Jul 27, 2020 מנהל פרשת השבוע 0
ספר דברים מכונה משנה תורה משום שהוא חוזר על חלקים משאר התורה – אך תורת הכהנים נעלמה ממנו
משה רבנו | איור: אפריים משה ליליין, 1908
חומש דברים שאותו אנו מתחילים לקרוא השבת, “משנה-תורה” בפי חז”ל, משך את תשומת לבם של פרשנים וחוקרים כבר מהרגע הראשון. בניגוד לשאר התורה – שבה רוב התוכן נאמר מפי מספר אנונימי, ובו הוא משבץ את דברי ה’, משה והדמויות השונות, רובו המכריע של חומש דברים הוא נאום (או שניים). נאום ארוך ורציף כמעט לגמרי שמושם בפיו של דובר אחד – משה. האמורא הבבלי אביי ביטא זאת בחלוקתו בין הקללות שבנאום משה לבין מקבילותיהן שבחומש ויקרא (בבלי מגילה לא ע”ב):
אמר אביי … הללו בלשון רבים אמורות ומשה מפי הגבורה אמרן, והללו בלשון יחיד אמורות ומשה מפי עצמו אמרן.
במהלך הנאום שמשה “מפי עצמו אמר” משובצת חוקת משנה-התורה (פרקים יב-כו), שהיא בעצמה רובו ועיקרו של הספר. גם הנאומים שהיא מובאת במסגרתם הם בגדר הצדקה לחוק והפצרה לשמירתו. החוקה הזו מיוחדת אף היא משאר קובצי החוק שבתורה, שכן כאשר בודקים את שאר ספרי המקרא מגלים כי בספרות המקרא המוקדמת כל הציטוטים בשם “תורת משה” הם רק מן החוק המשנה-תורתי. רק בספרות המאוחרת, מימי בית שני, אנו מוצאים ציטוטים משאר חלקי התורה. מצב זה העלה את ההשערה כי רק לחוקת ספר-דברים קראו “תורת משה” בשלב המוקדם של ספרות המקרא, לפני החורבן. לא ברור אם בשל חוסר היכרות עם שאר התורה או משום שרק חלק זה נחשב סמכותי ומחייב.
מכל מקום, ייחודיותו של הקובץ הזה עמדה, כאמור, כבר לנגד חכמינו הקדמונים. כשאך החל חקר המקרא המודרני להבחין בין רצפים עלילתיים נפרדים בתורה התקבלה הדעה כי הקובץ, שכונה בעקבות חז”ל והמקראות “משנה-תורה” (או Deutronomy, כשמו המתורגם-יוונית של החומש), הוא קובץ עצמאי הנמצא לפנינו מבלי שהתערבב בקבצים האחרים, ברציפות כמעט מלאה.
הזיהוי המוקדם כי מדובר בקובץ אחד, אחיד למדי, השונה ונפרד משאר חלקי התורה, הביא לענף שלם בחקר המקרא העוסק ביחס בין משנה-תורה לבין חלקי התורה האחרים. נאומו הראשון של משה, שמכסה את כל הפרשה שלנו ומסתיים רק בפרשה הבאה, מאפשר להדגים את היחסים האלה.
הכהנים נשארו בחוץ
בנאום זה משה מתאר את המסע מחורב ועד לעבר הירדן, שם נמצאים ישראל בעת הנאום. הוא מספר על מינוי השופטים, על חטא המרגלים וחטא המעפילים, על הקפת אדום ומואב, מלחמת סיחון ועוג, הנחלת ארצם לראובן וגד ומינוי יהושע לקראת מותו של משה. אירועים אחרים אמנם חסרים בנאום הזה, אבל מוזכרים בהמשך הקובץ – צרעת מרים, מעשה דתן ואבירם וקללת בלעם שהפכה לברכה – כולם נזכרים במהלך הנאומים האחרים ובמסגרת החוקים.
כבר מעיון בתוכן ענייניה של רשימה זו אנו מבחינים בהיעדרם של חלקים רבים המתרחשים בתורה בין מעמד הר-סיני לבין ההגעה אל עבר הירדן – הקמת המשכן והחוקים שניתנים בו (שתופסים את סוף חומש שמות ואת כל חומש ויקרא), אירועי חנוכת המשכן ומסע המחנות, מעשה קרח, קנאת פנחס ומלחמת מדין, פרשת בנות צלפחד ועוד. כולם חסרים מנאומי משה ומהחוקים שהוא שם לפני העם.
והנה, כל האירועים ה”חסרים” שמשנה-תורה אינו מתייחס אליהם כלל, שייכים באופן שיטתי אל הרצף העלילתי המכונה “כהני”; משנה התורה חוזר, אפוא, דווקא על סיפורים לא-כהניים – וכמעט כולם שייכים אל הרצף האלוהיסטי (זה המכונה E), שבמרכזו, כמו ברקע המוצהר של כל נאומי משה – ברית חורב.
גם בחוקים נמצאת הלימה מפתיעה דווקא אל “סֵפֶר הַבְּרִית” (שמות כד, ז), הספר שעליו נכרתה ברית חורב באותו רצף אלוהיסטי, ואשר בו כלולים הדיברות והמשפטים שבאים לאחריהם (שמות כ-כג). פסוקים שלמים מספר הברית מובאים כמעט מילה במילה בחוקת משנה-התורה, מהם חוקים כמו “שָׁלוֹשׁ פְּעָמִים בַּשָּׁנָה יֵרָאֶה כָל זְכוּרְךָ” (דברים טז, טז=שמות כג, יז), או באופן בולט ומופגן בהרבה – פרשות שלמות כמו עשרת הדברות (דברים ה, ו-יז=שמות כ, ב-יג). מן החוקים הכהניים, לעומת זאת, לא נמצא שריד, כפי שהקדים רמב”ן על ספרנו:
הספר הזה ענינו ידוע שהוא משנה תורה, יבאר בו משה רבנו לדור הנכנס בארץ רוב מצות התורה הצריכות לישראל, ולא יזכיר בו דבר בתורת-כהנים.
מבחינת יחסו של משנה-תורה אל שאר התורה, אם כן, מתגלה התעלמות מ”תורת-כהנים”. לעומת זאת מתגלה שימוש רציף, כמעט-בלעדי, בתורה האלוהיסטית, זו שעליה נכרתה הברית בחורב, ובסיפורים שהיא מספרת סביב אירוע הברית הזה. כשלעצמו, אין הדבר מפתיע כל כך. אדרבה: נראה שמשנה-תורה ממש שם דברים אלו בפירוש בפי משה (ד, ט-יד):
יוֹם אֲשֶׁר עָמַדְתָּ לִפְנֵי ה’ אֱלֹהֶיךָ בְּחֹרֵב בֶּאֱמֹר ה’ אֵלַי הַקְהֶל לִי אֶת הָעָם וְאַשְׁמִעֵם אֶת דְּבָרָי…וַיַּגֵּד לָכֶם אֶת בְּרִיתוֹ אֲשֶׁר צִוָּה אֶתְכֶם לַעֲשׂוֹת עֲשֶׂרֶת הַדְּבָרִים, וַיִּכְתְּבֵם עַל שְׁנֵי לֻחוֹת אֲבָנִים. וְאֹתִי צִוָּה ה’ בָּעֵת הַהִוא לְלַמֵּד אֶתְכֶם חֻקִּים וּמִשְׁפָּטִים לַעֲשֹׂתְכֶם אֹתָם בָּאָרֶץ אֲשֶׁר אַתֶּם עֹבְרִים שָׁמָּה לְרִשְׁתָּהּ.
בחורב, אומר משה, נכרתה כבר ברית עם העם ונכתבו עשרת הדברים (שכוללים, אולי, יותר מאשר מה שאנו מכנים “עשרת הדברות”), ואילו משה עצמו נצטווה על חוקים ומשפטים נוספים מלבד לוחות האבן – כזו שהוא ילמד את ישראל לקראת ירושת הארץ. משנה-תורה, אם כן, הוא ההמשך המוצהר של ברית חורב, אלא שבמקום חוקי ספר הברית שניתנו כבר בחורב, לפי הרצף האלוהיסטי, משה נותן כעת בעבר הירדן את החוקים שה’ לימד אותו אז, בחורב, לפי משנה-תורה.
ארבעה מקורות שהם אחד
מסיבה זו ניתן לראות בחזרה של משנה-תורה על ספר הברית לא רק חזרה שיטתית, אלא עיבוד מכוון. פעולת העיבוד מעידה על רצון לעמוד בִּמְקוֹם, לעומת פעולה של שימור והבאת מובאות, כפי שעשו, למשל, התלמודים למשנה, המעידה על רצון לעמוד לצד, על-גבי. עיבוד כזה משמעו כי חוקת משנה-תורה אמנם באה, לפי האמור בתוכה-עצמה, לצד ברית חורב. אך הקובץ המשנה-תורתי כמכלול בא להציג את ברית חורב מחדש, להחליף את ההיצג של הקובץ האלוהיסטי לברית זו, ולקבל מעמד של בלעדיות. על רקע זה ניתן גם להסביר מדוע בספרות המקרא המוקדמת מקבל משנה-תורה את מעמד “תורת משה” הבלעדית ורק ממנו מצטטים – גם את חלקי התורה שבהם הוא משתמש.
אם כנים דברינו, אזי דברי משה אינם תוספת חוקים שהוא שמר עמו “בסוד” עד זמן הכניסה לארץ, אלא הם הם החוקים שניתנו לו בחורב, הם ולא אחרים, ודבריו של משה שפגשנו לעיל מדויקים ונכונים – אלו (ורק אלו) הם דברי הברית האולטימטיביים שעברו את אישורו האחרון של משה. רק אותם ה’ ציווה אותו ללמד את ישראל.
לפי השערת התעודות, שעמה צעדנו עד כה בדברינו, כל אחד מארבעת הטקסטים שמתארים את החוקים שנתן ה’ למשה ולישראל טוען לבלעדיות בצורה זו או אחרת. את הצורה העוצמתית של בלעדיות אנו פוגשים כאן, במקור המשנה-תורתי: הוא לא רק טוען לבלעדיות אלא עושה זאת למרות קיומו של טקסט אחר – האלוהיסטי.
אולם בשלב מסוים קרה משהו דרמטי. למרות טענתם לבלעדיות, כל ארבעת הטקסטים השונים הוכרו כמקודשים ואמתיים, והכרח היה לשמר אותם זה לצד זה ולא לאבד מהם שום דבר שניתן להצילו. ההכרה כי כל הקבצים הם דברי אלהים חיים הובילה לשימורם במקביל למרות סתירות ביניהם, שאותן יש ליישב מעתה בדרך של דרש ואלגוריה.
בתורה כפי שהיא לפנינו נמצא כעת משנה-תורה לצד ספר הברית, ולא ניתן להתעלם משתי ההצגות השונות של ברית חורב. מעתה יתפרש משנה-תורה כתוספת וחזרה על בריתות קודמות, כפי שמקובל להבינו בספרות הפרשנית והמדרשית. השונות והייחודיות שלו אמנם יוכרו ויקבלו יחס מיוחד, אך את מעמדו הבלעדי כ”תורת משה” החליפה התורה שלנו, על חמשת חומשיה וארבעת מקורותיה.
אלון ברנד
אתר מידה
Aug 14, 2017 0
Jan 24, 2021 0
Jan 21, 2021 0
Jan 18, 2021 0
Jan 18, 2021 0
Jan 18, 2021 0
Jan 18, 2021 0
Jan 18, 2021 0
Jan 18, 2021 0
מי מאתנו לא בטוח שיש לו מה להגיד, רק שבדרך כלל אין לו למי להגיד את מה שיש לו לומר? מי מאתנו לא חושב שרק הוא יודע ומבין מה שהולך פה, ומי נגד מי, ומי אוכל את מי ומי צודק ומי לא. מי מאתנו לא היה לפחות פעם אחת זבוב על הקיר בחדר הסגלגל בבית הלבן, או לפחות בלשכתו של ראש ממשלת ישראל, ויודע בדיוק – אבל בדיוק, מי אמר מה למי מתי ואיפה, ושלא יבלבלו לו את המוח עם עובדות?
האסון של “סעיף הנכד”: דווקא החוק שנועד לבטא את אופייה היהודי של המדינה, הופך לשער להתאזרחות מהירה של לא יהודים ונוגס ביהדותה של המדינה
66 אחוזים מהעולים לישראל על פי חוק השבות ב־2020 לא היו יהודים. כך פרסם השבוע המרכז למדיניות הגירה ישראלית, בהתבסס על נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. הנתון המדהים הזה חייב להדליק נורה אדומה בוהקת אצל כל העוסקים בנושא, ולקרוא לחשיבה מחודשת על מדיניות העלייה
נבלני, דקות לפני מעצרו // צילום: איי.אף.פי
קודם לכן, מטוסו של מתנגד השלטון, שהורעל ואושפז, הוסט ממסלולו ונאלץ לנחות בשדה תעופה אחר, ככל הנראה בשל הפגנת תומכיו של נבלני ביעד המקורי
כחמישה חודשים לאחר שהורעל ואושפז: מטוסו של מנהיג האופוזציה הרוסי אלכסיי נבלני נחת הערב (ראשון) בשדה התעופה שרמטייבו מצפון למוסקבה, זאת לאחר שהוסט על ידי רשויות התעופה ברוסיה. זמן קצר לאחר הנחיתה הוא נעצר.
היה נינו של “הנדיב הידוע”. בנג’מין דה רוטשילד
המיליארדר הצרפתי מת אתמול בביתו, לאחר שחווה התקף לב • היה נינו של אדמונד דה רוטשילד, “הנדיב הידוע”, שתרם ליישוב היהודי בעלייה הראשונה
בנג’מין דה רוטשילד, בן למשפחת הבנקאים הצרפתייה הידועה, הלך אתמול (שישי) לעולמו בגיל 57, לאחר שחווה התקף לב.
דה רוטשילד, שהיה יושב ראש קבוצת אדמונד דה רוטשילד, הותיר אחריו את אשתו, אריאן (בנקאית ופילנתרופית, סגנית נשיא תאגיד האחזקות של משפחת רוטשילד), ואת ארבעת בנותיהם.
הבנקאי מת בביתו, הנקרא שאטו דה פרני, שזוכה לפעמים לכינוי “ארמון רוטשילד” בשל גודלו, הנמצא בג’נבה שבשווייץ. המבנה שייך למשפחת רוטשילד מאז אמצע המאה ה-19.
ארמין לאשט, ראש ממשלת מחוז מורד ריין-ווסטפליה, זכה ברוב הקולות של צירי המפלגה הנוצרית-דמוקרטית • הצהיר על קו קשוח יותר במאבק בקורונה
ארמין לאשט, מקורבה של קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, יירש את מקומה של הקנצלרית בראש המפלגה הנוצרית-דמוקרטית לאחר שזכה ברוב קולות צירי ועידת המפלגה, שנערכה בסוף השבוע לראשונה באופן דיגיטלי.
לאשט, 59, ראש ממשלת מדינת המחוז מורד ריין-ווסטפליה, זכה בסיבוב ההצבעה השני ב-521 קולות מבין 1001 צירי הועידה, מול 466 שקיבל יריבו הראשי, פרידריך מרץ, ראש הזרם השמרני יותר במפלגה הנוצרית-דמוקרטית. עדיין אין ודאות שלאשט יהיה מועמד השמרנים לכהונת הקנצלר בבחירות הכלליות הבאות בספטמבר. שכן, קיימת אפשרות שהשמרנים יחליטו להריץ בראשם את ראש המפלגה הנוצרית-סוציאלית, המפלגה הקטנה יותר ב”איחוד השמרנים”, מרקוס זודר, ראש ממשלת מגינת המחוז בוואריה.
יו”ר ועדת הבחירות ברשות הפלשתינית
יו”ר ועדת הבחירות הפלשתיניות אמר כי נבחנות אפשרויות של הצבעה אלקטרונית או הצבת קלפיות בשטחי הרשות, במקרה שישראל תמנע זאת
הבחירות ברשות הפלשתינית: כלי התקשורת הפלשתיניים הרשמיים ציטטו היום (ראשון) את יו”ר ועדת הבחירות המרכזית, חנא נאסר, אשר לדבריו פועל יחד עם חברי הוועדה כדי לעקוף את האפשרות שישראל תמנע את קיום ההצבעה במזרח ירושלים.
“אנחנו מרכזים מאמצים כדי לאפשר את הליך הבחירות במזרח ירושלים”, אמר נאסר, “יש לנו חלופות שיאפשרו את השתתפות התושבים הפלשתינים בהליך ללא פריסת קלפיות”.
התזמון של מנהיג האופוזיציה הרוסי לא ברור, אך ייתכן שרצה להימנע מדעיכת השפעתו לפני הבחירות לפרלמנט בספטמבר. בנוסף לכך, גם חילופי השלטון בארה”ב עשויים היו לדרבן אותו לאתגר פעם נוספת את נשיא רוסיה וההתפתחות בפרשה תחריף את המתיחות בין מוסקבה למערב
הקרמלין מרבה לזלזל בחשיבותו של מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני, אך מבצע ההטעיה של הרשויות אתמול מעיד על דאגה של הנשיא ולדימיר פוטין. אילו אכן היה “אף אחד”, כפי שלעג לו פוטין בחודש שעבר כשהתנער ממבצע החיסול, הטיסה של נבלני מברלין למוסקבה לא הייתה מוסטת ברגע האחרון לנמל תעופה אחר כדי להימנע ממפגן תמיכה במי שהיה על סף מוות בעקבות הרעלתו בגז עצבים.
כוחות הביטחון בגואטמלה מנעו משיירה גדולה לחצות את הגבול בדרך למקסיקו, ומשם לגבול עם ארה”ב. המצב באזור החמיר מאז ששתי סופות הוריקן זרעו הרס רב באזור בנובמבר, והמהגרים קיבלו עידוד מכניסת ביידן – אך בממשלו מבהירים כי המדינוית לא תשתנה באופן מידי
כוחות הביטחון של גואטמלה בלמו שיירה של מהגרים עם אלות וגז מדמיע כדי למנוע מהם להמשיך להתקדם לעבר ארצות הברית. הממשלה אמרה כי היא לא תקבל “תנועות המוניות לא חוקיות”, אחרי שאתמול (ראשון) היא עצרה אלפים ליד הגבול עם הונדורס שעושים את המסע המסוכן ברגל.
כ-7,000 מהגרים, רובם מהונדורס, נכנסו למדינה בימים האחרונים אחרי שנמלטו מהעוני והאלימות בארצותיהם. הם מקווים להגיע למקסיקו, ומשם לגבול עם ארצות הברית. הנשיא הנבחר ג’ו ביידן הבטיח לבטל את ההגבלות התקיפות של הנשיא היוצא דונלד טראמפ, אבל גורמים בממשלו, שייכנס לתפקיד ביום רביעי, אמרו כי מדיניות ההגירה לא תשתנה בן לילה.
תחקיר לבנוני ומסמכים מבריטניה מעלים כי החברה שרכשה את האמוניום החנקתי שהחריב את הנמל הייתה קשורה לשני אנשי עסקים סורים המקורבים לאסד ונמצאים תחת סנקציות אמריקניות. האם החומר, המשמש לדישון אך גם לייצור חומרי נפץ, היה מיועד בכלל לסוריה?
החברה שרכשה את האמוניום החנקתי שהתפוצץ בנמל ביירות בקיץ שעבר הייתה על פי החשד קשורה לשני אנשי עסקים סורים שנמצאים תחת סנקציות אמריקניות.
לפי תחקיר של העיתונאי הלבנוני פיראס חתום, ששודר בערוץ אל-ג’דיד בסוף השבוע, החברה “סבארו” שרכשה את החומר הכימי ב-2013 מחזיקה בכתובת בלונדון יחד עם חברות הקשורות לג’ורג’ חסוואני ועימאד חורי. השניים, כמו גם אחיו של עימאד, מודלאל, נמצאים תחת עיצומים אמריקניים בשל תמיכתם בנשיא בשאר אסד. לכולם יש אזרחות סורית-רוסית.
אלף אנשי המשמר הלאומי נפרסו בבירה אחרי המהומות בקפיטול, והבולשת הצטרפה להליך הסינון של הצבא כדי לאתר כל גורם קיצוני אפשרי. מזכיר הצבא הרגיע כי לא אותרו בעיות חריגות בשלב זה. “אין מקום לקיצוניות בצבא”
ה-FBI עורך בדיקות לכל 25 אלף כוחות המשמר הלאומי שייפרסו בוושינגטון לקראת השבעת הנשיא הנבחר ג’ו ביידן ברביעי – זאת מחשש בקרב גורמי ביטחון מפני “מתקפה מבפנים” של אחד המשתתפים בטקס. הרשויות הגבירו את הכוננות בבירת ארצות הברית אחרי מחדל האבטחה החמור בתחילת החודש, אז הסתערו תומכיו של הנשיא היוצא דונלד טראמפ על גבעת הקפיטול בניסיון לסכל את הניצחון של ביידן.
מזכיר הצבא, ראיין מקארתי, אמר לסוכנות הידיעות אי-פי כי הגורמים הבכירים מודעים לסכנה הפוטנציאלית, וכי המפקדים הונחו לפקוח עין על בעיות שונות בקרב הכוחות שלהם. הוא אמר כי אנשי המשמר הלאומי מקבלים הכשרה כיצד לאתר איומים בתוך שורותיהם.
גורמי אכיפת החוק מתכוננים לצעדות שייערכו תומכי טראמפ בכל 50 ערי הבירה של המדינות השונות, לקראת טקס השבעת ביידן בשבוע הבא. אלפי חיילי המשמר הלאומי הוצבו ברחובות וושינגטון, וכל אזור הקפיטול נסגר למבקרים. חמוש מוירג’יניה נעצר בוושינגטון, כשניסה להסתנן להשבעה
ורמי אכיפת החוק בארצות הברית מתכוננים לצעדות שייערכו תומכי טראמפ בכל 50 ערי הבירה של המדינות השונות. כוחות משטרה מקימים מחסומים וכוחות המשמר הלאומי הוצבו כדי למנוע התקפה אלימה כמו זו שזעזעה את העולם ב-6 בינואר. ה-FBI הזהירו את המשטרות המקומיות מפני הפגנות אפשריות בכל אחד ממתחמי הקפיטול במדינות השונות מ-16 בינואר, ועד להשבעת הנשיא הנבחר ג’ו ביידן ב-20 בינואר.”.