Feb 24, 2021 מנהל פרשת השבוע 0
מבנה המשכן מצייר את הארון והכרובים כלב הפועם של המקום המקודש, שסביבו כיסויים שונים. אך על מה מגינה אותה מעטפת עבה?
בניית המשכן בפרשת תרומה נעה מן הפנים אל החוץ – מן הלוחות המונחים בארון שבקודש הקודשים, החוּצה אל הקודש, אל היריעות המכסות את המבנה, ואל המעטפת החיצונית של החצר וקרשיה. תנועה זו מגלה כי הארון והלוחות שבו הם עיקרו של המשכן. זהו הלב, שאותו יש לעטוף ולכסות.
מבחינת סגנון הכתובים, ישנו מתח מסוים בין הלב הפועם ובין המעטפת המכסה, העניינית והיבשה לכאורה. פרשות המשכן וכליו מתאפיינות בדרך כלל בסגנון לקוני, כמעט טכני, של חומרים והוראות בנייה. והנה, בכתובים החותמים את תיאור בניית הארון משתנה סגנון זה, ונוגע לא רק בחפץ אלא גם במהות:
איור: מנחם הלברשטט
וְהָיוּ הַכְּרֻבִים פֹּרְשֵׂי כְנָפַיִם לְמַעְלָה, סֹכְכִים בְּכַנְפֵיהֶם עַל הַכַּפֹּרֶת, וּפְנֵיהֶם אִישׁ אֶל אָחִיו… וְאֶל הָאָרֹן תִּתֵּן אֶת הָעֵדֻת אֲשֶׁר אֶתֵּן אֵלֶיךָ. וְנוֹעַדְתִּי לְךָ שָׁם וְדִבַּרְתִּי אִתְּךָ… אֵת כָּל אֲשֶׁר אֲצַוֶּה אוֹתְךָ אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל (שמות כה, כ־כב)
הארון הינו נקודת מפגש של חומר ורוח, של סופי ואינסופי. זהו מקום פיזי שבו ישכנו הלוחות הרוחניים, וממנו ינבע הדיבור המטפיזי. ייתכן כי זוהי תמציתו של המשכן: לוחות אבן שהרוח חקוקה בהם, חומר העוטף רוח בשכבות רבות. הלב, מספרת הפרשה, הוא הרוח הטמונה עמוק בתוך שכבות של חומר.
אך מדוע ישנו צורך במעגלי המעטפת הרבים? אנסה להשיב על שאלה זו ממספר כיוונים.
אישה אל אחותה
בין הפסוקים בפרשה צד את עיניי הביטוי “איש אל אחיו”, המופיע ביחס לכרובים: “וְהָיוּ הַכְּרֻבִים פֹּרְשֵׂי כְנָפַיִם… וּפְנֵיהֶם אִישׁ אֶל אָחִיו”. ביטוי דומה מופיע בסוף הפרשה, ביחס ליריעות וקרסיהן: “חֲמֵשׁ הַיְרִיעֹת תִּהְיֶיןָ חֹבְרֹת אִשָּׁה אֶל אֲחֹתָהּ וְחָמֵשׁ יְרִיעֹת חֹבְרֹת אִשָּׁה אֶל אֲחֹתָהּ”. כך גם ביחס ללולאות: “מַקְבִּילֹת הַלֻּלָאֹת אִשָּׁה אֶל אֲחֹתָהּ”.
מטרתן של היריעות היא יצירת כיסוי והפרדה. ואולם, הביטוי העדין “אישה אל אחותה” רומז לקרבה עמוקה. מקומן של האינטימיות והקרבה בכתובים ניכר גם מתוך חזרתה של המילה “פנים” בתיאוריהם של כל אחד מכלי המשכן. המשכן, מגלה התורה, הוא מקום המאפשר ראיית פנים, קרבה ומפגש.
הביטוי “אישה אל אחותה” נארג לכדי תמונה המגלמת בחובה הן את הקרבה והסוד והן את ההגנה וההרחקה. שתי אחיות מסתופפות יחד בקרבה עדינה שאין כמותה, עוטפות ומגוננות, מכסות על סוד שאין לחושפו, מונעות גישה מכל זר. האינטימיות העמוקה שבין אישה לאחותה אינה מותירה מקום למשהו או מישהו אחר זולתן.
ייתכן כי כך יש להבין גם את הביטוי “איש אל אחיו” ביחס לכרובים שעל הכפורת. בין הכרובים מתרחש הבלתי אפשרי. “פה אל פה אדבר בו”, אדם ואל, כאיש אל אחיו. את הדיבור הזה יש לעטוף. את קודש הקודשים של המפגש בין שמיים וארץ יש להצניע, דווקא משום שזהו רגע של קרבה נדירה. פלא המפגש יכול להתרחש רק כשהוא עטוף ומכוסה.
הסכנה שבאינטימיות
כיוון נוסף להבנת הדברים נשען על הופעה אחרת של הביטוי “איש אל אחיו”. ביטוי זה מופיע בתורה שבע פעמים: שתיים מהן בפרשות תרומה וּויקהל ביחס לכרובים, ושלוש פעמים אחרות במסגרת סיפורי יוסף ואחיו, בשיחות שבין האחים לבין עצמם טרם מכירת יוסף ולאחר התנכלויותיו של השליט המצרי.
לכאורה אין קשר בין הדברים. המשכן עוסק במפגש שבין אדם לא־לוהים, ואילו סיפורי יוסף ואחיו הם ביטוי מובהק לעיסוקה של התורה במישור שבין אדם לחברו. ובכל זאת, השימוש שעושה התורה בביטוי הנדיר יחסית בשני המקרים אומר דרשני. נראה כי מסתתרת כאן תביעה שהמפגש של אדם עם אלוהיו יבוא לידי ביטוי גם במישור שבין איש לאחיו. הרוח היוצאת מבין הכרובים אינה מסתפקת בקריאה לאדם ביחס לחיי הרוח שלו, אלא דורשת ביטוי שלה גם במערכות היחסים שלו עם סביבתו.
באמצעות השימוש במילים “איש אל אחיו” שולחת אותנו התורה לתמונה שאין בה ולו מעט מרגש האחווה. המפגש בין איש לאחיו, מלמדת פרשת וישב, עלול להיות מסוכן מאוד. אינטימיות בין אדם לזולתו עלולה לכסות ולהסתיר פשעים חמורים. הכרובים הפונים איש אל אחיו, ממתיקים סוד, מזמינים האזנה עדינה למה שמתרקם במפגש האינטימי בין שניים: האם מתוך המפגש ינבעו דברי אלוהים חיים או חלילה סם מוות?
זוהי, אם כן, תביעה דתית נוקבת הבוקעת מבין הכרובים. המשכן, מקום המפגש בין האדם לאלוהיו, חייב להוות מודל גם למפגש שבין איש לאחיו. הלוחות הטמונים בו מוכרחים להדהד החוצה אל המפגש היומיומי שבין אדם לחברו, אל נבכיהן של מערכות היחסים האנושיות. זוהי הקריאה הבהירה שמנוסחת בפרשת משפטים. מעניין לשומעה גם בפרשות בניית המשכן, העוסקות לכאורה בשדה אחר לגמרי.
ובשולי הדברים, מחשבה נוספת. ייתכן כי בעזרת הביטוי המיוחד “איש אל אחיו” רומזת התורה רמז מלא תקווה. מתחת לעטיפות הרבות של המשכן, מתחת לכיסוי ועוד כיסוי, מסתתרת האמת הפשוטה – איש אל אחיו, פנים אל פנים. אחי יוסף, ש”הסיעו עצמם מן האחווה”, לא הצליחו בסופו של דבר להתנתק ממנה, ומתחת לשנאה היוקדת גילו לבסוף כי הם אחים. אולי מבטיחה התורה כי כך גם אנחנו. בסופו של מסע ארוך וכואב נובטת חרטה ונחשף חיבור מלא עוצמה. כיוסף ואחיו בזמנם, כך גם אנו שבים ומגלים כי מעבר לפערים ולמחיצות המבדילות שוכנת האחווה. באמצעות המשכן מעניקה לנו התורה את ההבנה הפשוטה, שבסופו של דבר אנשים אחים אנחנו.
הרבנית בילי רובנשטיין
אתר מקור ראשון
Aug 14, 2017 0
Apr 13, 2021 0
Apr 13, 2021 0
Apr 13, 2021 0
Apr 12, 2021 0
Apr 08, 2021 0
Apr 07, 2021 0
Apr 07, 2021 0
Mar 30, 2021 0
ההצלחות הדמוקרטיות במערכות הבחירות האחרונות בארה”ב לא נותנות מנוח למושלים ובתי מחוקקים במדינות ארה”ב – הנשלטות על ידי המפלגה הרפובליקנית. המפלגה הרפובליקנית נאלצת לאחרונה להתמודד עם העובדה שהרכב האוכלוסיה בארה”ב משתנה, ושכוחם האלקטורלי של המצביעים השחורים וההיספאנים משנה את שיווי המשקל לטובת הדמוקרטים במדינות שנחשבו עד לאחרונה כמבצרים רפובליקנים. סגן מושל טקסס אמר לאחרונה בטון בלתי מתנצל ש”אם לא נעשה משהו, לא נוכל לנצח את הדמוקרטים בבחירות”.
מדינת ג’ורג’יה מהווה מיקרוקוסמוס של התופעה, או אם תרצו ניר הלקמוס שלה. בג’ורג’יה שתמיד הייתה מבצר רפובליקני בלתי מנוצח, הצליחה סטייסי אברמס, מועמדת דמוקרטית שחוה למשרת המושל, להפסיד למועמד הרפובליקני במספר קולות זעום. המועמד הרפובליקני כיהן כשר הפנים של מדינת ג’ורג’יה לפני הבחירות, ושבתוקף תפקידו היה ממונה על סדרי הבחירות וארגון יום הבחירות. בתוקף תפקידו הוא ביצע מהלכים שהקשו מאוד על תושבי המחוזות השחורים וההיספאנים את הגישה לקלפיות, צמצם את מספר הקלפיות והגביל את שעות הפעולה שלהם. למרות כל מאמציו אלה, בתום ספירת הקולות התברר שהוא ניצח ביתרון של פחות מ 5000 קולות. שנתיים מאוחר יותר הצליחו הבוחרים הדמוקרטים של ג’ורג’יה להתגבר על כל המכשולים שהושמו בפניהם, ובפעם הראשונה בהיסטוריה במדינה, נשלחו אל הסנט שני נציגים דמוקרטים. אם זה לא מספיק כדי לעוור את עיני ההנהגה הרפובליקנית מזעם, אחד מהסנטורים הנבחרים הינו כומר שחור, והשני יהודי. כל זה אחרי שביידן הדמוקרט הוכרז כמנצח הרשמי בבחירות לנשיאות, אחרי ספירות חוזרות ונשנות. יש לציין כאן שבין יתר הבעיות המשפטיות שאתן נאלץ היום טראמפ להתמודד, הינה הניסיון המוקלט שלו לשכנע את סגן המושל של ג’ורג’יה בשיחה טלפונית “למצוא” את מספר הקולות הדרוש כדי להכריז עליו כעל המנצח.
‘דרך ארץ קדמה לתורה’, לימדו אותנו”. האחים וואליד (משמאל), אחמד וחאלד אבולעפיה
לצד הפיתות והבייגלה ששמם יצא למרחקים, ברמדאן תמצאו אצלם מאפי גבינה וביצים לשבירת הצום, בחנוכה סופגניות, ובחג המולד – מתוקים בדמות סנטה קלאוס • “אני לא מאמין בדת, אני מאמין באנוש”, אומר וואליד אבולעפיה, שבניחוח המאפים שלו ושל אחיו נישאת רוח של שלום
זה קרה בדיוק לפני 20 שנה, במוצאי פסח 2001. מחלון המאפייה של משפחת אבולעפיה, שהיתה סגורה כל החג, עלתה עננה מהבילה של בצק חם, שוטפת את רחוב יפו, מעירה את הנחיריים של המהלכים בכיכר השעון. ריח של פיתות טריות, בדרכן לתפוס את אלו שחטפו חוגגי המימונה.
לדברי פרקליטו, מלבד לפריצות הדיסק, למנהיג האופוזיציה הרוסי יש בליטה בעמוד השדרה והוא אף מתחיל לאבד את התחושה בידיו
מנהיג האופוזיציה הרוסי הכלוא אלכסיי נבלני סובל משתי פריצות דיסק בעמוד השדרה – כך אמר אתמול (חמישי) עורך דינו ואדים קובזב.
הפרקליט קובזב מסר לסוכנות הידיעות אינטרפקס כי מלבד לפריצת הדיסק שהרופאים מצאו, לנבלני יש גם בליטה בעמוד השדרה והוא מתחיל לאבד את התחושה בידיו, זאת לאחר שדווח לאחרונה שהכאבים מקרינים לרגליו.
יו”ר המועצה לניתוח היחסים הבינלאומיים של אזרבייג’ן, פאריד שפייב
יו”ר המועצה לניתוח היחסים הבינלאומיים של באקו, פאריד שפייב, באירוע לציון 29 שנים לכינון היחסים בין המדינות: “אנחנו צריכים לשדרג את יחסינו”
ישראל ואזרבייג’ן חגגו אתמול (רביעי) בצהריים 29 שנים לכינון היחסים הדיפלומטיים בין המדינות. השנה החולפת היתה המוצלחת מכולן, כשבמלחמת נגורנו-קרבאך השנייה – באקו השיבו לשליטתם שטחים נרחבים שמאז המלחמה הראשונה בחבל, ארמניה שלטה בהם.
המנהיג העליון הודה בפני תומכיו כי מדינתו מתמודדת עם “אתגרים רבים חסרי תקדים” • בעבר כבר התנצל בדמעות על כישלונותיה של הממשלה
שליט צפון קוריאה, קים ג’ונג און, הודה כי מדינתו נמצאת “במצב הגרוע ביותר אי פעם” במהלך כינוס של מפלגת השלטון שנערך היום (רביעי) – כך לפי דיווחים בסוכנויות ידיעות מקומיות. לדבריו, צפון קוריאה מתמודדת עם “אתגרים רבים חסרי תקדים”.
כידוע, הכלכלה הצפון קוריאנית נמצאת כבר שנים במצב קשה, בעקבות הנהגה כושלת וסנקציות אמריקניות שהוטלו בשל תוכנית הגרעין. גם הסגר שהחל כתוצאה ממצב התחלואה הקורונה במדינה לא מיטיב עימה מבחינה כלכלית.
אנדרו ג’וליאני אמר לשבועון אמריקני: “אני המועמד הנכון לתפקיד המושל” • בבחירות 2022 הוא צפוי להתמודד מול קואומו, שצל כבד מרחף מעל כהונתו
אנדרו ג’וליאני, בנו של עורך דינו של טראמפ רודי ג’וליאני שאף שימש בעצמו כעוזרו של נשיא ארה”ב הקודם, מתכנן להתמודד לתפקיד מושל מדינת ניו יורק. כך עולה מאמירות שלו שפורסמו ב”וושינגטון אקזמינר” היום (רביעי).
הבחירות במדינה יתקיימו בשנה הבאה. אחד המועמדים הצפויים הוא המושל המכהן, אנדרו קואומו, המתכוון לרוץ למרות התלונות המצטברות על הטרדות מיניות והחקירה הפרדלית בעניין אי-דיווח על מקרי תמותה מקורונה בבתי אבות.
סקר חדש: כמחצית מהבריטים מעדיפים לראות את הדוכס מקיימרידג’ יורש את הכתר, במקום הנסיך צ’רלס • 51% מאמינים כי הארי ומייגן פגעו במוניטין המלכותי
18% מהבריטים מאמינים שבריטניה כבר לא אמורה לקיים מלוכה.
רוב הציבור הבריטי הבריטי מעדיף כי המלך הבא בממלכה יהיה ויליאם, הדוכס קיימברידג’, ולא אחיה של המלכה, הנסיך צ’רלס, כך נחשף בסקר חדש.
בסקר שנערך על ידי חברת דלתאפול (Deltapoll), בקרב 1,590 איש מעל גיל 18, עלה כי הנסיך צ’רלס, מי שעומד ראשון בתור לרשת את כתר המלוכה קיבל רק 27% מול 47% שוויליאם, בנו הבכור, גרף.
טקס הזיכרון לשואה ולגבורה במוזיאון בית לוחמי הגטאות
נשיא המדינה ראובן ריבלין , שהשתתף בטקס, קרא לניצולי השואה לספר את סיפוריהם ואמר: “אל תשתקו! ספרו לנו, תנו לנו את עדותכם כעדות חיה” • במהלך הטקס הועלו שש המשואות המסורתיות על ידי ניצולי שואה וצאצאיהם • גם השנה נערך האירוע ללא קהל בשל הקורונה
במהלך הטקס נשא דברים נשיא המדינה ראובן ריבלין, ופנה אל הניצולים: “שורדי השואה, גיבורי התקומה. אתם שעוד נושאים איתכם, קרוב ללבכם את העדות, הזיכרון. אני יודע שלרבים מכם, מסירת העדות היא חוויה קשה, טראומטית, אבל אני פונה אליכם, מלב אל לב, אם טרם נתתם את עדותכם, ואם נתתם ויש לכם את הכוח והיכולת, להמשיך ולספר, אל תשתקו! דברו איתנו, ספרו לנו, תנו לנו את עדותכם, כעדות חיה. כדי שאנחנו נזכור, כדי שאנחנו נמשיך ונעביר את לפיד הזיכרון, מדור לדור. אנחנו עם זוכר.
מתקן מעצר של מהגרים בטקסס (צילום: רויטרס)
הרשויות בארה”ב עצרו במרץ מספר כפול של ילדים שהגיעו דרך מקסיקו בהשוואה לפברואר. הם מוחזקים במתקני מעצר עד שנמצא להם פתרון שהייה אצל קרוביהם שלוקחים עליהם חסות. באחד מהמתקנים, המיועד ל-250 איש, שוהים כ-4,100 מהגרים. הזינוק במספרים מגביר את הלחץ על ביידן
הרשויות בארצות הברית עצרו כ-19 אלף ילדים שחצו לבדם את הגבול עם מקסיקו בחודש מרץ – כך לפי נתונים רשמיים שפורמסו היום (חמישי). זהו מספר הילדים הגדול ביותר שחצה את הגבול הדרומי של ארצות הברית בחודש אחד אי-פעם.
בנאום ראשון בו התייחס למשבר בממלכה, אמר ההמלך כי אחיו למחצה נמצא עם משפחתו ותחת טיפולו. “חמזה התחייב בפני המשפחה שישים את האינטרסים של ירדן מעל לכל שיקול אחר”, אמר. ביידן ועבדאללה שוחחו לראשונה: “אמרתי לו שיש לו חבר באמריקה”
עבדאללה מלך ירדן נשא היום (רביעי) נאום ראשון מאז פרוץ המשבר במדינה בו אמר כי ירדן יציבה ובטוחה וכי העימות מול הנסיך חמזה, שנעצר לאחר שנחשד בקשרים עם “גורמים זרים” לצורך ביצוע ניסיון הפיכה – יטופל בתוך משפחת המלוכה. עבדאללה ציין כי חמזה נמצא עם משפחתו תחת טיפולו.
זלנסקי מסייר בקו העימות עם הבדלנים במזרח המדינה, אחרי עיבוי הכוחות של צבא רוסיה בגבול וההסלמה בלחימה. “אוקראינה צריכה שלום ונעשה הכול למען זה”, אמר הנשיא, שרוצה להצטרף לנאט”ו. פוטין שוחח עם מרקל, והאשים את קייב הסלמה. בכיר בקרמלין: “נאלץ להגן על אזרחינו”
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי ביקר היום (חמישי) בקווי החזית במזרח המדינה, בעקבות המתיחות הגוברת מול רוסיה המרכזת כוחות בגבול. קייב מודאגת מהזרמת כוחות רוסיים לאזור הגבול ומהתגברות הלחימה עם הבדלנים הפרו-רוסים בחבל הדונבאס.
המשטרה אמרה כי התוקפים פוצצו את המתחם המנהלי המקום ואז נכנסו למתחם שבדרום-מזרח המדינה. היא האשימה את הבדלנים של ביאפרה באחריות לפשיטה, אך הם הכחישו. לאחרונה חלה התדרדרות במצב באזור, בכאב ראש נוסף לנשיא בוהארי
כלי רכב שרופים אחרי המתקפה על מתחם בית הכלא (צילום: ראובן קסטרו)