Dec 06, 2021 מנהל Featured, דיעות 0
רוביק רוזנטל | 13 בפברואר 2015 |
איך הפכו הפראיירים לשחקן מרכזי בפוליטיקה הישראלית, מהיכן הגיע אלינו הצ’וקומוקו, מיהו הקדוש ברוך הוא ומהן אותיות בלומף
צעירי המחנה הציוני יצאו ב”קמפיין הפראייר”, בסיסמה “פראייר מי שמצביע נתניהו”. “פראייר” כבר תפסה מקום כבוד כאחת ממילות המפתח של הסיפור הישראלי. למילה הזו סיפור לשוני מרתק, ולהלן התקציר:
הסיפור המלא על הפראייר העברי בפינת עיון, “מסע רועה הזונות מגרמניה לארץ הקודש”.
והערה ליוצרי הקמפיין, לקחתם מהיידיש את הפראייר, אבל אין זה אומר שצריך להתעלל בשפה הערבית. שמו של הטיל המוביל של ימי צוק איתן הוא קסאם, ולא קאסם. הוא נקרא על שמו של מי שנחשב אבי ההתנגדות הפלסטינית, עז א-דין אלקסאם, שנהרג בידי הבריטים בשנת 1935, ועל שמו נקראת הזרוע הצבאית של החמאס. אלקסאם פירושה מחיצה או שבירה. קאסם הוא שם משפחה ערבי נפוץ, כגון שמו של המשורר סמיח אל-קאסם, או של ראש ממשלת עיראק לאחר ההפיכה הצבאית ב-1958, עבד אל קרים אלקאסם.
אביבית משמרי כותבת: “בני הקטן חיפש הערב מילים גסות במילון הסלנג המקיף של רוביק רוזנטל, ולשמחתו מצא אותן. איפשהו צצה פתאום המילה צ’וקומוקו, ולידה כתוב “לא נמצא מקור”. באמת? ואני שמעתי פעם ממישהו, שבשנות השישים המאוחרות ישראלים החלו לבצע עבודות בדרום אמריקה עם גנרל דרום אמריקני כלשהו, שהיה לו שם ארוך ומלא צ’, ושום דבר לא היה עושה כמו שצריך. המילה היא שיבוש מבודח של שמו. אולי מישהו יכול לתמוך בגרסתי?”
אז מהיכן הגיעה צ’וקומוקו? הגירסה על הגנרל הדרום אמריקני חביבה אך אינה אלא אגדה אורבאנית. כל העקבות מוליכים אל הלדינו, ונראה שיש כאן חיבור של שתי מילות גנאי בלדינו. צ’וּקָה היא מילת סלנג בלדינו שפירושה, על פי מילון הלדינו של אבנר חפץ, “איבר הזכרות, או ‘פיפי’ בלשון התינוקות”. מוֹקוֹ פירושה נזלת, ריר האף, ומכאן ביטויי גנאי כמו ‘דָאינדָה קָיֶיה לָה מוֹקוֹ”: הוא עדיין ילד זב חוטם, וכן “קֶידָאר קוֹן לוֹס מוֹקוֹס אֶנְקוֹלְגָאנְדוֹ” להיות בבושת פנים. צ’וּקוּמוקוּ הוא אם כן, בלשון עדינה ובשינויים פונטיים קלים, שמוק זב חוטם. האם הצירוף הזה התקיים גם בין דוברי הלדינו? נשמח אם מי מהם יאיר לנו בעניין. במילון הסלנג של משה יהלום המילה מופיעה בארבעה חולמים: צ’וֹקוֹמוֹקוֹ, ראיה נוספת למקור בלדינו. צ’וקו הוא גם השם שהוצמד לכובע של מעיל הדובון, כינוי שלא ניתן לו עד כה הסבר מניח את הדעת.
מן המילה צ’וקומוקו נגזר שורש מרובע, ומכאן שם התואר מצ’וקמק, שם העצם צ’יקמוק, והפועל לצ’קמק. ירון לונדון מצטט בספרו “לו הייתי פיראט” את רפי גינת, שטען שכאשר חקר את בעלי הבאסטות בשוק המסתירים את התותים הרקובים תחת לשכבה של מוצקים, המציא לצורך התיאור את המילה ‘מצ’וקמקים’, שהתנחלה מאז בשפה. אז זהו, שממש לא. המילה מצ’וקמק והפועל מופיעים כבר במילון בן יהודה בן אמוץ שיצא בשנת 1982, זמן רב לפני שגינת הסתובב בשווקים וגילה שחיתויות. הופעה ראשונה שלה מוקדמת עוד יותר, בכתבה של אורי מילשטיין מדצמבר 1973, שהסתובב בסיני לאחר מלחמת יום הכיפורים. הוא מצטט קצין הגוער בנהג “לאן אתה נוסע, מצ’וקמק שכמותך”.
במילון גולני של יצחק לץ שהופיע בעיתון במחנה בשנת 1976 מופיע הערך מצ’וקמק והגדרתו “מדולדל. מחורבן. אחד שלא מאורגן. טירון שרץ עם החגור, וזה נצמד לו לצוואר”. בשיר הסלנג של קובי לוריא, גם הוא משנות השמונים, מופיעה השורה “צ’וקו זה צ’יקמוק ובלגן בלי שיטה, כשבאוהל אתה לא מוצא אפילו ת’מיטה.” במחקרי על הסלנג הצבאי עולה כי השימוש בשורש צ’קמק נפוץ ביותר בשפת החיילים. יש חיילים מצ’וקמקים, פלוגה מצ’וקמקת, מבצע שהוא צ’יקמוק בסרט “מבצע סבתא” ועוד. שפת הצבא היא איפה החשוד המיידי של יצירות הלשון שהתגלגלו מצ’וקומוקו.
ואם בסלנג צבאי עסקינן, סרטון שני בסדרת סרטוני האנימציה “לשון על לשון” של דודו שליטא, העולים לראשונה באתר הזירה הלשונית. והפעם: צירופי לשון בשפה הצבאית.
גילה וכמן ויהודה שרון מתייחסים לשאלה ששאל ג’קי יונגמן בשבוע שעבר, בדבר הצירוף “הקדוש ברוך הוא”. ג’קי תהה איך ניתן לומר על אלוהים שהוא ‘קדוש’, בשעה שהוא מקור הקדושה. יהודה שרון כותב: “שאלתו של ג’קי זכתה לדיון באוניברסיטה לפני כעשרים שנה. מורי ורבי פרופסור מרדכי עקיבא פרידמן מסכים בהחלט לקביעתו של ג’קי כי האל הוא מקור הקדושה, ולכן הוא אינו יכול להיקרא קדוש. גם בכתבי יד טובים אנחנו מוצאים קוב”ה ולא רק קב”ה. אפילו במהדורת וילנה תמצא שרידים בדמות קוב”ה. למשל, במסכת בבא מציעא נט נכתב “מאי עביד קוב”ה בההיא שעתא”. באשר לארמית, אין לפרופסור פרידמן ספק: קודשא בריך הוא, ולא קדישא. אמור מעתה: הקודש ברוך הוא. גם אחינו דוברי היידיש יוכיחו. אצלם יגידו הקוֹדֵש (או בהונגריה – הקוּדש) בּוֹרְכוּ, ולא הקוֹדוֹש בורכו”.
קופת חולים הכללית נוהגת לעניין את המצפים לנציג שירות או לתשובת האחיות במרפאותיה בהצעות שונות. הקריינית משמיעה את הטקסט, ומיישמת חוק הגייה חדש. נקרא לו לענייננו “אותיות בלומף”, שהחליף באופן לא חוקי בעליל את החוק הוותיק “אותיות בומף”. על פי חוק זה, ו’ החיבור לפני חמישה עיצורים, כולל העיצור ל’, תישמע u ולא ve גם אם הם אינם בשווא נע (במקרה זה כל העיצורים הלא גרוניים דורשים u). וככה זה נשמע:
“רוצים ליהנות משיניים בריאות לכל החיים וּלַחסוך אלפי שקלים?”
ומיד אחר כך:
“כל מה שעליכם לעשות הוא ללחוץ על זימון תורים ללא סיסמה וּלִבחור את הסימון המבוקש”.
חוק בלומף אינו רק נחלת קופת החולים הכללית. הוא נשמע בכל מקום, וגם בפי שדרים ושחקני פרסומות. אלייך, ועדת הדקדוק של האקדמיה ללשון.
חננאל מאק שואל: בעקבות סיפורה של המילה “שבט”, האומנם נולד השרביט מן השבט? אינני מתיימר לדעת אבל ההשערה אינה נראית בעיני. האות ר’ אינה נוהגת להפציע כך מתוך מילים קיימות. תחושתי הבלתי מנומקת היא שמוצא השרביט בפרס ומדי והוא התייהד שם, כמו רבים מעמי הארץ (אסתר ח’, יז).
המילה שבט מקורה באכדית, וההשערה שהיא מקורו של השרביט מקובלת בין האטימולוגים. ד”ר תמר עילם-גינדין מחזקת את ההשערה בהתייחסות למגילת אסתר: “לכל אורך המגילה פזורים מונחי שלטון שהמחבר מניח שאנחנו מכירים. חלקם פרסיים, חלקם ירושה מהאימפריה הקודמת. שרביט הוא אחד המונחים שעברו בירושה. איך אנחנו יודעים את זה? כי זה שורש שמי, והאימפריה הקודמת הייתה שמית. המילה שרביט נגזרת מהמילה “שבט” – ענף. מאין באה ה-ר’ הזאת? ובכן, הפיכת עיצור אחד לשניים, כשאחד מהשניים הוא מעיצורי למנר, נפוצה מאוד בשאילות בין שפות. למשל רמלה הערבית (“חולית”, או “חולון”) שהפכה בספרדית ל-Ramblas, camera הלטינית שפירושה “חדר”, שהפכה באנגלית ובצרפתית ל- chamber או chambre. בתחום יחסי ישראל איראן, אחד מענפי הייצוא החזקים של העברית אם לא ה-, הוא המילה “שבת”, והיא מופיעה בפרסית אמצעית כ’שַׁמְבַּד’, ובפרסית חדשה הפכה ל’שַׁמְבֶּה’. גם בשם הנהר סמבטיון חוזרת אותה תופעה, מאותו מקור”.
Aug 14, 2017 0
Dec 18, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 01, 2022 0
Dec 18, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 01, 2022 0
יאיר נתניהו הגיש ערעור על חיובו לפצות את עורך “וואלה” לשעבר ברבע מיליון שקל בתביעת הדיבה שהוגשה נגדו: “עלול לקרוס כלכלית”
אורן פרסיקו 24.08.2021 4
ראש הממשלה בנימין נתניהו עם בנו יאיר, למחרת ניצחון הליכוד בבחירות 2015 (צילום: יונתן זינדל)
יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה לשעבר, הגיש בקשת רשות ערעור על ההחלטה לחייבו לפצות ב-250 אלף שקלים את עורך “וואלה” לשעבר אבי אלקלעי בגין הוצאת דיבה. בונות הפייסבוק והטוויטר שלו.
ביהמ”ש דחה את בקשתו של יאיר נתניהו לעיכוב תשלום רבע מיליון שקל לעורך “וואלה” לשעבר אבי אלקלעי • “לא הביא ולו בדל ראייה” לכך שהתשלום יגרום ל”קריסה כלכלית” • נתניהו חויב בתשלום נוסף
שוקי טאוסיג 03.09.2021
יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה, עם עורך-הדין של המשפחה, יוסי כהן (צילום: פלאש 90)
בית משפט המחוזי דחה את בקשתו של יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה לשעבר, לעכב תשלום פיצוי של רבע מיליון שקל לעורך “וואלה” לשעבר אבי אלקלעי. בית משפט השלום חייב את נתניהו לשלם את מלוא סכום התביעה של אלקלעי נגדו, לאחר שנתניהו לא הגיש כתב הגנה. גם בקשתו של נתניהו לבטל את פסק הדין ולאפשר לו להגיש כתב הגנה – נדחתה והוא חויב בתשלום הוצאות בסך כ-30 אלף שקל (עוד לפני כן איפשר בית המשפט לנתניהו הבן להגיש כתב הגנה בכפוף לתשלום הוצאות של 5,000 שקל, אך הוא סירב).
הסגנון המשתלח של יאיר נתניהו מגיע שוב ושוב לאולמות בית המשפט • נתניהו עצמו – לא תמיד • עם פתק מרופא המשפחה, או סתם כי שכח • כשהוא כן בא, צפו למופע אימים • כעת, אחרי שנדרש לשלם פיצויים בגובה מאות אלפי שקלים, הוא מגייס כסף מהציבור לטובת “עזרה משפטית לאנשי ימין” • אם הכספים יגיעו בסוף לכיסו, הדבר עלול לסבך את אביו בפלילים
שוקי טאוסיג ואורן פרסיקו 07.12.2022 2
קיץ 2009. נתניהו נבחר שוב לראשות הממשלה אחרי עשור במדבר האופוזיציוני, אבל יש לו עניינים דחופים לא פחות מניהול המדינה. כשהוא למד על כך שבמוסף היומי של “ידיעות אחרונות” עומדת להתפרסם כתבת מגזין על יאיר נתניהו לקראת גיוסו, ראש הממשלה עוצר ישיבה במוסד, מפנה מהחדר את ראשי מערכת הביטחון ומנהל מערכה לצינזור הכתבה. בהמשך הוא נפגש עם מו”ל “ידיעות אחרונות”, ארנון (נוני) מוזס, ומבקש ממנו לטפל בעניין..
יהודה נוני צייר ואומן דיגיטלי בשלוב קנווס וצבעי שמן. מופיע בסדנאות של סמסונג בישראל ובניורק. נוני הוא המאייר של תכנית הטלויזיה של אברי גלבוע של מדד ישראל בערוץ 13 ומרצה על חיי האמנות של האוניברסיטה של בר אילן
<nuniy5552@gmail.com>;
מי מאתנו לא בטוח שיש לו מה להגיד, רק שבדרך כלל אין לו למי להגיד את מה שיש לו לומר? מי מאתנו לא חושב שרק הוא יודע ומבין מה שהולך פה, ומי נגד מי, ומי אוכל את מי ומי צודק ומי לא. מי מאתנו לא היה לפחות פעם אחת זבוב על הקיר בחדר הסגלגל בבית הלבן, או לפחות בלשכתו של ראש ממשלת ישראל, ויודע בדיוק – אבל בדיוק, מי אמר מה למי מתי ואיפה, ושלא יבלבלו לו את המוח עם עובדות?
מי מאתנו לא נאלץ להתעמת עם חברים, ידידים או בני משפחה, שגם הם היו זבוב על הקיר, והם שמעו בדיוק הפוך ממה שאתם שמעתם, ואתה חושב שהם לא מבינים כלום, והם בטוחים שאתה טפש שלא יודע כלום ולא מבין שום דבר?
לפעמים מגיעים הדברים לכדי מריבות של ממש, עד כדי סיום של מערכות יחסים ארוכות, או קטיעתם של מערכות יחסים עוד בטרם התחילו.
בתרבות הדיבור והוויכוח העכשוויות, נדמה שחלק מאתנו הסיר את כל הכפפות, ואין לו בעייה לשנוא את בעל הדעה האחרת, עד כדי נכונות לאלימות מילולית ואפילו יותר מזה. מילים של הסתה ושנאה משתחררות היום בקלות בלתי נסבלת, ולעומד מן הצד נדמה שהמרחק בין הצדדים אינו ניתן עוד לגישור.
מילון ממשלת השינוי, מ’מצדה פרטית’ ועד ‘קורח ועדתו’
מילון ממשלת השינוי, מ’מצדה פרטית’ ועד ‘קורח ועדתו’
רוביק רוזנטל | 24 ביוני 2022 |
השנה הסוערת של הממשלה, שלוותה במוטציית קורונה עדכנית, בפיגועי בודדים ובקרבות מילוליים מגיעה לסיומה, ויש מילון עשיר למדי. מי באמת טען שהזנות היא המקצוע העתיק ביותר בעולם, מה אומרות אימהות גרמניות לילד שלא רוצה לגמור מהצלחת, והאם באמת אין קשר בין לחם ומלחמה
הממשלה המאתגרת שקמה בעקבות מערכת הבחירות של 2021 מתפזרת, ונכון לשבוע זה המדינה הולכת לסיבוב בחירות חמישי בשלוש שנים. ימיה של הממשלה הולידו מילון ביטויים חדש, לא כולו על טהרת הנימוס הבריטי.
מקנדה ועד האיים הקריביים, גוברים הקולות הקוראים לנטוש את הקשר הסמלי עם הארמון בלונדון, לצד התחשבנות ציבורית עם מורשת הקולוניאליזם ואף קריאות לפיצויים. עם זאת, ברוב המדינות המהלך יהיה מורכב מבחינה חוקתית
מאת הוושינגטון פוסט
אזרחים בריטים חולקים כבוד אחרון למלכה אליזבת, בשבוע שעבר בלונדון. צילום: איי. אף. פי
ראש ממשלת אנטיגואה וברבודה, מדינת איים בים הקריבי, בישר בשבוע שעבר על כוונתו לקיים משאל עם בסוגיית המלוכה, “כנראה” בשלוש השנים הקרובות. האומה הזעירה באיים האנטיליים – פחות מ־100 אלף איש ואישה, שבריר ממספר האנשים הנתונים באופן טקסי למרותו של הכתר הבריטי – מתכוונת ככל הנראה להפוך לרפובליקה בהקדם. הנסיך אדוארד – בנה הצעיר של אליזבת השנייה, מלכת הממלכה המאוחדת – שמע על כך כבר באפריל, בביקורו באנטיגואה וברבודה. “זה אינו מעשה עוין”, אמר ראש ממשלת אנטיגואה וברבודה גסטון בראון בריאיון טלוויזיוני, אלא “צעד אחרון להשלמת העצמאות”.
עימותים הסתיימו “הודות למעורבות בינלאומית”, מסרה מועצת הביטחון של ארמניה, לאחר ניסיונות כושלים של רוסיה לתווך להפסקת אש
אזרבייג’ן דיווחה בשבוע שעבר ש־71 מחייליה נהרגו בעימותי גבול עם ארמניה ביומיים הקודמים, בקרבות הקשים ביותר שהתחוללו בין שתי המדינות מאז 2020. בארמניה דווח שהפסקת האש שהוכרזה בבוקר נשמרת עדיין לאורך הגבול. ההסלמה באה בזמן שדעתה של רוסיה – בעלת בריתה הקרובה ביותר של ארמניה – מוסחת בשל מלחמתה בת שבעת החודשים באוקראינה.
בממשל האוקראיני גאים בהישגי הצבא, ששחרר שטחים נרחבים מידי הרוסים גם בזכות תרגיל הטעיה, ומבהירים לאלה השוקלים לנסוע מישראל לאומן: זה על אחריותכם
“השבוע הייתי באזורים ששוחררו מהרוסים בחרקיב שבמזרח אוקראינה, וראיתי אנשים שמחים”, סיפר לי סרגיי לשנקו, יועצו של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. “יש המון גשרים הרוסים, אתה לא יכול לעבור מעיר לעיר וצריך לעשות עיקופים, יש בעיות עם קליטת הטלפון והאינטרנט ואזורים בלי חשמל. המצב לא טוב, צריך להודות. אבל לאט לאט החיים חוזרים לשגרה, ולמרות הקשיים אנשים אומרים לנו שהם שמחים”.
הגוש בן ארבע המפלגות זכה ב־176 מושבים, ש־73 מהם בידי מפלגת הימין הרדיקלית, “השוודים הדמוקרטים”. בכך רשם רוב זעום על השמאל, שזכה ב־173 מושבים
מנהיג השמרנים וראש הממשלה המיועד של שוודיה, אולף קריסטנסון. צילום: AFP
מנהיג השמרנים בשוודיה אולף קריסטרסון פתח אתמול במלאכת הרכבת הממשלה החדשה, לאחר שגוש מפלגות הימין במדינה זכה בניצחון דחוק בבחירות הכלליות. “עכשיו אני מתחיל במשימת הקמתה של ממשלה חדשה וחזקה”, אמר קריסטרסון בשבוע שעבר, עם פרסום התוצאות הסופיות. “נחזיר את הסדר בשוודיה על כנו”.