”ב: “וחנו בני ישראל איש על – מחנהו ואיש על דגלו לצבאותם:”.
“הארץ המובטחת”, על פי התורה כללה את ארץ כנען. אחרי כיבוש הארץ חילק יהושע את הנחלות לשבטים, כאשר ראובן גד וחצי משבט מנשה העדיפו להתנחל בצדו המזרחי של הירדן בין הכינרת לים המלח ועד הערבה, ולא להיות חלק מהקהילה שהתקבצה לה בין הירדן והים התיכון. יהושע הסכים לבחירתם רק בתנאי שהם התחייבו להצטרף לצבא יתר שבטי ישראל במלחמותיהם נגד אויבים מבחוץ. לבחירה הזאת יהיו השלכות בעתיד, והיא במידה רבה אחראית על הריחוק שהלך וגבר עם השנים בין השבטים המזרחיים למערביים. יש לציין ששבט ראובן שילם מסים לדוד ושלמה, אבל אין עדויות שגם גד וחצי המנשה שהתבסס מזרחית לירדן, התכנסו תחת כנפי ממלכת דוד ושלמה.
כידוע, כינוס השבטים על ידי דוד תחת כנפי ממלכה אחת, התפרק מיד אחרי שבנו של שלמה – רחבעם, התיישב על כס אביו אחרי מות שלמה. אחרי שסירב להקל את נטל המיסים והעבודה על שבטי ישראל ואמר להם: “אבי יסר אתכם בשוטים ואני אייסר אתכם בעקרבים”, הכריזו מנהיגי שבטי ישראל על התנתקות מהממלכה. הם יצאו בקריאה: “איש לאהליך ישראל”, והכתירו לעצמם מלך משלהם – ירבעם. יחד עם זאת התנתקו עשרת השבטים גם מההנהגה הדתית והקימו לעצמם מספר מקדשים שבהם כיהנו כהנים משלהם.
לקח כמה דורות של עויינות, שנאה, מלחמת אחים ושפיכות דמים בין שתי הממלכות, עד שאחאב מלך ישראל ויהוא מלך יהודה הגיעו למצב של שביתת נשק ושיתוף פעולה. אבל היה זה שיתוף פעולה בין שתי ממלכות עצמאיות עם מערכות שלטון נפרדות ודגלים נפרדים. יהודה וישראל לא היו עם אחד תחת שום הגדרה.
ה”שלום” החלקי הזה נמשך כמה דורות, אבל המנהיגים הדתיים – שנקראו אז “נביאים”, באוכלוסיות שני הצדדים שמרו על גחלת השנאה וזאת התפרצה בכל עוזה בעת שיהוא תפס את השלטון בממלכת ישראל במהפכה ובמרד עקובים מדם, ולמעשה התחיל את תהליך התפוררות של הממלכה, שנמשך עד התפוררותה המוחלטת עם כיבוש שטחיה על ידי האשורים בימיו. הכוח הצבאי של שבט יהודה עמד מנגד וצפה באדישות חסרת חמלה בשיירת בני עשרת השבטים המובלים לגלות שממנה הם כבר לא חזרו לעולם. חלק קטן מתושבי ממלכת ישראל שהצליחו לשרוד במקומותיהם, נאלצו להסתפח לשבט יהודה או להתבולל בקרב העמים בסביבה, ולמעשה לא נשאר לעשרת השבטים האלה כל זכר.
בהמשך הצליחה המנהיגות הדתית – על ידי הנביאים, ומאוחר יותר הרבנים שהשפעתם על ההתנהלות הפוליטית של מלכי יהודה הייתה מכרעת, להביא את ממלכת יהודה אל פח הזבל של ההיסטוריה ולמחוק כליל את שבט יהודה כקבוצה אתנית שמתהדרת בתואר “עם”. מה שנותר אלה הם קבוצות של בני אדם שמקיימים את הדת היהודית ההלכתית, והחיות בקרב אומות העולם כשרובן מזדהות עם העמים שבקרבם הן חיות, ועל פי מצוות רבניהם המתינו בסבלנות לבוא המשיח והסתפקו באמירת “לשנה הבאה בירושלים”. “אני גרמני בן דת משה”, לא הייתה רק הצהרת היהודים הגרמנים, כך תפסו את עצמם כל הקבוצות היהודיות בעולם. המשפט: “בשנה הבאה בירושלים”, לא היה יותר ממס שפתיים שנאמר באופן שגרתי, אבל בודדים מאוד מקרב היהודים ממשו את ההבטחה הזאת. כשמגורשי ספרד נאלצו לעזוב את ארצם – מולדתם, הם בחרו לעבור למדינות אירופה ששוכנות לחופי האוקיאנוס האטלנטי. רק 400 בתי אב בחרו לחזור לירושלים והקימו שם את הקהילה שנודעה ברוב הימים כ: “ס”ט”, ראשי תיבות של : ספרדים טהורים”. הקהילה הזאת לא ראתה ביהודים הירושלמים שקדמו להם כראויים, והיא נמנעה מלהתחתן בהם ומלקשור עמם קשרים דתיים, חברתיים או מסחריים, ובוודאי שלא הכירה בכשרות השחיטה שלהם. למעשה הס”טתים החרימו את כל היהודים שאינם שייכים לקהילתם.
האם בכלל עוד ניתן לדבר על שבט יהודה, וכמה ספיחים מהשבטים לוי ובנימין כעל “העם היהודי”? התשובה על כך אינה פשוטה והיא נוטה יותר ל”לא” מאשר ל”כן”, ועל כך עוד נדבר בעתיד.
כל הנאמר לעי”ל אינו נוגע למדינת ישראל, שבה הולך ונוצר עם ישראלי חדש המורכב מקבוצות של יהודים שהתקבצו מכל רחבי העולם ושרובו מזדהה עם היהדות בעיקר מהבחינה התרבותית. לא עוד שבטים נפרדים, אלא קבוצה אחת ששואפת להומוגניות. הקבוצה היהודית שמצליחה לתקוע מקל בגלגלי ההומוגניות ההולכת ומתהווה בקרב הישראלים החדשים הינה הקבוצה הדתית – חסידית – חרדית, שלוקחת לעצמה בלעדיות על היהדות כפי שהיא מבינה אותה ומנסה לכפות אותה על הישראלים. נקווה שהישראלים האלה ינערו מעליהם את הקבוצה הזאת, שלמעשה הביאה לכל האסונות שירדו על היהודים במהלך ההיסטוריה בגלל הקיצוניות והבדלנות שהן אבן הפינה של אמונתן, הלוואי ובאחרית הימים – העם הצעיר הזה ישכיל להרחיק מעליו כל השפעה דתית – אמונית, להתבסס על השכלה ורציונליות, תוך שאיפה כנה לחיות בשלום עם אוכלוסייתה הלא יהודית ועם השכנים הפלסטינאים. רק אם המשאלה הזאת תתגשם, יוכל העם הישראלי החדש לפרוח ולשגשג לאורך זמן, ונאמר אמן.
Aug 14, 2017 0
Dec 18, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 01, 2022 0
Dec 18, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 01, 2022 0
יאיר נתניהו הגיש ערעור על חיובו לפצות את עורך “וואלה” לשעבר ברבע מיליון שקל בתביעת הדיבה שהוגשה נגדו: “עלול לקרוס כלכלית”
אורן פרסיקו 24.08.2021 4
ראש הממשלה בנימין נתניהו עם בנו יאיר, למחרת ניצחון הליכוד בבחירות 2015 (צילום: יונתן זינדל)
יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה לשעבר, הגיש בקשת רשות ערעור על ההחלטה לחייבו לפצות ב-250 אלף שקלים את עורך “וואלה” לשעבר אבי אלקלעי בגין הוצאת דיבה. בונות הפייסבוק והטוויטר שלו.
ביהמ”ש דחה את בקשתו של יאיר נתניהו לעיכוב תשלום רבע מיליון שקל לעורך “וואלה” לשעבר אבי אלקלעי • “לא הביא ולו בדל ראייה” לכך שהתשלום יגרום ל”קריסה כלכלית” • נתניהו חויב בתשלום נוסף
שוקי טאוסיג 03.09.2021
יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה, עם עורך-הדין של המשפחה, יוסי כהן (צילום: פלאש 90)
בית משפט המחוזי דחה את בקשתו של יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה לשעבר, לעכב תשלום פיצוי של רבע מיליון שקל לעורך “וואלה” לשעבר אבי אלקלעי. בית משפט השלום חייב את נתניהו לשלם את מלוא סכום התביעה של אלקלעי נגדו, לאחר שנתניהו לא הגיש כתב הגנה. גם בקשתו של נתניהו לבטל את פסק הדין ולאפשר לו להגיש כתב הגנה – נדחתה והוא חויב בתשלום הוצאות בסך כ-30 אלף שקל (עוד לפני כן איפשר בית המשפט לנתניהו הבן להגיש כתב הגנה בכפוף לתשלום הוצאות של 5,000 שקל, אך הוא סירב).
הסגנון המשתלח של יאיר נתניהו מגיע שוב ושוב לאולמות בית המשפט • נתניהו עצמו – לא תמיד • עם פתק מרופא המשפחה, או סתם כי שכח • כשהוא כן בא, צפו למופע אימים • כעת, אחרי שנדרש לשלם פיצויים בגובה מאות אלפי שקלים, הוא מגייס כסף מהציבור לטובת “עזרה משפטית לאנשי ימין” • אם הכספים יגיעו בסוף לכיסו, הדבר עלול לסבך את אביו בפלילים
שוקי טאוסיג ואורן פרסיקו 07.12.2022 2
קיץ 2009. נתניהו נבחר שוב לראשות הממשלה אחרי עשור במדבר האופוזיציוני, אבל יש לו עניינים דחופים לא פחות מניהול המדינה. כשהוא למד על כך שבמוסף היומי של “ידיעות אחרונות” עומדת להתפרסם כתבת מגזין על יאיר נתניהו לקראת גיוסו, ראש הממשלה עוצר ישיבה במוסד, מפנה מהחדר את ראשי מערכת הביטחון ומנהל מערכה לצינזור הכתבה. בהמשך הוא נפגש עם מו”ל “ידיעות אחרונות”, ארנון (נוני) מוזס, ומבקש ממנו לטפל בעניין..
יהודה נוני צייר ואומן דיגיטלי בשלוב קנווס וצבעי שמן. מופיע בסדנאות של סמסונג בישראל ובניורק. נוני הוא המאייר של תכנית הטלויזיה של אברי גלבוע של מדד ישראל בערוץ 13 ומרצה על חיי האמנות של האוניברסיטה של בר אילן
<nuniy5552@gmail.com>;
מי מאתנו לא בטוח שיש לו מה להגיד, רק שבדרך כלל אין לו למי להגיד את מה שיש לו לומר? מי מאתנו לא חושב שרק הוא יודע ומבין מה שהולך פה, ומי נגד מי, ומי אוכל את מי ומי צודק ומי לא. מי מאתנו לא היה לפחות פעם אחת זבוב על הקיר בחדר הסגלגל בבית הלבן, או לפחות בלשכתו של ראש ממשלת ישראל, ויודע בדיוק – אבל בדיוק, מי אמר מה למי מתי ואיפה, ושלא יבלבלו לו את המוח עם עובדות?
מי מאתנו לא נאלץ להתעמת עם חברים, ידידים או בני משפחה, שגם הם היו זבוב על הקיר, והם שמעו בדיוק הפוך ממה שאתם שמעתם, ואתה חושב שהם לא מבינים כלום, והם בטוחים שאתה טפש שלא יודע כלום ולא מבין שום דבר?
לפעמים מגיעים הדברים לכדי מריבות של ממש, עד כדי סיום של מערכות יחסים ארוכות, או קטיעתם של מערכות יחסים עוד בטרם התחילו.
בתרבות הדיבור והוויכוח העכשוויות, נדמה שחלק מאתנו הסיר את כל הכפפות, ואין לו בעייה לשנוא את בעל הדעה האחרת, עד כדי נכונות לאלימות מילולית ואפילו יותר מזה. מילים של הסתה ושנאה משתחררות היום בקלות בלתי נסבלת, ולעומד מן הצד נדמה שהמרחק בין הצדדים אינו ניתן עוד לגישור.
מילון ממשלת השינוי, מ’מצדה פרטית’ ועד ‘קורח ועדתו’
מילון ממשלת השינוי, מ’מצדה פרטית’ ועד ‘קורח ועדתו’
רוביק רוזנטל | 24 ביוני 2022 |
השנה הסוערת של הממשלה, שלוותה במוטציית קורונה עדכנית, בפיגועי בודדים ובקרבות מילוליים מגיעה לסיומה, ויש מילון עשיר למדי. מי באמת טען שהזנות היא המקצוע העתיק ביותר בעולם, מה אומרות אימהות גרמניות לילד שלא רוצה לגמור מהצלחת, והאם באמת אין קשר בין לחם ומלחמה
הממשלה המאתגרת שקמה בעקבות מערכת הבחירות של 2021 מתפזרת, ונכון לשבוע זה המדינה הולכת לסיבוב בחירות חמישי בשלוש שנים. ימיה של הממשלה הולידו מילון ביטויים חדש, לא כולו על טהרת הנימוס הבריטי.
מקנדה ועד האיים הקריביים, גוברים הקולות הקוראים לנטוש את הקשר הסמלי עם הארמון בלונדון, לצד התחשבנות ציבורית עם מורשת הקולוניאליזם ואף קריאות לפיצויים. עם זאת, ברוב המדינות המהלך יהיה מורכב מבחינה חוקתית
מאת הוושינגטון פוסט
אזרחים בריטים חולקים כבוד אחרון למלכה אליזבת, בשבוע שעבר בלונדון. צילום: איי. אף. פי
ראש ממשלת אנטיגואה וברבודה, מדינת איים בים הקריבי, בישר בשבוע שעבר על כוונתו לקיים משאל עם בסוגיית המלוכה, “כנראה” בשלוש השנים הקרובות. האומה הזעירה באיים האנטיליים – פחות מ־100 אלף איש ואישה, שבריר ממספר האנשים הנתונים באופן טקסי למרותו של הכתר הבריטי – מתכוונת ככל הנראה להפוך לרפובליקה בהקדם. הנסיך אדוארד – בנה הצעיר של אליזבת השנייה, מלכת הממלכה המאוחדת – שמע על כך כבר באפריל, בביקורו באנטיגואה וברבודה. “זה אינו מעשה עוין”, אמר ראש ממשלת אנטיגואה וברבודה גסטון בראון בריאיון טלוויזיוני, אלא “צעד אחרון להשלמת העצמאות”.
עימותים הסתיימו “הודות למעורבות בינלאומית”, מסרה מועצת הביטחון של ארמניה, לאחר ניסיונות כושלים של רוסיה לתווך להפסקת אש
אזרבייג’ן דיווחה בשבוע שעבר ש־71 מחייליה נהרגו בעימותי גבול עם ארמניה ביומיים הקודמים, בקרבות הקשים ביותר שהתחוללו בין שתי המדינות מאז 2020. בארמניה דווח שהפסקת האש שהוכרזה בבוקר נשמרת עדיין לאורך הגבול. ההסלמה באה בזמן שדעתה של רוסיה – בעלת בריתה הקרובה ביותר של ארמניה – מוסחת בשל מלחמתה בת שבעת החודשים באוקראינה.
בממשל האוקראיני גאים בהישגי הצבא, ששחרר שטחים נרחבים מידי הרוסים גם בזכות תרגיל הטעיה, ומבהירים לאלה השוקלים לנסוע מישראל לאומן: זה על אחריותכם
“השבוע הייתי באזורים ששוחררו מהרוסים בחרקיב שבמזרח אוקראינה, וראיתי אנשים שמחים”, סיפר לי סרגיי לשנקו, יועצו של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. “יש המון גשרים הרוסים, אתה לא יכול לעבור מעיר לעיר וצריך לעשות עיקופים, יש בעיות עם קליטת הטלפון והאינטרנט ואזורים בלי חשמל. המצב לא טוב, צריך להודות. אבל לאט לאט החיים חוזרים לשגרה, ולמרות הקשיים אנשים אומרים לנו שהם שמחים”.
הגוש בן ארבע המפלגות זכה ב־176 מושבים, ש־73 מהם בידי מפלגת הימין הרדיקלית, “השוודים הדמוקרטים”. בכך רשם רוב זעום על השמאל, שזכה ב־173 מושבים
מנהיג השמרנים וראש הממשלה המיועד של שוודיה, אולף קריסטנסון. צילום: AFP
מנהיג השמרנים בשוודיה אולף קריסטרסון פתח אתמול במלאכת הרכבת הממשלה החדשה, לאחר שגוש מפלגות הימין במדינה זכה בניצחון דחוק בבחירות הכלליות. “עכשיו אני מתחיל במשימת הקמתה של ממשלה חדשה וחזקה”, אמר קריסטרסון בשבוע שעבר, עם פרסום התוצאות הסופיות. “נחזיר את הסדר בשוודיה על כנו”.