יצחק אמנם אימץ את בארות אביו אך הוסיף עליהם חדשים. כך יחסינו אל העבר. מאמצים ומוסיפים
אברהם ויצחק מייצגים שני דורות, אברהם היה בבחינת “מי יעלה בהר ה'”, סולל דרך חדשה ומקרב אליה את ההמונים. יצחק מייצג את דור ההמשך, בבחינת “ומי יקום במקום קדשו”, יצחק קבל דרך סלולה ומציאות מגובשת שהכין לו אברהם אביו. על פניו נראה שדרכו של אברהם היתה קשה יותר מדרכו של יצחק, שהרי אברהם היה צריך לגשש באפילה ולהתחיל לבדו את הכל מההתחלה, כמו שאמרו במדרש (ב”ר פר’ מב): “אברהם העברי – כל העולם מעבר אחד והוא (אברהם) מעבר אחד”.
הרב יעקב פילבר
הפרשה פורסמה באתר כיפה
תהיו קצת פחות יעקובים ויותר עשוים, צאו מהאוהלים, תראו את האחר, תשאלו שאלות ותפסיקו לפחד. כך תגלו שלפעמים מי שנתפס כאיום קיומי יכול להיות אפילו אח אובד ואוהב.
“כמי שמרגיש קשר עמוק לאבותי ואוהב אותם אהבה רבה , מבקש אני הפעם ללמוד משהו דווקא מהדודים מהם התרחקנו:”
ניר ברוידא
הפרשה מגלה לנו את סוד המהפך. איך לשנות דברים שנראים בלתי נתנים לשינוי, איך להפוך את הטבעי לעל-טבעי. יצחק ורבקה, יעקב ועשו, דמויות הפועלות למען תיקונו של עולם, כוחות הפועלים בנפש שלנו, איך כל זה מתקשר דוקא לזמן שלנו.
דוד אגמון
הפרשה מהווה תמונת רנטגן של תופעה אנושית קיומית הרת משמעות לחיינו.יש לנו הטיה המטעה אותנו, גורמת לנו לשיפוטים שגויים. להטיה הזאת קוראים – אנכי. אנחנו זה אנחנו, כל הזמן
לאחר העקרות העתירה וההיעתרות, הרתה רבקה. סיפור ההיריון והלידה מעלה כמה שאלות ותמיהות:
ד”ר משה מאיר
פורסם באתר כיפה
אדם חכם, אומר התלמוד, ניכר ביכולתו לחזות את תוצאות מעשיו, (מניעה – הינה התרופה הטובה ביותר). משמעות הדברים היא, שאם פעולותינו מתנהלות בדרך כלל על פי דחפים ואיננו עוצרים לרגע כדי להרהר על תוצאותיהן האפשרויות של מעשינו, האחריות לתוצאות היא עלינו.
הרב רון גוהרי
סיפורם של יצחק ורבקה בארץ פלישתים (בראשית כ”ו / 11-1) הינו גירסה שלישית בספר בראשית של סיפור עממי, שחזר ונשנה גם בתקופות מאוחרות. עיקרו סיפור מעשה בחסיד (או איש צדיק) ואשתו היפה, שבעלי-שררה בארץ מושבם חומדים לקחתה לעצמם. פעמיים מופיע הסיפור על אברהם ושרה (בראשית י”ב / 20-10 – עם פרעה במצרים, ובבראשית כ’ / 19-1 – עם אבימלך הפלישתי, מלך גרר). הופעתו בפרשת “תולדות” היא גירסה שלישית של אותו סיפור, וראוי להתייחס אל כל השלושה כמיקשה אחת.
צופיה מלר