מסעות אברהם בארץ נראים במבט ראשון חסרי הקשר. אך שמציירים אותם על מפה מתברר שאברהם שירטט לזרעו את גבולות הארץ
פגישת אברהם ומלכיצדק | ציור קיר מאת פיטר פול רובנס
אברהם (או, נכון לעכשיו, אברם) פותח את הסיפור המיוחד שלנו – סיפורו הארוך של עם ישראל. ואולם אם נתבונן ברצף סיפורי אברהם כמכלול נגלה שהם מורכבים מהרבה סיפורים קצרים ועוקבים, שביניהם לא תמיד יש קשר יציב או הכרחי. בניגוד לנובלה הארוכה של יוסף ואחיו, למשל, שכל חלק בה מוביל לחלק הבא, וכל החלקים קשורים זה בזה באמצעות פרטים מוכמנים או אלמנטים סיפוריים – סיפורי אברהם בקושי מתחברים זה אל זה. אפשר להדגים זאת על ידי הוצאה היפותטית של סיפור אחד ממכלול הסיפורים – ברוב המקרים הרצף הסיפורי לא נפגע באופן משמעותי. כך למשל, הסיפור ממשיך בלי חסרון עלילתי שמפריע להבין אותו גם אם לא הייתה נכרתת ברית בין אברהם לאבימלך, או אם לא היינו יודעים על מלחמת המלכים ועל הנצחון של אברהם שהושיע את לוט משוביו.
חז”ל והמפרשים הרגישו בחיבורים הרופפים יחסית בין הסיפורים הקצרים המאפיינים את תיאור נדודיו של אברהם בתורה. הם הקשו, למשל, על מקומו של מעשה הירידה מצרימה מיד לאחר בואו של אברם לכנען, או ניסו להסביר את היחס בינו לבין סיפור הפרידה מלוט שמתרחש מיד אחריו. פערים ניכרים בולטים כבר עם תחילת סיפורו של אברהם – דבר לא מסופר על נדודיו בין יציאתו מחרן, שנמצאת במערב כורדיסטן של ימינו, לבין הגעתו לשכם, מרחק של כ-800 ק”מ משם. נראה שהתורה רומזת למעשיות נדודים כאלה, שכנראה סופרו בעל פה, כשהיא מכנה את עבדו של אברהם “דַּמֶּשֶׂק אֱלִיעֶזֶר” (פרק טו, פסוק ב), ומכאן קשר מסוים לדמשק – אחת התחנות המרכזיות בדרך החוצה את סוריה מחרן לכנען, שלא זכו לפרק משלהן במעשי נדודי אברהם שבתורה.
למזבחות אבות רבים
המצב הספרותי הזה, שבו פערים וקשרים רופפים יחסית, הביא מספר חוקרים לתאר מחדש את אופן יצירת מחרוזת סיפורי אברהם. בראשם אפשר לציין את הרמן גונקל, שהגיע אל ספר בראשית עם גישות מתחום חקר אגדות הפולקלור. גונקל וממשיכיו טענו שהסיפורים הקצרים על אברהם הם ליקוט, כשהמרכיבים שלוקטו אל הכתב היו ביסודם אגדות שעברו בעל-פה. כאלה הן למשל האגדות בדבר ייסוד מקדשים (שכם, בית אל, חברון, הר המוריה) המייחסות לאברהם את ייסוד המזבח המקומי וקידוש האתר באמצעות קריאה בשם ה’. אותם מקומות זוכים אחר כך לאגדות ייסוד מזבח או מצבה גם על ידי יעקב, המציב מצבה בבית אל וקונה חלקת קרקע בשכם, שם הוא גם מבער את העבודה הזרה ומקריב נדרים.
החזרה הזו מוכיחה, לדעת גונקל וסיעתו, כי אגדות הייסוד של המקדשים הללו (שאכן התקיימו כמקדשים פעילים בתקופות ארוכות) יוחסו באגדות שבעל-פה לאבות שונים בהזדמנויות שונות, והליקוט שלהם הוא איסוף והעלאה על הכתב של החומר הפולקלוריסטי שנוצר ונמסר על-פה. גם את החיבורים הרופפים יסביר גונקל באופן דומה – לשיטתו, הליקוט של סיפורי אברהם לא הבשיל לכדי יצירת נובלה עשירה ודרמטית כמו בסיפור יוסף ואחיו, ונותר במעין שלב ביניים של אסופת קטעים, מסודרים באופן מינימלי שמאפשר רצף הגיוני.
בין אם נקבל את דבריו ובין אם לא, הרי הזכרנו שאת נדודיו של אברהם עד לשכם החליטה התורה להותיר בחוץ, כשהם רמוזים בלבד. הפרט הזה מראה שגם אם כל מחרוזת אברהם היא לקט, יש מאחורי מלאכת הסידור שלה כוונת מכוון שהחליטה אילו חלקים להכניס ואיך לסדרם. מהו הגורם המארגן, אפוא, של סיפורי הנדודים של אברהם?
סיסמת הכניסה
כפי שלימדה נחמה לייבוביץ’, אחד האמצעים שבהם הסיפור הקצר במקרא מדגיש את הנושא ואת המסרים שלו הוא המילה המנחה. חזרתה של מילה שוב ושוב בסיפור קצר מדגישה את מרכזיותה, בייחוד כלפי המאזינים להקראה בעל-פה, השומעים שוב ושוב את אותה המילה עד שהיא מושכת את תשומת ליבם. מסיבה זו ניתן להתייחס למילה הזו כמילה המנחה את הקריאה ומכווינה את הבנת הסיפור. הרב אלחנן סמט, שהלך בדרכה, הראה שעם פתיחת סיפורי אברהם, בראשה של פרשת לך לך, חוזרת המילה “ארץ” שש פעמים, בשלושה צמדים:
לֶךְ לְךָ מֵאַרְצְךָ… אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר אַרְאֶךָּ…
וַיֵּצְאוּ לָלֶכֶת אַרְצָה כְּנַעַן וַיָּבֹאוּ אַרְצָה כְּנָעַן.
וַיַּעֲבֹר אַבְרָם בָּאָרֶץ… וְהַכְּנַעֲנִי אָז בָּאָרֶץ.
ומיד לאחר מכן, במופע השביעי של המילה, מקבל אברהם לראשונה את הבטחת הארץ:
וַיֵּרָא ה’ אֶל אַבְרָם וַיֹּאמֶר: לְזַרְעֲךָ אֶתֵּן אֶת הָאָרֶץ הַזֹּאת.
הפתיחה הזו מדגישה נושא מרכזי מאוד בסיפורי אברהם – הארץ. נדמה שאבן הדומינו הראשונה בפתרון החידה נמצאת כאן: התורה נותנת בידינו את המפתח, את סיסמת הכניסה “ארץ”. את מרכזיותה של ירושת הארץ בסיפור אברהם הדגיש מאוד משה דוד קאסוטו, שנפטר בעת שכתב את פירושו לספר בראשית והותיר אותו כשהוא מסתיים בפרשתנו, פרשת לך לך. בדרכו, נביט בסדר התחנות של אברהם בפרשתנו.
צמד התחנות הראשונות של אברהם בכנען הן שכם (יב, ו) ובית אל (שם, ח). בשני המקומות אברהם בונה מזבח וקורא בשם ה’. משם אברהם פונה דרומה, למצרים, ובשובו משם חוזר אל בית אל, שם לוט נפרד מעליו, ואברהם מקבל את הציווי “קוּם הִתְהַלֵּךְ בָּאָרֶץ לְאָרְכָּהּ וּלְרָחְבָּהּ” (יג, יז) ופונה אל חברון. לאחר מכן יוצא אברהם למלחמה מחברון לשם הצלת לוט השבוי, והוא רודף את חיל מלך שנער וסיעתו עד דן, ועד “חוֹבָה אֲשֶׁר מִשְּׂמֹאל לְדַמָּשֶׂק” – צפונית לדמשק. בשובו מן המרדף בצפון הוא פוגש את מלכי-צדק מלך שלם – אשר על פי הסברים רבים היא היא ירושלים.
משרטט את הגבולות
מסעותיו הראשונים של אברהם הם, אפוא, תחנות מרכזיות המייצגות את גבולות ארץ ישראל. התחנות הראשונות הן שכם ובית אל, עריהם המרכזיות של שבטי הצפון מנשה ואפרים, שהן גם התחנות הראשונות במסעו של יהושע מיריחו לפנים הארץ. יהושע כובש תחילה את העי ובית אל, ואז מקים את המזבח בהר עיבל, מול שכם, ממש כאברהם בשעתו.
לאחר שהוא חוצה את הנגב דרומה אברהם שב ממצרים ופונה אל חברון, עירו המרכזית של שבט יהודה. המסע דרומה אינו המסע היחיד, ואברהם מבצע מסע מלחמה נוסף צפונה, שהתחנות שבו הן גבולותיו הצפוניים של ישראל העתידי – דן (שבאותה שעה כלל לא נקראה כך!) ואף צפונית (“משמאל”) לדמשק – גבולה של ממלכת ישראל בשיאה, כשהצליחה לגבור על ארם. מהלך קביעת מקומו של אברהם בעריהם המרכזיות של השבטים הדומיננטיים, לצד מסעות אל הגבול הדרומי והצפוני של ישראל, מסתיימים יחד בהגעה אל ירושלים, מרכזה של הממלכה המאוחדת.
לאור סדר זה ביקש קאסוטו להדגיש את התפקיד של ארגון סיפורי אברהם סביב גבולות ארץ ישראל העתידית ותחנות הכיבוש המרכזיות שלה. מסעות אברהם בארץ אינם רק אוסף אגדות על-פה שקובצו בתקופה מאוחרת כלקט, אלא יצירה מאורגנת והרמונית סביב מסר ברור: הבטחת הארץ לזרעו של אברהם מתממשת כבר על ידיו בכיבוש סמלי, שמבטא את ההשתלטות העתידית של ישראל על ארצם. מעתה ברור מדוע פרשיות אברהם פותחות במילה המנחה “ארץ” – הן מרוכזות סביב ירושת הארץ. ולא לחינם מסתיים המסע הסימבולי לירושת הארץ עם פגישתם של אברהם ומלך שלם; ירושלים (שזה כנראה אזכורה המפורש היחיד בתורה) מקבלת את התפקיד המרכזי בתור השלב האולטימטיבי של הבטחת הארץ לאברהם, ובה עתיד להתממש הייעוד העיקרי של הגשמת ברית האבות
אלון ברנד
אתר מידה
.
Aug 14, 2017 0
Jan 13, 2021 0
Jan 13, 2021 0
Jan 10, 2021 0
Jan 10, 2021 0
Jan 13, 2021 0
Jan 10, 2021 0
Jan 10, 2021 0
Jan 10, 2021 0
“תרבות” הינה מילה בעלת משמעות רחבה מאוד, שלעתים רחוקות אנחנו מכילים את היקפה. רובנו נוטים להגדיר תרבות כ”הישגי האדם בהשכלה, באמנות, במוסיקה, בספרות ושירה, בקולינריה וכו'”. מאחר וקבוצות אנושיות שונות פיתחו לעצמן עם הזמן טעמים שונים בתחומים המדוברים, נוצרו כמובן על פי תפיסת ה”תרבות” הקלאסית, תרבויות שונות שלעתים קרובות מתייחסות בחוסר סובלנות לתרבויות האחרות ולעתים אפילו מגיעים הדברים עד כדי עוינות, אלימות ואפילו שפיכות דמים על רקע של הבדלי “תרבות”.
האסון של “סעיף הנכד”: דווקא החוק שנועד לבטא את אופייה היהודי של המדינה, הופך לשער להתאזרחות מהירה של לא יהודים ונוגס ביהדותה של המדינה
66 אחוזים מהעולים לישראל על פי חוק השבות ב־2020 לא היו יהודים. כך פרסם השבוע המרכז למדיניות הגירה ישראלית, בהתבסס על נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. הנתון המדהים הזה חייב להדליק נורה אדומה בוהקת אצל כל העוסקים בנושא, ולקרוא לחשיבה מחודשת על מדיניות העלייה
אסאנג’ מואשם בארה”ב בריגול ובחדירה למחשבי ממשל עם הדלפת מסמכים צבאיים ודיפלומטיים, אך השופטת קבעה כי הבידוד שבו יוחזק לא ימנע ממנו לשים קץ לחייו. וושינגטון תערער, אף שבעבר דווח כי טראמפ שוקל חנינה. הוא הסתתר שנים בשגרירות אקוודור ית משפט בבריטניה דחה היום (שני) את בקשת ההסגרה של מייסד ויקיליקס ג’וליאן אסאנג’ לבריטניה. השופטת ונסה ברייטסר אמרה כי היא דחתה את הבקשה בשל החשש שאסאנג’ ישים קץ לחייו. הוא מבוקש בארצות באשמת ריגול וקשירת קשר לפריצה למחשבים ממשלתיים בתחילת העשור הקודם. הרשויות בארצות הברית אמרו כי יערערו על ההחלטה והביעו אכזבה ממנה, ומקסיקו הציעה מקלט מדיני לאסאנג’.
נכדו של מנהיג הזרם הליטאי עדכן את נתניהו כי הרב הוציא הנחיה חדשה ומפורשת, אחרי אחת מסויגת יותר שפורסמה בתחילת היום. ראש הממשלה ערך סבב שיחות עם מנהיגי הציבור החרדי במטרה להביא להקפדה על ההגבלות שייכנסו לתוקפן בחצות, והבהיר כי הסגר יהיה קצר וממוקד
הרב חיים קנייבסקי, ממנהיגי הזרם הליטאי במגזר החרדי, הורה על סגירת מוסדות החינוך “לכמה ימים” – כך עדכן היום (חמישי) נכדו את ראש הממשלה בנימין נתניהו. הקריאה המפורשת באה לאחר אחת מסויגת יותר שפורסמה הבוקר, בה תמך בהישארותם של התלמידים בבתים. היא הועברה במסגרת סבב שיחות של ראש הממשלה עם מנהיגי הציבור החרדי, שנועד להביא להקפדה על הנחיות הסגר
שייכנס לתוקפו בחצות ויימשך שבועיים.
מנהיג צפון קוריאה כינס את מפלגת השלטון לראשונה אחרי חמש שנים, ובה המשיך בניסיון לעצב את תדמיתו כמי שמחובר לעם. עם זאת, הוא ציין “ניצחון מופלא” בתחום הצבאי. בקונגרס, המתקיים לקראת כניסת ביידן לבית הלבן, הוא צפוי לחשוף את מדיניות החוץ החדשה
מנהיג צפון קוריאה קים ג’ונג און הודה כי תכנית החומש הכלכלית שלו כשלה “כמעט בכל המגזרים”, בפתיחת קונגרס מפלגת הפועלים השלטת – כך דיווחה היום (רביעי) סוכנות הידיעות הרשמית במדינה.
הכינוס הפוליטי הנדיר, שקים ערך לאחרונה בשנת 2016, משך תשומת לב בינלאומית משום שבו אמורה להיחשף תכנית חומש כלכלית חדשה והחלטות הנוגעות למדיניות ביחס לקשרים עם הדרום והעולם. הקונגרס, שבו משתתפים 250 בכירי מפלגה, 4,750 צירים ו-2,000 צופים, מתכנס שבועיים בלבד לפני כניסתו לתפקיד של נשיא
ארצות הברית הנבחר ג’ו ביידן
אחרי שנאלץ לוותר השנה על מפעל חייו, “פסטיבל מספרי סיפורים”, בגלל הקורונה, החליט אלפי לצלם את האירוע בלי קהל • הפאנלים ישודרו בתאגיד השידור • “זה נורא לראות שלאיש לא חשוב הדבר שהוא הכי חשוב בחייך”, אומר אלפי
מארס אחרון יוסי אלפי (75) כבר סיים את ההכנות לקראת “פסטיבל מספרי סיפורים” שאמור היה לעלות באוקטובר, בחג הסוכות, כמדי שנה מזה 27 שנים. אלא שאז הגיעה הקורונה וסגרה את עולם התרבות. הפסטיבל נגנז.
לאחר כמה חודשי המתנה בציפיה שהאולמות ייפתו מחדש, הבין אלפי שהבמה כרגע לא נראית באופק והחליט לקיים פסטיבל מצולם בלי קהל. את התוצאה תוכלו לראות בכאן 11. כך, למשל, בשישי הקרוב, לקראת יום הרופא הבינלאומי (שתקיים ב־11.1) ישודר פאנל שהיה בסימן הצדעה לרופאים עם פרופסור ציון חגי, יו”ר ההסתדרות הרפואית, פרופ’ איתן פרידמן, פרופ’ גליה רהב, ד”ר אחמד טיבי ועוד.פאנלין אחרים ישודרו בהמשך בכאן 11.
“מדי שנה מגיעים קרוב ל־20 אלף איש ל’פסטיבל מספרי סיפורים'”, מספר אלפי. “השנה התכוננו לחגוג את הפסטיבל ה־27 במספר. את ההכנות לפסטיבל עשיתי בהתרגשות. הרגשתי גיבור, ניצחתי את הסרטן. העבושה על הפסטיבל הלכה מאוד בקלות ואז הכל התפוצץ לנו בפנים. יצאנו לחל”ת, ישבנו בבית וחיכינו. ביוני אמרו לנו ‘יאללה, אתם יכולים להתחיל לעבוד. ובאמת האמנו שעד אוקטובר יהיה בסדר. חזרנו לעבוד על הפסטיבל, ואז שוב, ב־15 ביוני, סגרו אותנו. ואז כבר החסויות התחילו ליפול”.
המנהיגים מתכנסים בסעודיה, ובן סלמאן קיבל בחיבוק את אמיר קטאר לראשונה מאז החל המצור ב-2017. בפסגה נכח קושנר, שעזר לתווך. הפשרה נועדה לשלוח מסר לביידן, אך נראה שהיא לא נגעה בלב המחלוקת – יחסי דוחא עם איראן, טורקיה וה”אחים המוסלמים”
מנהיגי מדינות המפרץ התכנסו היום (שלישי) לפסגה בערב הסעודית, ובמהלכה חתמו על הסכם “סולידריות ויציבות” לסיום המשבר, שפגע באחדות האזורית בזמן של מתיחות מול איראן. ערב הסעודית, איחוד האמירויות הערביות, בחריין ומצרים ניתקו את קשריהן הדיפלומטיים, המסחריים והתחבורתיים עם דוחא באמצע 2017, בטענה שהיא תמכה בטרור. היא מכחישה זאת..
אנריקו טריו, תושב מיאמי העומד בראש ארגון הימין הקיצוני, הודה כי לקח את הדגל מכנסייה שחורה לאחר עצרת שנערכה בוושינגטון בחודש שעבר. הקבוצה התומכת בטראמפ אמורה להשתתף בהפגנות התמיכה בטראמפ שייערכו בבירה, בעוד הוא עומד בסירובו להכיר בהפסד בבחירות לנשיאות
טריו, תושב מיאמי שעומד גם בראש ארגון “לטינים למען טראמפ”, הודה לאחר העצרת בחודש שעבר כי הוא אכן שרף את הדגל. עם זאת, הוא אמר כי הוא לא ידע שהכנסייה המתודיסטית המאוחדת של אסבורי, שמנמה נלקח הדגל, היא מקום תפילתם של שחורים בעיקר. הוא גם טען שדגלים וכובעים של חברי הארגון נגנבו בהפגנות בעבר, ואיש לא נעצר בעקבות זאת.
אנשי ימין קיצוני נהרו לוושינגטון, אחרי שהנשיא היוצא הבטיח שיהיה “פרוע”. המפגינים, שאחד מהם לבש חולצה של “מחנה אושוויץ”, פרצו לקונגרס. לאחר מעשי האלימות, שורת יועצים התפטרו, בהם סגן היועץ לביטחון לאומי. שר ההגנה לשעבר מאטיס: “טראמפ ליבה את המתקפה”
נשיא ארצות הברית היוצא דונלד טראמפ שלהב את תומכיו במשך שבועות להגיע לוושינגטון ביום שבו הקונגרס אמור לדיון באשרור הניצחון של ג’ו ביידן. “הפגנה גדולה ב-DC ב-6 בינואר. תהיו שם, יהיה פרוע”, צייץ הנשיא הרפובליקני ב-20 בדצמבר.
אלפים הקשיבו לו. כ-50 דקות לתוך נאומו אתמול, שבו קרא להם “להילחם” על רקע הבית הלבן, החלו חלק מתומכיו להתקדם לעבר גבעת הקפיטול, שם פרצה אנרכיה חסרת תקדים.
שוטרים עם נשקים שלופים בתוך מבנה הקפיטול בוושינגטון (תומכי טראמפ צבאו על דלתות בית הנבחרים, עברו את כל מעגלי האבטחה ופשטו על הבניין אחרי שהנשיא היוצא שלהב אותם נגד תוצאות הבחירות, בלילה חסר תקדים בהיסטוריה האמריקנית. התמונות והסרטונים מהרגעים בהם המחוקקים הסתתרו מאחורי הכיסאות והמון זועם תפס את מקומם
בתיעודים נוספים נראו מפגינים עולים על פיגום מחוץ לסנאט, פורצים לקומה השנייה בבניין, באזור שבו ממוקם משרדו של מנהיג הרוב הרפובליקני, הסנאטור היוצא מיץ’ מקונל, ומכים בחלונות. המפגינים נכנסו בתחילה לבניין מהקומה הראשונה ועשו את דרכם למשרד.
קירות בניין ברמת גן המיועד לפינוי-בינוי הפכו לגלריה עם יצירות חיוביות לתקופת הקורונה
איך שומרים על אופטימיות בימי קורונה? זה הנושא של מיזם Gallery240 המציג אמנות מקורית, שמתבססת על מסרים חיוביים. 24 אמנים ישראלים איירו, ציירו ועיצבו 26 יצירות.
הפרויקט מוקם על ידי חברת היזמות והבנייה גרופית וסוכנות הדיגיטל סו מדיה, מתוך רצון לחזק את תחושת הקהילתיות ולתמוך באמנים ישראלים.