Mar 27, 2021 מנהל Featured, יהדות 0
התורה והתנ”ך מרבים להזכיר את אלהים שהוציא את ישראל ממצרים. כך מצווה התורה על חגיגת הפסח בספר שמות פרק י”ג פסוקים ו’ עד ט’: “שבעת ימים תאכל מצות וביום השביעי חג ליהוה: מצות יאכל את שבעת הימים ולא – יראה לך חמץ ולא – יראה לך שאר בכל – גבולך: והגדת לבנך ביום ההוא לאמור בעבור זה עשה יהוה לי בצאתי ממצרים”.
זהו, בזה מסתכמת הוראת התורה. לא קריאה בהגדה, לא שירת די – דיינו וחד גדיא, אין אזכור לגפילטע פיש ולקניידלך, ובטוח שלא מוזכר מרור בשום מקום בתורה ובתנ”ך. מה שכן, מספר פעמים מוזכר חג הפסח כמועד עליה לרגל ולהקרבת “קורבן הפסח”.
אז איך באמת חגגו אבותינו את הפסח, ואיך ומתי התפתחה ההגדה והפכה להיות המוטיב המרכזי בערב החג – מועד שלא מוזכר כלל בתורה?
כאן המקום לציין, שהתורה איננה כלל מורה הנבוכים של היהדות, ומאז ימי גלות בבל, התמסדה לה יהדות חדשה המבוססת על התורה שבעל פה ועל התלמוד שהתפתח ממנה. לא נכנס כאן לסיבות שגרמו לתהליך ההתנתקות של גולי בבל מהתורה כמרכז האמונה והמצוות. נציין רק שלמעשה התנאים – מייסדי וכותבי התלמוד הבבלי, זנחו את התורה ופיתחו דת משלהם שהיא דת היהודים – אנשי שבט יהודה, פשוט משום שהתורה כפי שהיא הייתה מוכרת להם, פשוט לא התאימה יותר לנסיבות חייהם. כשאין כהנים, ואין מזבח, ואין הקרבת קורבנות, פשוט אין דרך לקיים את מצוות התורה. מי שהתעקש להמשיך את קיום המצוות, ונוהגים עד היום בהתאם למצוות התורה אלה הם הקראים והשומרונים, שהממסד הרבני – אורתודקסי אינו מכיר ביהדותם.
תקופת בית ראשון לא מספקת לנו שום מידע על הצורה שבה נחגג הפסח במחוזות שבטי ישראל. יש להניח אבל שבמידה והאבות צייתו למצוות התורה, הם סיפרו לבניהם את סיפור יציאת מצריים כפי שהם שמעו אותו מאבותיהם שלהם, כל אחד כיד זכרונו ודמיונו הטובה עליו, שהרי לא היה שום מסמך היסטורי כתוב שאפשר נוסח אחיד של הסיפור. יש להניח שליל הקרבת קורבן הפסח, היה הלילה שבו סופרו הסיפורים סביב המדורה שעליה ניצלה בשר הטלה המסכן שהועלה לקורבן במקדש. התורה איננה מזכירה את המועד שיש להקריב בו את קורבן הפסח. היה זה התלמוד שקבע לראשונה שהערב שבו יוקרב קורבן הפסח יהיה הערב שבו יסופר ביציאת מצרים. וכך אומר התלמוד: “והגדת לבנך ביום ההוא לאמור בעבור זה – בשעה שמצה ומרור מונחים לפניך”. פרשנויות מאוחרות לאמירה הזאת קבעו שיהיה זה בערב היום הראשון לשבעת ימי הפסח.
מצוות “והגדת לבנך”, לא הגדירה את גבולות הסיפור, וכאמור השאירה בידי כל ראש בית אב לספר את הגירסה שלו, בהתאם למסורת המשפחתית שלו. מאחר ולא היה כל “מפרט טכני” שלימד את החוגגים איך צריך לחגוג, כל אחד חגג את החג על פי דרכו והבנתו.
ניתנת האמת להאמר, שבהעדר מוחלט של ספר תפילות, או תפילות כתובות ואחידות בכלל, ובהתחשב בעובדה שעד לפעם הראשונה שבה נכתב התנ”ך בימי עזרא, לא היה כלל נוסח כתוב של התורה והתנ”ך, הרי שסביר להניח ש”תפילה” הייתה שיחה שבין האדם לאלהיו ללא מתווכים וללא הוראות ומסגרות מחייבות. אומר הרמב”ם בהלכות תפילה א’, א’): אם היה רגיל – מרבה תחינה ובקשה, ואם היה ערל שפתיים מדבר כפי יכלתו… וכן היה הדבר ממשה ועד עזרא”.
יש עדויות על כך שהיו מי שהתפללו מדי יום ובשעות קבועות ב ד’ אמותיהם, כל אחד לפי דרכו. האחרים התפללו רק כשהרגישו צורך בסיוע של הכח העליון בו הם האמינו.
עזרא הסופר, שהיה למעשה מושל יהודה מטעמו של המלך כרש, לקח על עצמו את המשימה הכבדה של החזרת האמונה באלהים לאוכלוסיית שבט יהודה שישבה על אדמתה. הוא היה זה ששיקם את חומות ירושלים ואת המקדש, הביא עמו מהגלות את צאצאי הכהנים משבט לוי, וחידש את עבודת המקדש. הוא גם יזם את פרוייקט כתיבת התורה והתנ”ך, בנה במה מוגבהת בכיכר העיר שמעליה הוא הקריא לקהל הנרגש בפעם הראשונה בהיסטוריה את התורה הכתובה. ההיגיון אומר שלא ניתן היה לקרוא את כל התורה באסיפה אחת. הגיוני יותר שהקהל זכה לשמוע משהו כמו פרק בשבוע, והרי לכם התמסדות הנוהל של הקריאה השבועית הפומבית של פרשת השבוע. הייתה זאת למעשה ההתחלה של קיום סדיר של טקסים וטקסטים דתיים בנוסח קבוע ובעיתוי קבוע.
בין היתר מיסד עזרא גם את מוסד ה”כנסת הגדולה”, שבין יתר פעולותיו מיסד גם נוסח קבוע של תפילות וברכות, ואסר לסטות מהן. מעתה, כל מי שרצה להתפלל, יכול היה לעשות זאת אך ורק על פי הנוסח שנקבע על ידי חכמי הכנסת הגדולה. התפילות האלה היו קצרות ותמציתיות, שאפשרו כמעט לכל אדם לשנן ולזכור אותן, והן מהוות עד היום את הבסיס לספר התפילות היהודי. הם גם היו כנראה אלה שקבעו את הנוסח האחיד של סיפור יציאת מצרים, שגם הוא היה קצר ופשוט, ובהעדר מוחלט של יכולת יצור המוני של כתבים, יחד עם העובדה שרוב היהודים היו בעצם אנאלפבתים, גם אם היו חוברות מודפסות, לא היה מי שידע לקרוא בהן.
יש להניח שהטקסט שאומץ על ידי הכנסת הגדולה כטקסט פסח מחייב היו פסוקים ה – ח בפרק כ”ו בספר דברים: “וענית ואמרת לפני יהוה אלהיך ארמי אובד אבי וירד מצרימה ויגר שם במתי מעט ויהי – שם לגוי גדול עצום ורב: וירעו אתנו המצרים ויענונו ויתנו עלינו עבודה קשה: ונזעק אל – יהוה אלהי אבותינו וישמע את קולנו וירא את – עניינו ואת עמלנו ואת – לחצנו: ויוציאנו יהוה ממצרים ביד חזקה ובזרוע נטויה ובמרא גדול ובאתות ובמופתים: ויביאנו אל – המקום הזה ויתן – לנו את הארץ הזאת ארץ זבת חלב ודבש”. אלה הפסוקים המהווים למעשה את הגרעין של ההגדה שהתפתחה יותר מאוחר, ויש עדויות שבתקופת החשמונאים כבר היו כמה חלקים מרכזיים בהגדה הידועה לנו כיום, ערוכים ומקובלים.
אחרי חורבן בית שני חל שינוי גורף במרקם החיים היהודיים אבל תכנו של ליל הסדר לא השתנה, והוא המשיך להתקיים קרבן הפסח ואכילתו, ואכילת של מאכלי המצווה המכונים: פסח, מצה ומרור. המשנה מתארת במסכת פסחים את עריכת סדר הפסח כהילכתו, (על פי ההלכה), וכפי שהוא מתנהל עד עצם היום הזה. המסכת מגישה את רוב הטקסטים הנאמרים בהגדה עד היום, כשהבדלים קטנים היו קיימים בין בית הלל לבית שמאי. גם לרבי עקיבא היו מספר השגות משלו, אבל בסופו של דבר נשארו הטקסטים של המשנה בתקפם, והם מהווים כאמור את עמוד ההשדרה של ההגדה עד היום.
אמנם, נוסח ההגדה וסדר הטקסים שבה נקבעו כבר בסוף ימי בית שני, אבל מפאת חסרונה של גירסה המונית כתובה ומודפסת, היא הייתה “רזה ביותר ולא מגובשת לגמרי, מה שגרר חילוקי דעות רבים בין פוסקים ופרשנים על דקויות כמו: האם ברכת היין קודמת לברכת היום, ומתי מברכים שוב על היין.
בשנת 300 לספירה, היה כבר נוסח ההגדה מגובש כמעט סופית. ועל פי הרבי מליובוויטש, הטקסטים הכתובים בשפה הארמית מעידים על כך שהם נכתבו לאחר חורבן בית שני, בעת ששפת הדיבור המקובלת הייתה השפה הארמית, ורוב תושבי הארץ לא דברו את “לשון הקודש” כדבריו.
ההגדה הכתובה הכמעט מושלמת הראשונה המוכרת לנו נוצרה בתקופתו של הרב עמרם גאון שחי במאה ה9 לספירה. זהו הנוסח הכתוב השלם הראשון, הכולל תוספות שהתווספו להגדה על יד הרב עצמו. במאה ה 12, הוסיף להגדה גם פיוטים ותפילות משלו הרב שלמה מויטרי שהיה אחד מתלמידיו של רש”י.
לאחר המצאת הדפוס בסוף המאה ה 15, הפכה ההגדה של פסח למסמך היהודי רב התפוצה ביותר עד עצם היום הזה. באמצע ובסוף ימי הביניים, התווספו להגדה עוד כמה פיוטים ושירים בעיקר על ידי יהדות אשכנז, וגיבשו סופית את ההגדה המוכרת לנו כיום.
אחרי קום המדינה נכתבו, נערכו ועוצבו הגדות על ידי קיבוצים שונים ואפילו על ידי צה”ל. ההגדות האלה לא נצמדו לטקסטים המקוריים, ובקיבוצים אחדים נוהגים לקרוא בהגדה הקיבוצית ולא בזו המסורתית בליל הסדר שלהם עד היום.
חג חירות שמח.
Aug 14, 2017 0
Apr 13, 2021 0
Apr 13, 2021 0
Apr 13, 2021 0
Apr 12, 2021 0
Apr 13, 2021 0
Apr 13, 2021 0
Apr 12, 2021 0
Apr 03, 2021 0
ההצלחות הדמוקרטיות במערכות הבחירות האחרונות בארה”ב לא נותנות מנוח למושלים ובתי מחוקקים במדינות ארה”ב – הנשלטות על ידי המפלגה הרפובליקנית. המפלגה הרפובליקנית נאלצת לאחרונה להתמודד עם העובדה שהרכב האוכלוסיה בארה”ב משתנה, ושכוחם האלקטורלי של המצביעים השחורים וההיספאנים משנה את שיווי המשקל לטובת הדמוקרטים במדינות שנחשבו עד לאחרונה כמבצרים רפובליקנים. סגן מושל טקסס אמר לאחרונה בטון בלתי מתנצל ש”אם לא נעשה משהו, לא נוכל לנצח את הדמוקרטים בבחירות”.
מדינת ג’ורג’יה מהווה מיקרוקוסמוס של התופעה, או אם תרצו ניר הלקמוס שלה. בג’ורג’יה שתמיד הייתה מבצר רפובליקני בלתי מנוצח, הצליחה סטייסי אברמס, מועמדת דמוקרטית שחוה למשרת המושל, להפסיד למועמד הרפובליקני במספר קולות זעום. המועמד הרפובליקני כיהן כשר הפנים של מדינת ג’ורג’יה לפני הבחירות, ושבתוקף תפקידו היה ממונה על סדרי הבחירות וארגון יום הבחירות. בתוקף תפקידו הוא ביצע מהלכים שהקשו מאוד על תושבי המחוזות השחורים וההיספאנים את הגישה לקלפיות, צמצם את מספר הקלפיות והגביל את שעות הפעולה שלהם. למרות כל מאמציו אלה, בתום ספירת הקולות התברר שהוא ניצח ביתרון של פחות מ 5000 קולות. שנתיים מאוחר יותר הצליחו הבוחרים הדמוקרטים של ג’ורג’יה להתגבר על כל המכשולים שהושמו בפניהם, ובפעם הראשונה בהיסטוריה במדינה, נשלחו אל הסנט שני נציגים דמוקרטים. אם זה לא מספיק כדי לעוור את עיני ההנהגה הרפובליקנית מזעם, אחד מהסנטורים הנבחרים הינו כומר שחור, והשני יהודי. כל זה אחרי שביידן הדמוקרט הוכרז כמנצח הרשמי בבחירות לנשיאות, אחרי ספירות חוזרות ונשנות. יש לציין כאן שבין יתר הבעיות המשפטיות שאתן נאלץ היום טראמפ להתמודד, הינה הניסיון המוקלט שלו לשכנע את סגן המושל של ג’ורג’יה בשיחה טלפונית “למצוא” את מספר הקולות הדרוש כדי להכריז עליו כעל המנצח.
‘דרך ארץ קדמה לתורה’, לימדו אותנו”. האחים וואליד (משמאל), אחמד וחאלד אבולעפיה
לצד הפיתות והבייגלה ששמם יצא למרחקים, ברמדאן תמצאו אצלם מאפי גבינה וביצים לשבירת הצום, בחנוכה סופגניות, ובחג המולד – מתוקים בדמות סנטה קלאוס • “אני לא מאמין בדת, אני מאמין באנוש”, אומר וואליד אבולעפיה, שבניחוח המאפים שלו ושל אחיו נישאת רוח של שלום
זה קרה בדיוק לפני 20 שנה, במוצאי פסח 2001. מחלון המאפייה של משפחת אבולעפיה, שהיתה סגורה כל החג, עלתה עננה מהבילה של בצק חם, שוטפת את רחוב יפו, מעירה את הנחיריים של המהלכים בכיכר השעון. ריח של פיתות טריות, בדרכן לתפוס את אלו שחטפו חוגגי המימונה.
לדברי פרקליטו, מלבד לפריצות הדיסק, למנהיג האופוזיציה הרוסי יש בליטה בעמוד השדרה והוא אף מתחיל לאבד את התחושה בידיו
מנהיג האופוזיציה הרוסי הכלוא אלכסיי נבלני סובל משתי פריצות דיסק בעמוד השדרה – כך אמר אתמול (חמישי) עורך דינו ואדים קובזב.
הפרקליט קובזב מסר לסוכנות הידיעות אינטרפקס כי מלבד לפריצת הדיסק שהרופאים מצאו, לנבלני יש גם בליטה בעמוד השדרה והוא מתחיל לאבד את התחושה בידיו, זאת לאחר שדווח לאחרונה שהכאבים מקרינים לרגליו.
יו”ר המועצה לניתוח היחסים הבינלאומיים של אזרבייג’ן, פאריד שפייב
יו”ר המועצה לניתוח היחסים הבינלאומיים של באקו, פאריד שפייב, באירוע לציון 29 שנים לכינון היחסים בין המדינות: “אנחנו צריכים לשדרג את יחסינו”
ישראל ואזרבייג’ן חגגו אתמול (רביעי) בצהריים 29 שנים לכינון היחסים הדיפלומטיים בין המדינות. השנה החולפת היתה המוצלחת מכולן, כשבמלחמת נגורנו-קרבאך השנייה – באקו השיבו לשליטתם שטחים נרחבים שמאז המלחמה הראשונה בחבל, ארמניה שלטה בהם.
המנהיג העליון הודה בפני תומכיו כי מדינתו מתמודדת עם “אתגרים רבים חסרי תקדים” • בעבר כבר התנצל בדמעות על כישלונותיה של הממשלה
שליט צפון קוריאה, קים ג’ונג און, הודה כי מדינתו נמצאת “במצב הגרוע ביותר אי פעם” במהלך כינוס של מפלגת השלטון שנערך היום (רביעי) – כך לפי דיווחים בסוכנויות ידיעות מקומיות. לדבריו, צפון קוריאה מתמודדת עם “אתגרים רבים חסרי תקדים”.
כידוע, הכלכלה הצפון קוריאנית נמצאת כבר שנים במצב קשה, בעקבות הנהגה כושלת וסנקציות אמריקניות שהוטלו בשל תוכנית הגרעין. גם הסגר שהחל כתוצאה ממצב התחלואה הקורונה במדינה לא מיטיב עימה מבחינה כלכלית.
אנדרו ג’וליאני אמר לשבועון אמריקני: “אני המועמד הנכון לתפקיד המושל” • בבחירות 2022 הוא צפוי להתמודד מול קואומו, שצל כבד מרחף מעל כהונתו
אנדרו ג’וליאני, בנו של עורך דינו של טראמפ רודי ג’וליאני שאף שימש בעצמו כעוזרו של נשיא ארה”ב הקודם, מתכנן להתמודד לתפקיד מושל מדינת ניו יורק. כך עולה מאמירות שלו שפורסמו ב”וושינגטון אקזמינר” היום (רביעי).
הבחירות במדינה יתקיימו בשנה הבאה. אחד המועמדים הצפויים הוא המושל המכהן, אנדרו קואומו, המתכוון לרוץ למרות התלונות המצטברות על הטרדות מיניות והחקירה הפרדלית בעניין אי-דיווח על מקרי תמותה מקורונה בבתי אבות.
סקר חדש: כמחצית מהבריטים מעדיפים לראות את הדוכס מקיימרידג’ יורש את הכתר, במקום הנסיך צ’רלס • 51% מאמינים כי הארי ומייגן פגעו במוניטין המלכותי
18% מהבריטים מאמינים שבריטניה כבר לא אמורה לקיים מלוכה.
רוב הציבור הבריטי הבריטי מעדיף כי המלך הבא בממלכה יהיה ויליאם, הדוכס קיימברידג’, ולא אחיה של המלכה, הנסיך צ’רלס, כך נחשף בסקר חדש.
בסקר שנערך על ידי חברת דלתאפול (Deltapoll), בקרב 1,590 איש מעל גיל 18, עלה כי הנסיך צ’רלס, מי שעומד ראשון בתור לרשת את כתר המלוכה קיבל רק 27% מול 47% שוויליאם, בנו הבכור, גרף.
טקס הזיכרון לשואה ולגבורה במוזיאון בית לוחמי הגטאות
נשיא המדינה ראובן ריבלין , שהשתתף בטקס, קרא לניצולי השואה לספר את סיפוריהם ואמר: “אל תשתקו! ספרו לנו, תנו לנו את עדותכם כעדות חיה” • במהלך הטקס הועלו שש המשואות המסורתיות על ידי ניצולי שואה וצאצאיהם • גם השנה נערך האירוע ללא קהל בשל הקורונה
במהלך הטקס נשא דברים נשיא המדינה ראובן ריבלין, ופנה אל הניצולים: “שורדי השואה, גיבורי התקומה. אתם שעוד נושאים איתכם, קרוב ללבכם את העדות, הזיכרון. אני יודע שלרבים מכם, מסירת העדות היא חוויה קשה, טראומטית, אבל אני פונה אליכם, מלב אל לב, אם טרם נתתם את עדותכם, ואם נתתם ויש לכם את הכוח והיכולת, להמשיך ולספר, אל תשתקו! דברו איתנו, ספרו לנו, תנו לנו את עדותכם, כעדות חיה. כדי שאנחנו נזכור, כדי שאנחנו נמשיך ונעביר את לפיד הזיכרון, מדור לדור. אנחנו עם זוכר.
מתקן מעצר של מהגרים בטקסס (צילום: רויטרס)
הרשויות בארה”ב עצרו במרץ מספר כפול של ילדים שהגיעו דרך מקסיקו בהשוואה לפברואר. הם מוחזקים במתקני מעצר עד שנמצא להם פתרון שהייה אצל קרוביהם שלוקחים עליהם חסות. באחד מהמתקנים, המיועד ל-250 איש, שוהים כ-4,100 מהגרים. הזינוק במספרים מגביר את הלחץ על ביידן
הרשויות בארצות הברית עצרו כ-19 אלף ילדים שחצו לבדם את הגבול עם מקסיקו בחודש מרץ – כך לפי נתונים רשמיים שפורמסו היום (חמישי). זהו מספר הילדים הגדול ביותר שחצה את הגבול הדרומי של ארצות הברית בחודש אחד אי-פעם.
בנאום ראשון בו התייחס למשבר בממלכה, אמר ההמלך כי אחיו למחצה נמצא עם משפחתו ותחת טיפולו. “חמזה התחייב בפני המשפחה שישים את האינטרסים של ירדן מעל לכל שיקול אחר”, אמר. ביידן ועבדאללה שוחחו לראשונה: “אמרתי לו שיש לו חבר באמריקה”
עבדאללה מלך ירדן נשא היום (רביעי) נאום ראשון מאז פרוץ המשבר במדינה בו אמר כי ירדן יציבה ובטוחה וכי העימות מול הנסיך חמזה, שנעצר לאחר שנחשד בקשרים עם “גורמים זרים” לצורך ביצוע ניסיון הפיכה – יטופל בתוך משפחת המלוכה. עבדאללה ציין כי חמזה נמצא עם משפחתו תחת טיפולו.
זלנסקי מסייר בקו העימות עם הבדלנים במזרח המדינה, אחרי עיבוי הכוחות של צבא רוסיה בגבול וההסלמה בלחימה. “אוקראינה צריכה שלום ונעשה הכול למען זה”, אמר הנשיא, שרוצה להצטרף לנאט”ו. פוטין שוחח עם מרקל, והאשים את קייב הסלמה. בכיר בקרמלין: “נאלץ להגן על אזרחינו”
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי ביקר היום (חמישי) בקווי החזית במזרח המדינה, בעקבות המתיחות הגוברת מול רוסיה המרכזת כוחות בגבול. קייב מודאגת מהזרמת כוחות רוסיים לאזור הגבול ומהתגברות הלחימה עם הבדלנים הפרו-רוסים בחבל הדונבאס.
המשטרה אמרה כי התוקפים פוצצו את המתחם המנהלי המקום ואז נכנסו למתחם שבדרום-מזרח המדינה. היא האשימה את הבדלנים של ביאפרה באחריות לפשיטה, אך הם הכחישו. לאחרונה חלה התדרדרות במצב באזור, בכאב ראש נוסף לנשיא בוהארי
כלי רכב שרופים אחרי המתקפה על מתחם בית הכלא (צילום: ראובן קסטרו)