Oct 20, 2021 מנהל Featured, קהילה 0
ספר חדש על מגילת קהלת שופך אור על אחד הספרים המאתגרים והאהובים בתנ”ך. מי באמת חיבר את המגילה ומתי, מה הוסיף פיט סיגר ל”עת שלום”, מה מקורו של “החוט המשולש” ועוד ועוד. וגם: ממתי מברכים “צום מועיל” ו”בריאות איתנה”, והמקור המפתיע של מילת הסלנג ‘בולפס’
בימים אלה, לכבוד חג הסוכות הקרב, יצא לאור בהוצאת ידיעות אחרונות ובית אביחי ספר מהודר, אחד מתוך סדרה: “קהלת: פירוש ישראלי חדש”. כתב אותו פרופ’ אביגדור שנאן, והוא ממשיך מפעל פרשנות נגישה, מסורתית ומודרנית כאחת, של מגילות המקרא וספרי מקורות נוספים. על מגילת רות, מגילת אסתר ומגילת איכה כבר נכתב כאן, הספר על מגילת שיר השירים יצא בימי קורונה. מעט ממה שמלמד אותנו ספר קהלת מובא כאן, ואידך זיל גמור.
שבעה הבלים כנגד שבעה עולמות
1.המסורת מייחסת כידוע את קהלת לשלמה המלך. למסורת הזו אין בסיס מחקרי והיא אינה מבטאת מציאות היסטורית. גם הלשון מעידה על כך. לשון המגילה מתוארכת לדעת החוקרים בתקופה ההלניסטית, שראשיתה עם כיבושי אלכסנדר מוקדון במאה הרביעית לפנה”ס. הדבר מתחזק על פי קרבתה של לשון המגילה אל לשון חז”ל. בין היתר מתבטא הדבר בשימוש המתחלף בין מילת השעבוד ‘אשר’ השכיחה במקרא לבין מילית הזיקה הנדירה במקרא ‘שֶ-‘ המאפיינת את לשון המשנה, ומופיעה רבות במגילת קהלת. דוגמה נוספת לרובד הלשוני של קהלת הוא הצמד אנוכי/אני. בספרים הראשונים במקרא השימוש מעורבב, אבל ככל שחולף הזמן ‘אני’ דוחק את ‘אנוכי’, ובקהלת ‘אנוכי’ נעלם לגמרי.
טוב לאדם היות פעם בדד
7.המחקר נוהג להצביע על זיקתה של המגילה אל תרבויות המזרח הקדום, המסופוטמית והמצרית. דוגמה לכך היא שירים מצריים שנחקקו בתוך קברי פרעונים ובהם הרהורים, לא פעם חתרניים, באשר למשמעות החיים והמוות. שיר שנחקק בקברו של פרעה אַנְתֶפ, שחי בסוף האלף השלישי לפנה”ס: “הלך אחר תאוותך כל ימי חייך/ שים שמן המור על ראשך/ ובגד שש עליך/ לך אחר תאוותך וטובתך/ מלא צרכיך על פני האדמה/ לך אחר משאלות לבך עד אשר יבוא אליך יום המספד/ עשה לך חג ובו אל תאנח/ הן לא יותן לאיש לקחת את עושרו עמו”.
רוצים לקבל מדי סופשבוע טור חדש ועדכונים מהאתר?
קהלת מוחק שורה מספרו
צום מועיל ובריאות איתנה
דוד אסף, בעל האתר הנפלא “עונג שבת”, כותב: “האם נכונה הרגשתי ששתי ברכות שנפוצות לאחרונה במקומותינו נכנסו ללשון העברית ממש לא מזמן? אני מתכוון ל’בריאות איתנה’ (תרגום צולע מיידיש של געזונט און שטאַרק, דהיינו בריאות וכוח), שלדעתי תפס תאוצה יחד עם מגפת קורונה, ולברכה ‘צום מועיל’, שלא זכורה לי משנים עברו. דנתי בסוגיה עם כמה חברים וחשבנו שזו ברכה שמקורה בחוגים דתיים-לאומיים (מאזור החיוג של ‘שירות משמעותי’ בצה”ל), שמצד אחד לא רוצים לברך ‘צום קל’ – כי צום לא אמור להיות קל – ומצד שני רוצים להכניס תחת כנפי הצום גם כאלה שצמים מטעמים לא הלכתיים (דיאטה, ניקוי רעלים, זיכרון מלחמת יום כיפור וכיוב”ז). מה דעתך?”
‘צום מועיל’ היא ברכה חדשה ממש, ובלי ספק היא נשענת על סוגי צום דיאטטי, על העניין הגובר בקשר בין בריאות ומזון, ועל כך שמנהג הצום התפשט במידה מסוימת גם בחוגים לא דתיים. יש גם ניסיונות לתת לה משמעות הלכתית, כמו בתשובת הרב בנימין שמואל באתר הידברות: “הצום בא לעורר אותנו לתשובה ולהתפלל על ישועתינו, ואנו מברכים שהצום יועיל ויביא את המטרה”.
“בריאות איתנה” אינה מצויה במקורות. אפשר למצוא אותה בתשובות עובדיה יוסף כברכה: “השי”ת יאריך ימיו ושנותיו בטוב ובנעימים, בבריאות איתנה וכל טוב”. יתכן מאוד שההשראה לכך היא דווקא בשפות ערביות. במילון ערבית הפלסטינית מביא יוחנן אליחי את המשפט “חַטַא סָחֶת-הַא-תכּוּן קוַיִהֶ”: כדי שהבריאות שלה תהיה חזקה. במרוקאית יהודית המילים בריאות וכוח או איתנוּת מסתופפות תחת אותה מילה: סְחְחָא: “לְלְלַאה יְעְטִיכּ סְחְחָא:”, שאלוהים יתן לך כוח/בריאות. השערות ואסמכתאות נוספות יתקבלו בברכה.
בולפס, לא מה שחשבנו
יואל האיוש מתייחס לשאלה על מקורה של מילת הסלנג הוותיקה ‘בולפס’ במשמעות שָמֵן: ‘ישנה קללה חריפה ונפוצה בהונגרית: balfasz. פירוש המילה באלפס (בולפס) הוא ‘שמוק’ אך גם ‘שלומיאל’ או ‘מגושם’ או ‘לא יוצלח’. בתרגום מילולי זהו ‘זין שמאלי’, bal פירושה שמאלי והמילה fasz פירושה זין. a בהונגרית נהגה כצליל שנע בין a לבין o, לכן בעברית יהיה הגיוני לרשום גם בולפס וגם באלפס. וכיוון שאנשי צפת לא מעטים הם אלה שאבותיהם הגיעו מאזורים דוברי הונגרית, כל הדיון הנ”ל נראה לי לעניין”. לא רק לעניין, נראה לנו שיואל פיצח את חידת מקורה של ‘בולפס’.
חדש במדור “גידי”, במלאת 48 שנים למלחמת יום הכיפורים בה נפל, “הצעקה האחרונה של גידי”, מתוך “מסעותיי עם העברית” שיצא לאור בקרוב
שאלות שנשאלו ונענו ב’שאל את רוביק’: מה מקור השיר הגולנצ’יקי “גולני גולני אנני נמו”, איזה סיפור עומד מאחורי הביטוי ‘לעשות אבו עלי’, מה הקשר בין אבוב כלי הנגינה ואבוב פנימית הצמיג, האם שובב הוא כינוי גנאי או שבח ועוד, ראו ב בשני הדפים. יש ללחוץ על השאלה לקריאת התשובה.
Aug 14, 2017 0
Dec 18, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 01, 2022 0
Dec 18, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 07, 2022 0
Dec 01, 2022 0
יאיר נתניהו הגיש ערעור על חיובו לפצות את עורך “וואלה” לשעבר ברבע מיליון שקל בתביעת הדיבה שהוגשה נגדו: “עלול לקרוס כלכלית”
אורן פרסיקו 24.08.2021 4
ראש הממשלה בנימין נתניהו עם בנו יאיר, למחרת ניצחון הליכוד בבחירות 2015 (צילום: יונתן זינדל)
יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה לשעבר, הגיש בקשת רשות ערעור על ההחלטה לחייבו לפצות ב-250 אלף שקלים את עורך “וואלה” לשעבר אבי אלקלעי בגין הוצאת דיבה. בונות הפייסבוק והטוויטר שלו.
ביהמ”ש דחה את בקשתו של יאיר נתניהו לעיכוב תשלום רבע מיליון שקל לעורך “וואלה” לשעבר אבי אלקלעי • “לא הביא ולו בדל ראייה” לכך שהתשלום יגרום ל”קריסה כלכלית” • נתניהו חויב בתשלום נוסף
שוקי טאוסיג 03.09.2021
יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה, עם עורך-הדין של המשפחה, יוסי כהן (צילום: פלאש 90)
בית משפט המחוזי דחה את בקשתו של יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה לשעבר, לעכב תשלום פיצוי של רבע מיליון שקל לעורך “וואלה” לשעבר אבי אלקלעי. בית משפט השלום חייב את נתניהו לשלם את מלוא סכום התביעה של אלקלעי נגדו, לאחר שנתניהו לא הגיש כתב הגנה. גם בקשתו של נתניהו לבטל את פסק הדין ולאפשר לו להגיש כתב הגנה – נדחתה והוא חויב בתשלום הוצאות בסך כ-30 אלף שקל (עוד לפני כן איפשר בית המשפט לנתניהו הבן להגיש כתב הגנה בכפוף לתשלום הוצאות של 5,000 שקל, אך הוא סירב).
הסגנון המשתלח של יאיר נתניהו מגיע שוב ושוב לאולמות בית המשפט • נתניהו עצמו – לא תמיד • עם פתק מרופא המשפחה, או סתם כי שכח • כשהוא כן בא, צפו למופע אימים • כעת, אחרי שנדרש לשלם פיצויים בגובה מאות אלפי שקלים, הוא מגייס כסף מהציבור לטובת “עזרה משפטית לאנשי ימין” • אם הכספים יגיעו בסוף לכיסו, הדבר עלול לסבך את אביו בפלילים
שוקי טאוסיג ואורן פרסיקו 07.12.2022 2
קיץ 2009. נתניהו נבחר שוב לראשות הממשלה אחרי עשור במדבר האופוזיציוני, אבל יש לו עניינים דחופים לא פחות מניהול המדינה. כשהוא למד על כך שבמוסף היומי של “ידיעות אחרונות” עומדת להתפרסם כתבת מגזין על יאיר נתניהו לקראת גיוסו, ראש הממשלה עוצר ישיבה במוסד, מפנה מהחדר את ראשי מערכת הביטחון ומנהל מערכה לצינזור הכתבה. בהמשך הוא נפגש עם מו”ל “ידיעות אחרונות”, ארנון (נוני) מוזס, ומבקש ממנו לטפל בעניין..
יהודה נוני צייר ואומן דיגיטלי בשלוב קנווס וצבעי שמן. מופיע בסדנאות של סמסונג בישראל ובניורק. נוני הוא המאייר של תכנית הטלויזיה של אברי גלבוע של מדד ישראל בערוץ 13 ומרצה על חיי האמנות של האוניברסיטה של בר אילן
<nuniy5552@gmail.com>;
מי מאתנו לא בטוח שיש לו מה להגיד, רק שבדרך כלל אין לו למי להגיד את מה שיש לו לומר? מי מאתנו לא חושב שרק הוא יודע ומבין מה שהולך פה, ומי נגד מי, ומי אוכל את מי ומי צודק ומי לא. מי מאתנו לא היה לפחות פעם אחת זבוב על הקיר בחדר הסגלגל בבית הלבן, או לפחות בלשכתו של ראש ממשלת ישראל, ויודע בדיוק – אבל בדיוק, מי אמר מה למי מתי ואיפה, ושלא יבלבלו לו את המוח עם עובדות?
מי מאתנו לא נאלץ להתעמת עם חברים, ידידים או בני משפחה, שגם הם היו זבוב על הקיר, והם שמעו בדיוק הפוך ממה שאתם שמעתם, ואתה חושב שהם לא מבינים כלום, והם בטוחים שאתה טפש שלא יודע כלום ולא מבין שום דבר?
לפעמים מגיעים הדברים לכדי מריבות של ממש, עד כדי סיום של מערכות יחסים ארוכות, או קטיעתם של מערכות יחסים עוד בטרם התחילו.
בתרבות הדיבור והוויכוח העכשוויות, נדמה שחלק מאתנו הסיר את כל הכפפות, ואין לו בעייה לשנוא את בעל הדעה האחרת, עד כדי נכונות לאלימות מילולית ואפילו יותר מזה. מילים של הסתה ושנאה משתחררות היום בקלות בלתי נסבלת, ולעומד מן הצד נדמה שהמרחק בין הצדדים אינו ניתן עוד לגישור.
מילון ממשלת השינוי, מ’מצדה פרטית’ ועד ‘קורח ועדתו’
מילון ממשלת השינוי, מ’מצדה פרטית’ ועד ‘קורח ועדתו’
רוביק רוזנטל | 24 ביוני 2022 |
השנה הסוערת של הממשלה, שלוותה במוטציית קורונה עדכנית, בפיגועי בודדים ובקרבות מילוליים מגיעה לסיומה, ויש מילון עשיר למדי. מי באמת טען שהזנות היא המקצוע העתיק ביותר בעולם, מה אומרות אימהות גרמניות לילד שלא רוצה לגמור מהצלחת, והאם באמת אין קשר בין לחם ומלחמה
הממשלה המאתגרת שקמה בעקבות מערכת הבחירות של 2021 מתפזרת, ונכון לשבוע זה המדינה הולכת לסיבוב בחירות חמישי בשלוש שנים. ימיה של הממשלה הולידו מילון ביטויים חדש, לא כולו על טהרת הנימוס הבריטי.
מקנדה ועד האיים הקריביים, גוברים הקולות הקוראים לנטוש את הקשר הסמלי עם הארמון בלונדון, לצד התחשבנות ציבורית עם מורשת הקולוניאליזם ואף קריאות לפיצויים. עם זאת, ברוב המדינות המהלך יהיה מורכב מבחינה חוקתית
מאת הוושינגטון פוסט
אזרחים בריטים חולקים כבוד אחרון למלכה אליזבת, בשבוע שעבר בלונדון. צילום: איי. אף. פי
ראש ממשלת אנטיגואה וברבודה, מדינת איים בים הקריבי, בישר בשבוע שעבר על כוונתו לקיים משאל עם בסוגיית המלוכה, “כנראה” בשלוש השנים הקרובות. האומה הזעירה באיים האנטיליים – פחות מ־100 אלף איש ואישה, שבריר ממספר האנשים הנתונים באופן טקסי למרותו של הכתר הבריטי – מתכוונת ככל הנראה להפוך לרפובליקה בהקדם. הנסיך אדוארד – בנה הצעיר של אליזבת השנייה, מלכת הממלכה המאוחדת – שמע על כך כבר באפריל, בביקורו באנטיגואה וברבודה. “זה אינו מעשה עוין”, אמר ראש ממשלת אנטיגואה וברבודה גסטון בראון בריאיון טלוויזיוני, אלא “צעד אחרון להשלמת העצמאות”.
עימותים הסתיימו “הודות למעורבות בינלאומית”, מסרה מועצת הביטחון של ארמניה, לאחר ניסיונות כושלים של רוסיה לתווך להפסקת אש
אזרבייג’ן דיווחה בשבוע שעבר ש־71 מחייליה נהרגו בעימותי גבול עם ארמניה ביומיים הקודמים, בקרבות הקשים ביותר שהתחוללו בין שתי המדינות מאז 2020. בארמניה דווח שהפסקת האש שהוכרזה בבוקר נשמרת עדיין לאורך הגבול. ההסלמה באה בזמן שדעתה של רוסיה – בעלת בריתה הקרובה ביותר של ארמניה – מוסחת בשל מלחמתה בת שבעת החודשים באוקראינה.
בממשל האוקראיני גאים בהישגי הצבא, ששחרר שטחים נרחבים מידי הרוסים גם בזכות תרגיל הטעיה, ומבהירים לאלה השוקלים לנסוע מישראל לאומן: זה על אחריותכם
“השבוע הייתי באזורים ששוחררו מהרוסים בחרקיב שבמזרח אוקראינה, וראיתי אנשים שמחים”, סיפר לי סרגיי לשנקו, יועצו של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. “יש המון גשרים הרוסים, אתה לא יכול לעבור מעיר לעיר וצריך לעשות עיקופים, יש בעיות עם קליטת הטלפון והאינטרנט ואזורים בלי חשמל. המצב לא טוב, צריך להודות. אבל לאט לאט החיים חוזרים לשגרה, ולמרות הקשיים אנשים אומרים לנו שהם שמחים”.
הגוש בן ארבע המפלגות זכה ב־176 מושבים, ש־73 מהם בידי מפלגת הימין הרדיקלית, “השוודים הדמוקרטים”. בכך רשם רוב זעום על השמאל, שזכה ב־173 מושבים
מנהיג השמרנים וראש הממשלה המיועד של שוודיה, אולף קריסטנסון. צילום: AFP
מנהיג השמרנים בשוודיה אולף קריסטרסון פתח אתמול במלאכת הרכבת הממשלה החדשה, לאחר שגוש מפלגות הימין במדינה זכה בניצחון דחוק בבחירות הכלליות. “עכשיו אני מתחיל במשימת הקמתה של ממשלה חדשה וחזקה”, אמר קריסטרסון בשבוע שעבר, עם פרסום התוצאות הסופיות. “נחזיר את הסדר בשוודיה על כנו”.